Ingezonden persbericht


Reminder
Gezamenlijk persbericht
Museum Joure en VVV/ANWB Joure

Joure, 9 september 2002

VERRASSEND PROGRAMMA OPEN MONUMENTENWEEKEND 2002

Museum Joure en de VVV/ANWB Joure hebben voor het Open Monumentenweekend van
14 en 15 september een gezamenlijk programma opgesteld. Het landelijk thema van 2002 is
'Handel en koopmansgeest'. Het Jouster programma bestaat uit een rondwandeling langs de mooiste handelsgebouwen en uit activiteiten op het terrein van Museum Joure, een uniek industrieel en ambachtelijk museumcomplex.

Rondwandeling
De wandelroute leidt langs pakhuizen, het klokkenmakersgebied, door buurten waarin straatnamen herinneren aan de vaste plaatsen waar de schepen aanlegden, het Waagplein en Het Tolhuis, waar ooit schippers vergaderden. Het bezoek aan de scheepswerf De Jong (Eeltsjebaes) vormt een belangrijk onderdeel van de wandeling. Het is de oudste Werf van Joure en de enige die nog schepen bouwt en restaureert. Op zaterdag is bij de Werf het Friese statenjacht 'De Friso' te bezichtigen. Dit jacht is gebouwd op de werf. Ook is op zaterdag en zondag de 'De Neptunus' van Sara Lee/Douwe Egberts te bezichtigen.

Daarna gaat de rondleiding door naar het oude gebouw van de technische dienst behorende bij de fabriek van DE aan de Slachtedijk. Bezoekers kunnen daar koffie en thee krijgen. Met een sloep worden de bezoeker vervolgens overgezet naar de jachthaven om door Park Heremastate terug te wandelen naar Museum Joure. Als aandenken aan de route hebben Museum Joure en de VVV/ANWB een rijk geïllustreerd wandelboekje met oude foto's van de panden uitgegeven. De Jouster heren S. Bijsterveld en F.M. Ringnalda zijn de auteurs.

Voor de rondleidingen kan men zich bij de VVV/ANWB tot en met 13 september inschrijven
(tel. 0513 416030). De rondleidingen starten om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur bij de VVV/ANWB in Pand 99 van de Midstraat. Inschrijving is uiteraard niet noodzakelijk als u zonder begeleiding de route wilt wandelen.

Activiteiten Museum Joure
Speciaal voor het Monumentenweekend heeft Museum Joure een tentoonstelling ingericht over
de kopergieter Keverling en de bedrijfstakken waarmee hij handel dreef. Het gaat hierbij om
de klokken-, zadel- en de meubelmakers, maar ook om de zuivelindustrie, de scheepswerven
en de bouwbedrijven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de kunstnijverheidsproducten.
De tentoonstelling is samengesteld uit allerlei fraaie bruiklenen die het museum heeft ontvangen van
inwoners uit Skarsterlân en omgeving. Op zaterdag en zondag zijn op de Grafische Afdeling ook demonstraties 'drukken en zetten' te zien. Voormalige drukkers en zetters drukken voor de bezoekers oude handelspamfletten.

Verder is er op het museumterrein een Keverlingroute uitgezet. Van de firma Keverling bestaan nog een aantal gebouwen. Dit zijn de Metaalwarenfabriek Keverling, het pakhuisje, de arbeiderswoning (particuliere bewoning) en het voormalige kantoor (nu het Ambachtengebouw met ambachtpresentaties).

Voor de 8 tot en met 16 jarigen is er een speciale 'Monumenten foto-actie'. De jeugd kan zaterdag en zondag 14 en 15 september een gratis rolletje bij Museum Joure ophalen (zo lang de voorraad strekt) en meedoen aan de foto-opdracht in het kader van Open Monumentenweekend. De rolletjes dienen voor 20 september weer bij het Museum ingeleverd te worden. Vervolgens worden de rolletjes gratis door het landelijk comité ontwikkeld. Eind 2002 komt er in Museum Joure een foto-expositie. Natuurlijk wordt er een kleine prijs aangekoppeld. Nieuwsgierig? Kom dan op zaterdag of zondag naar Museum Joure.

Openingstijden en entree
Museum Joure is voor het Open Monumentenweekend op zaterdag en zondag geopend van
11.00 uur tot 17.00 uur. De VVV/ANWB is geopend op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het museum hanteert speciale prijzen voor het weekend. De prijs voor museumbezoek + wandelboekje is EUR 4,00 en met een gids is het EUR 5,50. Ook is het mogelijk om een gezinskaart te nemen (EUR 10,00 incl. 1 wandelboekje). Het boekje is los verkrijgbaar voor EUR 2,50. Wie meer over het programma wil weten, kan vanaf 10 september de website van Museum Joure bezoeken (www.museumjoure.nl ).