---

Ministerie van Defensie



---

Logo JPOW 2002

Luchtmachtbasis De Peel centrum oefening tegen ballistische raketten

12-09-2002

Op Luchtmachtbasis De Peel begint vandaag (12 september) onder de naam Joint Project Optic Windmill VII een internationale oefening in het opsporen en vernietigen van tactische ballistische raketten, kruisvluchtwapens en vliegtuigen. Het gaat hierbij om een jaarlijkse oefening, waaraan naast de op deze locatie gestationeerde militairen van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht ook personeel van de landmacht en marine meedoet alsmede eenheden uit de Verenigde Staten en Duitsland. Bij de oefening worden alle aspecten van de bestrijding van tactische ballistische raketten getraind. De deelnemers aan Joint Project Optic Windmill VII maken in hoge mate gebruik van computersimulatie om onderdelen op realistische wijze na te bootsen. Zo vinden er geen èchte vliegactiviteiten plaats. De oefening duurt tot 20 september.

Joint Project Optic Windmill in de wandelgangen beter bekend als JPOW is de enige oefening die in Europa wordt gehouden op dit gebied. Bij de bestrijding van tactische ballistische raketten gaat het om het tijdig ontdekken van de lancering van raketten, het uitschakelen ervan en het vervolgens met vliegtuigen of speciale eenheden vernielen van de betreffende lanceerinrichtingen. Aan de oefening doen dit jaar zon duizend militairen mee. Bij JPOW wordt de nadruk gelegd op het trainen van het personeel dat de veelal zeer moderne systemen bedient en het uitwisselen van kennis en ervaringen. Ook krijgt het personeel de kans om kennis te maken met allerlei nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt nagebootst deelgenomen door nieuwe ontwikkelingen zoals de Airborne Laser en het Theater High Altitude Air Defense-systeem (THAAD) uit Amerika.

De Groep Geleide Wapens van de luchtmacht beschikt voor de luchtverdediging over Patriot-, Hawk- en Stingerraketten. Met name de moderne Patriot-raketten zijn zeer geschikt om ingezet te worden tegen tactische ballistische raketten. Nederlandse Patriots werden tijdens de Golfoorlog in 1991 gebruikt voor de luchtverdediging van Jeruzalem (Israël) en de Turkse stad Diyarbakir. In Europa beschikken alleen de Nederlandse en Duitse strijdkrachten over de Patriot. Samen met de Verenigde Staten maken beide landen deel uit van de Extended Air Defense Task Force. Deze organisatie, met een permanent hoofdkwartier in de Duitse plaats Burbach, houdt zich bezig met het plannen, coördineren, oefenen en verbeteren van de luchtverdediging.