Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20 - 1000 Brussel
tel.: 02-790 93 06 - fax: 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be
Persbericht
Datum: 12 september 02
Fax / e-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft:
Reactie op uitlatingen Luc. Martens in De Standaard
Het Gemeenschapsonderwijs wenst te reageren op de uitlatingen van de heer Luc Martens en de CD&V vandaag.
Financiering
Op de rondetafelconferentie heeft het gemeenschapsonderwijs een voorstel ingediend voor een financiering van het onderwijs met aandacht voor leerlingenkenmerken en schoolkenmerken.
Het lijkt ons logisch dat, buiten zijn eigen onderwijs, de bestuurlijke organisatie door de inrichtende machten wordt gefinancierd, aangezien de Vlaamse Gemeenschap geen bevoegdheid heeft om de bestuurlijke organisatie vast te leggen. De bestuurlijke organisatie van het gemeenschapsonderwijs wordt echter vastgelegd door het bijzonder decreet van het gemeenschapsonderwijs. Omdat de Vlaamse gemeenschap hier optreedt als organisator lijkt het ons dan ook logisch dat zij deze financiert.
De studie van Deloitte & Touche kan niet als maatstaf dienen voor de financiering van ons onderwijs omdat ze niet alle geldstromen heeft onderzocht. Zowel in de commissie onderwijs, als daarbuiten hebben verschillende wetenschappers van deze studie brandhout gemaakt. Daarom vragen we een consequente houding van de overheid, waarbij alle financiële stromen die de overheid aan gemeenten, steden, provincies en aan de kerkelijke organisatie, de congregaties en ordes geeft, in kaart gebracht worden omdat deze optreden als inrichtende macht.
Geen koepel - autonome scholen en besturen
We wensen er op te wijzen dat het Gemeenschapsonderwijs geen koepel is maar een inrichtende macht. Wij kregen van de Vlaamse gemeenschap de grondwettelijke opdracht om in Vlaanderen onderwijs te organiseren en de vrije keuze van de ouders en leerlingen te waarborgen.
Onze organisatie en financiering werden vastgelegd in politieke akkoorden, die ook de CD&V mee goedkeurde en wettelijk bepaald werden in hetbij Bijzonder Decreet, unaniem goedgekeurd door het Vlaams Parlement goedgekeurd. De meeste bevoegdheden werden via dit bijzonder decreet toegewezen aanop het lokale en regionale niveau gelegd. In het gemeenschapsonderwijs, in tegenstelling tot andere netten kiezen ouders en personeel hun vertegenwoordigers in de inrichtende macht, in tegenstelling tot in andere netten. Dit gebeurt op alle niveaus, ook op het centrale niveau.
In tegenstelling tot de verklaringen van de heer Martens zijn wij geen inrichtende macht die bevelen geeft, maar zoeken we samen met het lokale niveau naar een oplossing zoekt voor de actuele problemen in het onderwijs en reiken we samen met het lokale niveau modellen aanreikt om kwaliteitsonderwijs te garanderen.
Positieve sfeer
We betreuren de uitlatingen van de heer Martens en de CD&V, die zeker de rust in het onderwijs zeker niet ten goede komen. Verschillende internationale studies bewijzen dat de kwaliteit in ons onderwijs, in alle netten hoog ligt.
Als gemeenschapsonderwijs hebben wij reeds herhaaldelijk de samenwerking tussen de netten aangemoedigd, specifiek tussen de openbare netten, en naar voor geschoven. Zo ook tijdens de rondetafelconferentie. Wij hopen dan ook dat we aain deze positieve tendens van netoverstijgende samenwerking kunnen verder werken en dat alle provocatieselementen voor een nieuwe schoolstrijd een stille dood stervenbegraven blijven.