Verbond van Verzekeraars

Instituut zet zich in voor asbestslachtoffers

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) heeft vorig jaar 850 aanvragen ontvangen voor schadevergoedingen. In de loop van 2002 is dat aantal tot ruim 1.000 opgelopen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het IAS, dat vorige week is verschenen. Het IAS heeft vorig jaar 615 van de 850 aanvragen afgerond. Daarvan hebben er 120 geleid tot een schadevergoeding van de werkgever en in 234 gevallen heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een tegemoetkoming betaald.

In Nederland hebben in het verleden ongeveer 340.000 werknemers aan asbest blootgestaan. Geschat wordt dat vijf procent van hen aan de ziekte maligne mesothelioom zal overlijden, een gezwelvorming in het long- of buikvlies. Om complexe en tijdrovende juridische procedures voor deze slachtoffers te voorkomen, werd in januari 2000 het IAS opgericht. Asbestslachtoffers kunnen bij het IAS aanvragen voor schadevergoedingen of een tegemoetkoming indienen.

Om de schadeafhandeling te versnellen, is een convenant gesloten tussen negen partijen: het Comité van Asbestslachtoffers, de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Defensie, werkgevers- en werknemersorganisaties en het Verbond. Deze partijen proberen de schadeafhandeling te versnellen via stroomlijning van het medisch en arbeidsrechtelijk onderzoek en de normering van schadebedragen. In de gevallen waarbij de aansprakelijke partij niet meer is te vinden of failliet is, en in gevallen waarbij de claim is verjaard, komt het slachtoffer in aanmerking voor een uitkering door de SVB.

Resultaten 2001
In totaal rondde het IAS vorig jaar 615 aanvragen af. In 120 van die aanvragen keerde de werkgever een schadevergoeding uit van 49.278,- of meer. In 234 gevallen heeft de SVB, na advisering door het IAS, een tegemoetkoming betaald ( 15.882,-) in het kader van de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers. In de overige 261 gevallen leidde de aanvraag niet tot een schadevergoeding of tegemoetkoming. Oorzaken hiervoor waren onder meer dat de ziekte maligne mesothelioom niet kon worden bevestigd of dat een concrete asbestsituatie onvoldoende kon worden aangetoond.

Bondig, september 2002