Gemeente Almelo

Almelose conceptbegroting 2003

College kiest voor leefbaarheid door extra investeringen in stadscentrum, wonen en veiligheid.

Het college wil extra investeren in de leefbaarheid van onze stad. Daarom wil zij in 2003 ruim 2,3 miljoen euro structureel investeren in de programma's stadscentrum, wonen en veiligheid. Bovendien wordt 4 miljoen gestort in de reserve grote investeringen voor de bij de voorjaarsnota 2002 genoemde projecten.

De negatieve economische vooruitzichten en de bezuinigingen van de rijksoverheid die gemeenten gaan treffen, vragen om een behoedzaam scenario. De normstelling voor de algemene reserve is dan ook vastgesteld op 10%.

Desondanks stelt het college geld beschikbaar voor een aantal knelpunten, onderwijshuisvesting en de kosten van het dualisme.

De gemeentelijke tarieven zijn aangepast met het inflatiepercentage. Het beleid ten aanzien van rioolrecht en de afvalstoffenheffing wordt niet veranderd. Deze blijven kostendekkend.

Met de genoemde voorstellen presenteert het college een solide begroting met ruimte voor substantiële investeringen. Hiermee wordt een gezonde financiële basis gelegd voor de Almelose ambities.

Het college stelt de raad voor de leefbaarheid in onze stad vergroten door fors te investeren in de programma's stadscentrum, wonen en veiligheid.

Voor het stadscentrum gaat er extra geld naar de herstructurering infrastructuur winkelgebied Grotestraat Zuid, verdere ontwikkeling van het gebied bij de oude rechtbank en een verdere uitwerking van het Masterplan.

Bij het programma wonen zet het college middelen in voor de wijkstructuurplannen Ossenkoppelerhoek en Sluitersveld. Om burgers beter en sneller van dienst te kunnen zijn komt er een pilot voor wijkservicepunten waarin gemeente en diverse instanties samenwerken. Er worden verkeersmaatregelen getroffen in de Aalderinkshoek, het Sluitersveld, de Ossenkoppelerhoek en de Kerkelanden en er is geld beschikbaar voor de vervanging en herplanting van bomen als gevolg van de iepenziekte en voor bomen die overlast geven.

Het college wil de veiligheid bevorderen door het nemen van fysieke maatregelen. Investeren in de openbare verlichting en verkeerstechnische installaties en het herstellen van trottoirs en fietspaden door wortelopgroei zijn hier onderdeel van. Dit geldt ook voor legionella-maatregelen in sport- en welzijnsaccommodaties. Tenslotte wil het college door te investeren in onderhoud en vervanging van gemeentelijke gebouwen hun eigendommen op een goed niveau houden.

Het college wil nu investeren in leefbaarheid maar ook in de nabije toekomst nog grote projecten realiseren. Bij de voorjaarsnota is afgesproken hiervoor te gaan sparen via een reserve grote investeringen. Het college stelt de raad voor nu 4.000.000,- te storten in deze reserve voor de projecten Nijreessingel, sporthal Rembrandtlaan, Welzijnsaccommodaties, Ontwikkeling ROC, Multifunctionele accommodatie t Brookhoes in Bornerbroek, Masterplan en de Stationsomgeving.

Het college zet het merendeel van de begrotingsruimte 2003 incidenteel in vanwege de negatieve economische vooruitzichten en de bezuinigingen van de rijksoverheid. Toch zet het college een bedrag van 154.000,- structureel in vanwege een aantal knelpunten die om een structurele oplossing vragen. Het gaat hierbij om het terugdringen van de wachtlijsten bij de peuterspeelzalen 100.000,- de voortzetting van de succesvolle zomerwijkweken 40.000,- en het betrekken van het Heydapand bij het museum voor Heemkunde 20.000,-.

Zoals bij de voorjaarsnota is afgesproken wordt een egalisatievoorziening voor onderwijshuisvesting ingesteld. Hierin wordt met ingang van 2003 jaarlijks 585.000,- structureel gestort. Uit deze egalisatievoorziening kunnen dan de primaire basisvoorzieningen in het kader van onderwijshuisvesting worden gerealiseerd. Deze investeringen maken dan vanaf 2003 geen deel meer uit van de integrale afweging van nieuwe beleid, maar worden als bestaand beleid meerjarig geraamd. Bovendien is 72.605,- gereserveerd voor het Studiehuis Voortgezet Onderwijs.

De invoering van het dualisme kost geld. Doordat wethouders geen raadsleden meer zijn, zijn er 5 extra raadsleden benoemd, er komt een griffie, fractieondersteuning en een rekenkamer. In de concept-begroting 2003 is voor de invoering van deze zaken 339.000,- geraamd.

De tarieven voor de gemeentelijke belastingen worden aangepast met het indexcijfer voor gezinsconsumptie (inflatiepercentage) van 3,2 %. De zgn. Zalmsnip wordt evenals voorgaande jaren volledig ( 45,38) uitgekeerd aan elk zelfstandig huishouden.

Voor het rioolrecht en de afvalstoffenheffing wordt het bestaand beleid niet veranderd. Uitgangspunt hierbij blijft dat het kostendekkend moet zijn. Het college komt binnenkort met een voorstel waarin staat wat de eventuele consequenties van dit beleid voor 2003 zijn.

Het afvalbrengpunt moet aangepast worden aan wettelijke normen. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing met 9,20 omhoog.

Bij de invoering van het dualisme hoort een duale begroting. Almelo presenteert nu al een programmabegroting 2003 hoewel dit pas met ingang van het begrotingsjaar 2004 verplicht is.

De programmabegroting is de begroting voor de raad die de kaderstellende en controlerende functie van de raad ondersteunt. De aandacht bij de programmas is vooral gericht op de vragen:

Wat willen we, wat moeten we daarvoor doen en wat mag het kosten? De programmas sluiten aan op de themas uit het Meerjarenontwikkelingsplan (MOP).

Bij de keuzes voor het jaar 2003 benadrukt het college dus vooral de programmas Stadscentrum, Wonen en Veiligheid.

De productenbegroting is een document voor het college dat de uitvoerende functie van het college ondersteunt. In de productenbegroting wordt de uitwerking van de programmas concreet geraamd.

De begroting 2003 wordt op 6 november vanaf 19.30 uur en op 7 november vanaf 14.30 uur behandelt door de gemeenteraad.