MKB-Nederland

09-09-2002
Onderzoek naar inzet ict in mkb
Ondernemers missen deskundigheid voor slimme toepassing

Het midden- en kleinbedrijf kan een betere arbeidsproductiviteitsgroei halen als het de mogelijkheden van informatie- en communicatietechnologie (ict) slimmer benut. Een belemmering daarbij is tot nu toe de gebrekkige kennis bij veel ondernemers. Ook kan de regering het een en ander doen. Waar blijft bijvoorbeeld het digitale overheidsloket? MKB-Nederland en de it-branches FHI en ICT~Nederland hebben laten onderzoeken hoe het midden- en kleinbedrijf omgaat met ict. Op 9 september hebben ze de bevindingen gepresenteerd.

De krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op de economische ontwikkelingen van ons land. Een middel om dat probleem het hoofd te bieden is het substantieel verhogen van de arbeidsproductiviteit. En dat kan met een doordachte inzet van ict. In het mkb staan twee miljoen pcs, maar die worden vooral bedrijfsondersteunend ingezet. Een strategie ontbreekt veelal. De investeringen in het mkb blijven ook zon één miljard euro achter bij die van het grootbedrijf. Dit kwam uit het onderzoek dat Bureau Heliview in opdracht van de drie werkgeversorganisaties heeft uitgevoerd.

Breedband
Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers het kaf van het koren vaak niet weten te onderscheiden. Het jargon is voor een leek niet te volgen, trends volgen elkaar razendsnel op en de opbrengsten zijn onduidelijk. Het overheidsbeleid heeft mede invloed op het ict-gebruik. Zo moet de internetcapaciteit binnen afzienbare tijd fors worden vergroot, maar blijven de investeringen in breedband nog achter. Het digitale overheidsloket, jaren geleden beloofd door toenmalig minister Jorritsma van Economische Zaken, is nog altijd niet van de grond gekomen. Het Strategisch Akkoord van het huidige kabinet rept niet meer van de ambitie om tot de koplopers in de wereld op het gebied van ict te gaan behoren. Een doelstelling die Nederland juist wel zou moeten nastreven, gelet op de krapte op de arbeidsmarkt. Bij een economische groei van twee tot drie procent is dit direct voelbaar.

MKB-Nederland en de it-branches hebben de handen ineengeslagen. Ze gaan samen een aantal initiatieven ontwikkelen. De eerste is de ontwikkeling van een kwaliteitslabel voor het leveren van ict-diensten en producten. De inzet van stagiaires (zowel mbo- als hbo) moet de deskundigheid van mkb-werkgevers vergroten. De vraag naar zogenoemde embedded software (de toepassing van software op maat in allerhande producten) neemt toe. Om hier het hoofd aan te bieden willen de partijen samen met de overheid onderzoeken hoe de kennis hierover bij ondernemers kan worden vergroot. Brancheorganisaties kunnen ook veel meer aan voorlichting doen richting de leden en bijvoorbeeld arrangementen samenstellen (te vergelijken met de gezamenlijke inkoop van energie).

Investeringsaftrek
Blijft over de rol van de overheid. MKB-Nederland, FHI en ICT~Nederland vragen om een investering van 350 miljoen. Gelet op de huidige stand van de staatsfinanciën is dit geen harde eis, maar wel een voorwaarde om het ict-gebruik in ons land te optimaliseren. Het merendeel van dit bedrag ( 200 miljoen) is bestemd voor het vergroten van de internetcapaciteit. De groei van het dataverkeer noodzaakt een uitbreiding van de breedbandinfrastructuur. Nog eens 100 miljoen moet de regering investeren om het digitale overheidsloket nu eindelijk echt op te tuigen. De administratieve rompslomp voor het mkb kan hiermee drastisch worden ingeperkt. In het programma Nederland gaat digitaal ontbreekt aandacht voor bedrijfsinterne aspecten van ict. Tot slot is 50 miljoen nodig om elektronisch zakendoen te stimuleren. Dit kan middels een investeringsaftrek of een willekeurige afschrijving voor het mkb.

Samenwerking
Hans de Boer, voorzitter van MKB-Nederland, Ton Kersbergen en Wim Beltman, bestuurders van respectievelijk FHI en ICT~Nederland, ondertekenden na afloop van de presentatie van het onderzoek een intentieverklaring. Samen zullen ze de komende zes maanden een kwaliteitskeurmerk ontwikkelen voor ict-producten en diensten. De uitkomsten van het Heliview-onderzoek en de conclusies en aanbevelingen staan in de nota ICT voor productiviteitssprong in het mkb. Deze is op te vragen bij het secretariaat, mw J. Blonk, tel: 015-2191256, email: blonk@mkb.nl.