Keywords: TNO,perskamer,benoeming,raad van bestuur

Perskamer

Extra aandacht voor allochtonen in de kraamzorg blijft nodig - Cultuur- en taalverschillen waarschijnlijk ook reden achterblijven toegang tot meer soorten zorg

TNO

11 september 2002

Turkse en Marokkaanse kraamvrouwen maken onvoldoende gebruik van kraamzorg. Uit onbekendheid met de inhoud en het belang van dit typisch Nederlandse systeem van zorgverlening vragen - en krijgen - zij veel minder uren kraamzorg dan Nederlandse vrouwen. Dit geldt zowel voor vrouwen die recent naar Nederland zijn gekomen, als voor vrouwen van de tweede generatie.

Door de beperkte hoeveelheid kraamzorg komt de voorlichtende rol van de kraamverzorgende in de knel, hetgeen leidt tot een aanzienlijke achterstand in kennis over preventie van wiegendood en hersenbloedingen. In de communicatie tussen kraamvrouw en kraamverzorgende blijken eerder cultuurverschillen dan taalproblemen aanleiding tot misverstanden.

Dit zijn enkele uitkomsten van een onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid onder Turkse en Marokkaanse vrouwen.

In de kraamzorg spelen voorlichting, preventie en vroege opsporing van ziekte een grote rol. Kraamzorg vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het Nederlandse systeem van verloskundige zorg. Deze oer-Hollandse zorg blijkt echter nog niet ingeburgerd bij Turkse en Marokkaanse vrouwen.
In opdracht van het Ministerie van VWS zijn 68 Turkse en Marokkaanse vrouwen na de bevalling ondervraagd over de kraamperiode. Ze werden thuis geïnterviewd door Voorlichters Eigen Taal en Cultuur.

Allochtonen vragen en krijgen minder uren kraamzorg De 58 ondervraagde vrouwen die kraamzorg ontvingen, vroegen en kregen gemiddeld 24 uur zorg. Dat is 23 uur minder dan Nederlandse kraamvrouwen gemiddeld krijgen. Marokkaanse vrouwen vroegen nog minder kraamzorg: zij ontvingen gemiddeld 17 uur kraamzorg. Slechts de helft van de vrouwen wilde zelf kraamzorg, de andere helft was door de verloskundige of familie geadviseerd om kraamzorg te nemen. De vrouwen gaven aan weinig uren aan te vragen omdat ze niet wisten wat kraamzorg inhoudt. Dit gold niet alleen voor diegenen die hier recent zijn gekomen, ook vrouwen van de tweede generatie waren niet op de hoogte van het belang van kraamzorg. Tien van de ondervraagde vrouwen hadden geen kraamzorg gehad, vijf van hen omdat zij te laat waren met inschrijven.

Voorlichting en kennis onvoldoende
Mede door het geringe aantal uren kraamzorg kwam de voorlichtende rol van de kraamverzorgende in de knel. Dit bleek uit de kennisvragen die in het onderzoek waren opgenomen. De kennis van de Turkse en Marokkaanse vrouwen over preventiemaatregelen ter voorkoming van wiegendood is onvoldoende. Vrouwen die geen kraamzorg kregen, bleken hierover nog minder kennis te hebben. Ook wist men onvoldoende over het juiste gebruik van vitamine K dat ouders aan pasgeborenen moeten toedienen ter voorkoming van hersenbloedingen.

Ongewenste verschillen in toegankelijkheid van zorg Hoewel de onderzoeksgroep relatief klein is, toont dit onderzoek duidelijk aan dat onbekendheid met het systeem van zorg leidt tot verschillen in toegankelijkheid van zorg. Het is aannemelijk dat de onbekendheid met kraamzorg bij allochtonen model staat voor de kennis over de hele gezondheidszorg in Nederland. Vanuit het oogpunt van `public health' zijn deze verschillen onacceptabel. De onderzoekers doen in hun rapport aanbevelingen voor het ontwikkelen van voorlichting op maat voor allochtone zwangeren en kraamvrouwen. Daarbij moet rekening worden gehouden met verschillen tussen allochtone vrouwen (de etniciteit van de vrouw, maar ook het aantal jaren dat zij, haar man of haar familie in Nederland verblijft). Voorlichters Eigen Taal en Cultuur kunnen bij de voorlichting een belangrijke rol spelen.

Meer informatie:
TNO Web

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine