Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht

Utrecht, 14 september 2002

Wereldrecord huurverhogen voorgedragen bij Guinness Book of Records

De SP-fractie in de Utrechtse gemeenteraad heeft het Utrechts Monumentenfonds genomineerd bij het Guinness Book of Records. Aanleiding is de recente aanbieding van een huisje aan de Utrechtse Wulpstraat tegen een maandhuur van 480 Euro. Dezelfde woning deed in 1979 nog een huur van vijf gulden per week. Omgerekend een huurstijging van ruim 4400% in 23 jaar tijd. SP-fractievoorzitter Jansen: Een knappe prestatie, waar zelfs de ergste huisjesmelkers niet aan kunnen tippen. Vermoedelijk wordt het record opgenomen in het hoofdstuk kopen en verkopen van het Guinness boek, maar ik zou persoonlijk de voorkeur geven aan het hoofdstuk Rampen.

Het hofje met woningen voor armlastige bejaarden is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw. In 1979 werden de huisjes nog verhuurd door Burgemeester en Wethouders van Utrecht in hun hoedanigheid van directeuren der Fundatie Maria Pallaes, een van de vele liefdadigheidsinstellingen die de stad ooit geteld heeft. Later werden de woningen overgenomen overgenomen door het Utrechts Monumentenfonds. Inmiddels betaalt de enige bewoonster die al langer dan 25 jaar in het complex woont 50 Euro per maand, de meeste andere huurders die er al wat langer wonen zo n 250 Euro per maand. De twee woningen die in resp. 2000 en 2001 vrijkwamen doen 331 Euro per maand. En nu is dan met de laatst vrijgekomen woning het nieuwe wereldrecord gevestigd met 480 Euro. Daarmee is het UMF vermoedelijk ook nog in het bezit gekomen van een tweede record: het maximale huurverschil tussen identieke woningen. Dat bedraagt bijna een factor tien.

De SP heeft inmiddels aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht gevraagd om het UMF tot de orde te roepen voor deze prijsopdrijving. De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren bij herhaling haar zorg uitgesproken over de ongelijke verdeling van betaalbare woningen in de stad. Terwijl in wijken als Kanaleneiland en Overvecht meer dan 80% van de voorraad uit sociale huurwoningen bestaat, is dat in de binnenstad nog geen kwart. Door verkoop en prijsverhogingen loopt dat aantal snel terug. Het aantal inschrijvingen voor een vrijkomende huurwoning in de binnenstad bedraagt meestal meer dan 200.

Inlichtingen:

P.F.C. Jansen, tel.(06) 51844755.