PERSBERICHT

Antwerpen, 12 september 2002

ALGEMENE BEURSDALING LEIDT IN EERSTE HALFJAAR TOT BOEKHOUDKUNDIG VERLIES VAN 214,8 MILJOEN EURO

ALGEMENE BEURSDALING NOOPT GIMV TOT HET NEMEN VAN WAARDEVERMINDERINGEN

INTRINSIEKE WAARDE GIMV 36,3 EURO PER AANDEEL

De groepsresultaten (beperkte consolidatie) van GIMV over de eerste jaarhelft van 2002 tonen een boekhoudkundig verlies van 214,8 miljoen euro. Dit is een gevolg van de scherpe en nu reeds maanden aanslependehoudende daling op de aandelenbeurzen. Deze beursdalingen die leidden tot lagere bedrijfswaarderingen en via de conservatieve waarderingspolitiek tot overeenkomstige waardeverminderingen. GIMV boekte op die manier over het eerste halfjaar een totaal aan niet-gerealiseerde waardeverminderingen van 2017,13 miljoen euro op de bestaande portefeuille, waarvan 856,96 miljoen euro op de participatie in Telenet.

Over de eerste 6 maanden van 2002 investeerde GIMV investeerde over de eerste 6 maanden van 2002 79,1 miljoen euro waarvan 55% opvolgingsinvesteringen.

Op 10 september 2002 bedroeg de intrinsieke waarde van GIMV x840,8 miljoen euro of 36,3 euro per aandeel. Vergeleken met een koers van 23,3 euro (10 september 2002) noteert het GIMV-aandeel bijgevolg met een discount van 35,7%.

Uitzonderlijke val aandelenbeurzen leidt tot overeenkomstig boekhoudkundig verlies

Over de eerste jaarhelft van 2002 boekt GIMV een totaal aan niet-gerealiseerde waardeverminderingen op de deelnemingen in haar portefeuille (FVA) van 2017,31 miljoen euro.x % in

Deze waardeverminderingen zijn een gevolg van de verdere scherpe daling van de aandelenbeurzen die aanleiding geven tot lagere bedrijfswaarderingen. Vanuit haar conservatieve waarderingspolitiek vertaalt GIMV dit in overeenkomstige waardeverminderingen, die evenwel niet-gerealiseerd zijn maar desalniettemin aanleiding geven tot een boekhoudkundig verlies. Procentueel bedragen de totale niet-gerealiseerde waardeverminderingen x25,1% tegenover de boekwaarde, vergelijkbaar met de algemene daling op de beurzen.

Tegenover deze waardeverminderingen kon GIMV in de eerste jaarhelft van 2002 slechts beperkte meerwaarden van 3,2 miljoen euro realiseren omdat het aantal exit mogelijkheden door het beursklimaat beperkt bleef.

Het boekhoudkundig verlies (deel van de groep) van 214,8 miljoen euro is bijgevolg te wijten aan de combinatie van de scherpe beursdaling, die leidde tot belangrijke waardeverminderingen, en met het minder gunstig exit klimaat waardoor er weinig meerwaarden konden gerealiseerd worden. De waardeverminderingen hebben tijdens het eerste semester niet geleid tot cash verliezen.

Telenet

Van de totale waardeverminderingen, is 85,986,6 miljoen euro toe te wijzen aanen de participatie in Telenet., Deze waardevermindering is ontstaan omdat beslist werd de boekhoudkundige waarde van Telenet terug te brengen tot de waardering van de oorspronkelijke investering. Daardoor werden de niet-gerealiseerde meerwaarden, die vroeger werden opgenomen omdat er een theoretische marktprijs bestond, in feite volledig teruggenomen. Alle financiële instrumenten van Telenet zullen voortaan onder de rubriek financiële vaste activa geboekt worden en niet langer onder de rubriek geldbeleggingen. Als gevolg hiervan zal de boekhoudkundige waarde van de Telenet-participatie een grotere stabiliteit kennen.

Per 30 aangezien deze in de boekhouding deels opgenomen was overeenkomstig de laatste externe waardering (65%) van de vendor notes. Omdat het deels verhandelbare karakter van deze participatie echter gewijzigd is, verschuift het deel van de participatie dat onder geldbeleggingen was opgenomen naar de post financiële vaste activa, en dient het vanuit de conservatieve waarderingspolitiek overjuni is Telenet in de boeken opgenomen aan 11283.,4 miljoen euro. Na een investering van 3,2 miljoen euro in het eerste semester, investeerde GIMV in augustus opnieuw 26,7 miljoen euro in Telenet in het kader van het globaale akkoord over de financiering van het telecombedrijf. Rekening houdend met deze bijkomende investering, bedraagt de totale boekwaarde van de huidige 15,2% participatie in Telenet vandaag 110,1 miljoen euro. De intrinsieke waarde werd bovendien gelijkgesteld aan de boekwaarde.

De netto cash inbreng voor GIMV, na de recente bijkomende investering en de cash ontvangsten van het voorbije jaar, bedraagt 29,9 miljoen euro. De sinds de oprichtingDe vóór 2002 geïnvesteerde 10910 miljoen euro werd,op ????? (datum) zoals bekend, immers integraal in cashontanten gerecupereerd bij de gedeeltelijke verkoop aan Callahan International in februari 2001.

Eigen vermogen bedraagt 88% van balanstotaalSchuldratio* van 3,6% op 30 juni

(* : netto financiële schulden / eigen vermogen

De verhouding netto financiële schulden / eigen vermogen (''schuldratio'') bedraagt 3,6%,

Op het balanstotaal op 30 juni van 797,8 miljoen euro bedraagt het eigen vermogen van GIMV 704,2 miljoen euro of 88%, wat duidt op de beperkte schuldpositie van GIMV. De financiële vaste activa bedragen op 30 juni 717,7 miljoen euro of 90% van het balanstotaal.

Opvolgingsinvesteringen vrijwaren lange termijn potentieel GIMV-portefeuille

IVolledig in lijn met de sectortrend in de private equity sector, legt GIMV in zijn huidige investeringsaanpak de klemtoon op opvolgingsinvesteringen in bestaande participaties, over de eerste jaarhelftin het eerste semester goed voor 55% van het totale investeringsvolume. Ondanks het minder gunstige economische klimaat slaagt GIMV er op die manier indankzij zijn zeer sterke balanspositie, de nood van zijn portefeuillebedrijven verder te blijven beantwoorden en via opvolgingsinvesteringen de bestaande participaties verder te ondersteunen, waardoor het lange termijn potentieel van de GIMV-portefeuille kan worden gevrijwaard.ren maar bovendien zelfs nog verhogen.

Over de eerste 6 maanden van 2002 GIMV investeerde GIMV over de eerste 6 maanden van 2002 79,1 miljoen euro, een vergelijkbaar met het investeringsniveau als in de tweede jaarhelft van 2001. 38,5% van het totale investeringsbedrag

investeerde GIMV in participaties in de business unit Life Sciences, en 21% in de business unit ICT, en dit zowel via rechtstreekse participaties als via fondseninvesteringen. De overige 32,2 miljoen euro investeerde GIMV via groeikapitaal en management buy-outs in België, Duitsland en

Frankrijk. Deze investeringsspreiding illustreert de continuïteit in de GIMV-strategie om zich te richten op sectorspecialisatie in ICT, Life Sciences en midcap buy-outs.

In dezelfde optiek zet GIMV zijn beleid verder om jaarlijks een stabiel dividend uit te keren.

Tussen januari en augustus 2002 investeerde GIMV 42,4 miljoen euro in Belgische bedrijven (???32,4%) tegenover ????88,8 (exact bedrag na 8 maanden) miljoen euro in buitenlandse participaties (???67,6%). GIMV bevestigt hiermee nogmaals de evolutie van de afgelopen jaren naar een internationale investeringsmaatschappij, met behoud van een leidendetoonaangevende positie op de Belgische thuismarkt.

Intrinsieke waarde van 36,7 euro per aandeel

De intrinsieke waarde op 30 juni 2002 bedroeg 850,2 miljoen euro of 36,7 euro per aandeel, een daling van 27,9% in vergelijking met de intrinsieke waarde op 31 december 2001, wat overeenstemt met de algemene daling op de beurzen.

Deze daling is immers eveneens een gevolg van het zwakke economische klimaat en de uitzonderlijke achteruitgang turbulentie op de financiële markten met als gevolg fors lagere bedrijfswaarderingen, die mede door de conservatieve waarderingspolitiek die GIMV handhaaft, meer dan doorgerekend worden in de intrinsieke waarde.

Gerelateerd aan een beurskoers van 31,0 euro op 30 juni 2002 noteerde het aandeel GIMV met een discount van 15,5%.

Verschil tussen de beperkte en de wettelijke consolidatie

Het netto groepsverlies volgens de beperkte consolidatie bedraagt 214,8 miljoen euro, terwijl het netto groepsverlies volgens de wettelijke consolidatie 227,3 miljoen euro bedraagt.

De belangrijkste verschillen tussen de wettelijke en de beperkte consolidatie liggen in het feit dat de wettelijke consolidatie een aantal deelnemingen omvat, met name Barco NV en Hornschuch AG die worden opgenomen volgens de vermogensmutatiemethode. Bij deze methode wordt de deelneming opgenomen voor het bedrag dat overeenkomt met het aandeel in het eigen vermogen waarop de deelneming recht geeft en worden eventuele ontvangen dividenden teruggenomen.

Verslag van het college van commissarissen inzake het beperkt nazicht van de tussentijdse wettelijke en beperkte consolidatie van Gimv NV per 30 juni 2002

Wij hebben in het kader van ons controlemandaat met het oog op de publicatie van het halfjaarlijks verslag van GIMV NV, een beperkt nazicht uitgevoerd van de tussentijdse wettelijke consolidatie van GIMV NV per 30 juni 2002.

Tevens hebben wij een beperkt nazicht verricht op de cijfers van de beperkte consolidatie per 30 juni 2002. De beperkte consolidatie van GIMV NV werd opgesteld overeenkomstig dezelfde methoden en principes als de wettelijke consolidatie, met uitzondering van de deelnemingen die in de wettelijke consolidatie volgens de vermogensmutatie werden verwerkt. In de beperkte consolidatie worden deze deelnemingen opgenomen aan dezelfde boekwaarde als in de enkelvoudige jaarrekening.

Onze controles werden uitgevoerd overeenkomstig de aanbeveling van het Instituut der Bedrijfsrevisoren inzake het beperkt nazicht. In functie van hun doelstelling waren onze controles minder diepgaand dan deze die vereist zijn voor de certificatie van de jaarrekening.

Bij dit nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die belangrijke aanpassingen over de boekhoudkundige cijfers met betrekking tot de wettelijke en beperkte consolidatie, opgenomen in het perscommuniqué, noodzakelijk maken.

Antwerpen, 11 september 2002

B.C.V. ERNST & YOUNG BEDRIJFSREVISOREN

vertegenwoordigd door R. Van Maele

C.B.V. VAN PASSEL, MAZARS & GUERARD, BEDRIJFSREVISOREN

vertegenwoordigd door H. Van Passel

GIMV BOEKT OVER EERSTE HALF JAAR BOEKHOUDKUNDIG VERLIES VAN 214,77 MILJOEN EURO ALS GEVOLG VAN VOLGENS CONSERVATIEVE WAARDERINGSPOLITIEK

Voor meer informatie kan u terecht bij:

De heer Frank De Leenheer - Investor Relations Manager GIMV

Tel. +32 3 290 22 18 - E-mail: frankdl@gimv.be

De Heer Marc Vercruysse - Financieel Directeur GIMV

Tel. +32 3 290 22 10 - E-mail: marcv@gimv.be

Sedert haar oprichting in 1980 is de Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) uitgegroeid tot de belangrijkste durfkapitaalverschaffer en bedrijvenbouwer in België én tot een belangrijke Europese en internationale marktspeler.

GIMV investeert zowel in informatie- en communicatietechnologie, biotechnologiebedrijven als groeifinanciering en management buy-outs (MBO's) van bedrijven uit meer traditionele sectoren, en dit zowel in binnen- en buitenland. Per 30 juni 2002 bedroeg het geconsolideerd eigen vermogen van GIMV 704,2 miljoen euro. De intrinsieke waarde van GIMV bedraagt op vandaag ongeveer 850 miljoen euro. GIMV is sedert 1997 genoteerd op Euronext Brussel.
Meer informatie over GIMV kan u vinden op www.gimv.be.