Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA 02.2935/ AA
datum
12-09-2002

onderwerp
Uitkomsten MPA Brussel

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Met deze brief wil ik u informeren over de uitkomst van de vergadering van de Standing Committee on Food Safety and Animal Health (SCFSAH) van 11 september in Brussel. Tijdens deze vergadering is van Nederlandse zijde een uitvoerige presentatie gegeven, en het Nederlandse eindrapport overhandigd. Daarbij zijn het verloop van de besmetting, de getroffen maatregelen, de uitkomsten van de monsternames, de monitoring en de recall van veevoer gedetailleerd aan de orde geweest. Het rapport vindt u als bijlage bij deze brief.

datum
12-09-2002

kenmerk
VVA 02.2935/ AA

bijlage

Tevens is een raming gegeven van de kosten van de besmetting. Een eerste grove schatting op basis van de thans beschikbare informatie leert, dat de kosten van de MPA besmetting 107-132 miljoen euro bedragen. Het overgrote deel van de kosten is voor rekening van het bedrijfsleven. De kosten voor de overheid worden geschat op circa 6 miljoen euro. Over het verloop van de besmetting en de genomen maatregelen heb ik u laatstelijk geïnformeerd op 4 september jl (VVA 2002/2862).

Bij de presentatie is tevens stil gestaan bij de lessen die uit deze crisis getrokken moeten worden. Het betreft hierbij de noodzaak van snelle en eenduidige informatie. In dit verband kan genoemd worden, dat het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) van de Europese Commissie bijzonder goed heeft gewerkt. Hierdoor brachten de lidstaten de Commissie en elkaar snel op de hoogte van besmettingen die via export verspreid werden. Daarnaast blijkt het van belang om publieke en private verantwoordelijkheden helder te definiëren om de slagkracht bij crises te vergroten. De Kaderwet Diervoeders, die bij de Tweede Kamer is ingediend, is hierbij van groot belang.

Door de Europese Commissie en de overige lidstaten werd waardering uitgesproken over de Nederlandse aanpak en werd de verstrekte informatie als afdoende beschouwd. Om aanvullende informatie is zowel door de Commissie als de lidstaten niet gevraagd. Tevens heeft de Commissie aangegeven over dit onderwerp geen specifieke vergadering meer nodig te achten.

In het tweede deel van de vergadering is door de Europese Commissie de beantwoording besproken van de MPA questionnaire uit de verenigde Staten. De vragen in de questionnaire hebben met name betrekking op de maatregelen die de Europese landen hebben genomen tijdens de MPA besmetting en vragen over eventuele exporten naar de VS. De Commissie zal op basis van de informatie uit de Lidstaten een gezamenlijk antwoord formuleren.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Rapport (Niet in elektronische vorm beschikbaar)


---