D66

Behoud groen investeren en groene stroom

Natuur en milieu

Francine Giskes

12-09-2002 - Verkeerde prioriteiten en kortzichtig, zo typeert Francine Giskes de kabinetsplannen om de fiscale regelingen voor groene stroom en groen beleggen af te schaffen. 'De consument voelt zich terecht in een val gelokt, dit is niet aanpakken maar afpakken.

We moeten toe naar een milieuvriendelijke economische groei en dit kabinet zet een forse stap terug. Van de rentmeesters van het CDA had ik meer aandacht voor het milieu verwacht. We moeten groene stroom én groen beleggen blijven stimuleren, ook in economisch moeilijker tijden. D66 kiest dus anders dan dit kabinet. Het vandaag gepresenteerde KPMG-rapport bewijst bovendien dat groen beleggen loont.

Het kabinet Balkenende wil het belastingvoordeel voor consumenten op groene stroom in 2003 deels afschaffen. Voor de consument betekent dat gemiddeld een stijging van 100 euro per jaar. Het motto van dit kabinet is: werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken. Dit soort maatregelen ondermijnen juist het vertrouwen in de overheid. De consument voelt zich terecht in een val gelokt, dit is niet aanpakken maar afpakken, aldus Giskes. D66 vreest dat de successen van vorig jaar op de groene stroommarkt teniet zullen gaan. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. De traditionele energiebronnen raken op en landen moeten eenvoudigweg overstappen naar duurzame energiebronnen. Het is een taak van de overheid om dat te stimuleren. Door groene stroom duurder te maken, zet je een rem op de vraag naar groene stroom. Dat is de wereld op zijn kop. Als D66 laten we zien dat consumenten helemaal niet meer hoeven te betalen, maar dat het een keuze is van het kabinet Balkenende.

Duur en traag
D66 wil daarnaast dat het afschaffen van de fiscale korting op milieuvriendelijke beleggingen (groen beleggen) wordt teruggedraaid. Het kabinet schaft hiermee namelijk een heel efficiënt instrument af om de milieudoelstellingen te halen. In plaats van milieuvriendelijk gedrag te stimuleren in de markt, subsidieert de overheid nu zélf de milieudoelstellingen. Een dure en trage oplossing, zo blijkt uit het KPMG-rapport.
Omvangrijke groenprojecten zijn in het verleden gefinancierd met behulp van groenfondsen. Deze projecten lopen gevaar nu de stimulans om te investeren wordt afgeschaft. De waterbedrijven in Nederland hebben de noodklok al geluid. Omvangrijke investeringen in natuur en beheer, die nodig zijn ter bescherming van een schone en veilige drinkwatervoorziening, komen onder druk te staan. Dit zijn signalen die je niet zomaar kunt negeren.

D66 blijft hameren op het belang van een betrouwbare overheid. Het zó snel weer afschaffen van de groene regelingen tast het vertrouwen van investeerders en consumenten in de groene markt aan, terwijl dit vertrouwen nu juist zo nodig is.