Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 39

VERMAATSCHAPPELIJKING=VEREENZAMING
Help, mijn buurman is gek!

Al enige tijd is vermaatschappelijking het officiële beleid binnen de psychiatrische ziekenhuizen. Vooral de chronische patiënten, die vroeger opgenomen waren in de gestichtspsychiatrie, worden met minimale begeleiding de wijk in of de straat opgestuurd. Zij zitten nu weg te kwijnen in een woning driehoog achter in een verloederde achterstandswijk. TUMULT en Altrecht organiseren op 24 september een debat over de vraag wat een goedwillende buur in zo'n situatie kan doen. Het debat vindt plaats in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat, aanvang 20.00 uur.

Over de schaduwkanten van de vermaatschappelijking in de stad Utrecht gaan in debat: Harry Gras, hoofd zorgcoördinatieteam Willem Arntsz Huis; Lia van Doorn, onderzoeker NIZW; Lourens Henkelman, teammanager Zorgonderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZONMW) en Jan van Gameren, coördinator Woonoverlastprojecten Utrecht. Inleiding: Gee de Wilde, secr. Taskforce Vermaatschappelijking. Voorzitter is Ingeborg van Teeseling, journalist

Meer dan de helft van de zelfstandig wonende patiënten zou niet geïntegreerd maar juist geïsoleerd zijn geraakt. Is de hulpverlening niet al te enthousiast geweest en heeft ze daardoor onvoldoende gelet op het vermogen van de patiënt om het avontuur in de maatschappij aan te gaan? En hoe is het met de professionele begeleiding van deze mensen gesteld? Bij veel psychiatrische patiënten die in de wijken wonen doen zich problemen voor die zich vertalen in overlast voor de buurt. Wat kan de sociaal voelende, welwillende buur dan doen en wat moet hij of zij juist laten? Is de vermaatschappelijking, met haar grootschalige marginalisering, een bruikbaar alternatief voor de grootschalige institutionalisering zoals we die eerder hebben gekend?

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur,vrij entree. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of .