Gemeente Amersfoort

Amersfoort aan de slag met nieuwkomers

datum: 10 september 2002

De gemeente Amersfoort start op korte termijn het project 'Nieuwkomers aan de slag'. Dit project is gericht op het aan het werk helpen van vluchtelingen uit Afghanistan, Irak, Iran en Somalië. Voor de uitvoering ontvangt Amersfoort een subsidie van maximaal ¤ 609.427 uit het Europees Sociaal Fonds.

Kern van het project is dat uit elk van de vier groepen vluchtelingen een zogenaamde brugfunctionaris wordt aangesteld voor de duur van een jaar. De brugfunctionarissen onderzoeken de situatie en mogelijkheden van alle uitkeringsgerechtigden uit hun eigen groep. Zij doen dit samen met de medewerkers van de hoofdafdeling Sociale Zekerheid van de gemeente. Ook zullen zij samenwerken met de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Amersfoort e.o. (NVA) en de Somalische, Afghaanse en Irakese verenigingen, die in Amersfoort actief zijn. Daarnaast treedt de brugfunctionaris op als een 'interculturele coach' voor de medewerkers van Sociale Zekerheid en als intermediair voor instellingen en organisaties.

Werkwijze

Wanneer een brugfunctionaris de situatie en mogelijkheden van een uitkeringsgerechtigde in kaart heeft gebracht, krijgt deze persoon een traject op maat aangeboden dat uiteindelijk moet leiden tot werk of sociale activiteiten. Een traject kan bestaan uit bijvoorbeeld een (aanvullende) opleiding, een cursus Nederlandse taal, werkstages of een combinatie hiervan.
Eerder haalde Amersfoort positieve resultaten met het project 'Somaliërs aan de slag'. Belangrijke succesfactoren van dit project waren een intensieve en op de individuele persoon gerichte benadering en de aanstelling van een medewerker met een Somalische achtergrond. 'Nieuwkomers aan de slag' borduurt voort op de ervaringen uit dit eerdere project.

EQUAL

De Europese Unie (EU) stelt fondsen beschikbaar om werkeloosheid te bestrijden. Eén daarvan is de EQUAL-regeling waarvan Amersfoort nu gebruik gaat maken. Met EQUAL wil de EU discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt tegengaan, door de ontwikkeling van innovatieve werkwijzen te stimuleren. Een voorwaarde van de regeling is dat er een uitwisseling van ervaringen plaatsvindt met deelnemers uit ander Europese landen. Amersfoort heeft in dit kader een overeenkomst gesloten met Duitsland (Frankfurt) en Oostenrijk (Wenen).

Nieuwsbrief

In het kader van het project zal regelmatig een nieuwsbrief verschijnen voor o.a. instellingen voor hulpverlening en scholing, maar ook voor werkgevers in Amersfoort en omgeving.

Het project loopt tot mei 2004.