Rijksuniversiteit Groningen

10 sep 2002

Nummer 114 10 september 2002

Hightechborg met verrassende architectuur

Hightechborg met verrassende architectuur
High performance
Virtueel rondwandelen
Trainingssimulatoren
Zernikecampus
Noot voor de pers

Donderdagmiddag 12 september 2002 wordt de Zernikeborg, het nieuwe onderkomen van het universitair rekencentrum, officieel voor genodigden geopend. Zaterdag 14 september 2002 is er van 11.00 tot 15.00 uur een Open Dag en een bouwforum. Studenten en medewerkers van universiteit en Hanzehogeschool, en andere geïnteresseerden, kunnen dan het gebouw bekijken en virtual reality demonstraties in de Reality Cube en het Virtual Reality Theater bijwonen.

De Zernikeborg is een gebouw met een verrassend contrast. Van buiten is alles rond, aards en bruin. Sommigen zien er bonbon in, anderen herkennen in het silhouet een boerenhoeve die geborgenheid en bescherming biedt. Maar wie binnentreedt, baadt plotseling in een zee van licht dat naar beneden valt via het glazen plafond. Binnen is alles hoog en ijl als in een gotische kathedraal, waarin lange, rechte verticale lijnen het oog omhoog leiden naar het hemelgewelf.

High performance

Bijzonder is het gebouw, maar bijzonder is ook de inhoud. Behalve het universitair rekencentrum (RC) herbergt de Zernikeborg het internetkenniscentrum ICT@NN en de Groningen Internet Exchange GN-IX. Het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie (HPC/V), dat onderdeel uitmaakt van het RC, exploiteert de Reality Cube en het Theater, ruimten waarin computerbeelden real-time in een driedimensionale virtual reality worden omgezet.

Virtueel rondwandelen

Een Reality Cube is een ruimte waarin op vier wanden computerbeelden geprojecteerd worden. Bezoekers kunnen in de Cube in een virtuele wereld rondwandelen. Het is een omgeving die sterk op de verbeelding werkt. Wie er in staat, krijgt de illusie dat hij zich in een molecule bevindt, door bloedvaten rondwandelt of in de huiskamer staat van een nieuwe, nog te bouwen woning. Dat laatste kan natuurlijk ook met video en een maquette, maar de computerbeelden hebben het voordeel dat het ontwerp ter plekke kan worden aangepast en maken hierdoor een zeer realistische indruk. Op de beelden kan ingezoomd worden of ergens omheen lopen waardoor het idee van werkelijkheid enorm versterkt wordt.

Trainingssimulatoren

De Reality Cube is niet alleen bedoeld voor onderzoek en onderwijs aan de universiteit, maar ook gemeenten, projectontwikkelaars, architecten, scheepsbouwers en andere ontwerpers kunnen hun producten in de Cube real-time en in 3D presenteren. Het opnemen van deze nieuwe techniek in het ontwerpproces geeft zowel de opdrachtgever als de ontwikkelaar meer inzicht in het product, waardoor niet alleen de productietijd korter wordt, maar ook de kwaliteit van het product aanzienlijk kan verbeteren Vooral het real-time interactieve karakter en de mogelijkheid om met grotere groepen ontwerpen te bekijken en te veranderen maken de faciliteit uniek. Ook is de omgeving geschikt om er virtual reality toepassingen in te ontwikkelen, zoals trainingssimulatoren. Brug- en machinekamer-simulatoren voor de scheepvaart zijn daar voorbeelden van. De Cube beschikt daarnaast over een zeer snelle verbinding met het Internet, zodat ook samenwerking via het Internet tot de mogelijkheden behoort.

Zernikecampus

Met de voltooiing van de Zernikeborg is een eerste mijlpaal bereikt in de plannen om het Zernikecomplex om te vormen tot een campus met veel groen, waterpartijen, hoogwaardige architectuur en verkeersluwe doorgangen. De volgende stap in de reeks nieuwe, opmerkelijke gebouwen zal het BioMade instituut zijn. Bezoekers van de Open Dag van de Zernikeborg op 14 september a.s. kunnen om 11.30, 12.30 en 13.30 uur het bouwforum Zernikecampus bijwonen met informatie over deze bouwplannen, die de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool in de komende tien jaar willen realiseren. Medewerkers van de RUG zijn bij het bouwforum aanwezig voor een toelichting op de plannen. Van landschapsarchitect Adriaan Geuze van het Rotterdamse stedenbouwkundig ontwerpbureau West 8, het bureau dat over de plannen adviseerde, is een video-opname te zien. In een interview vertelt hij over zijn ideeën over een toekomstig Zernikecomplex dat meer warmte zal uitstralen.

Noot voor de pers

Meer informatie: drs. Ruth van der Veld, tel. (050) 363 92 12/80 80, e-mail r.l.van.der.veld@rc.rug.nl