GOED OVERLEG TUSSEN WAKKER DIER EN HORECA NEDERLAND Persbericht - 10 september 2002
Gezamenlijk persbericht van Stichting Wakker Dier en Koninklijke
Horeca Nederland
Amsterdam, 10 september 2002 - De stichting Wakker Dier, de Sophia
Vereniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk Horeca Nederland
hebben gisteren in een goede sfeer overleg gevoerd over de verkoop van
foie gras (ganzen- of eendenpaté) door restaurants. Tijdens het
overleg bleek dat partijen begrip toonden voor elkaars standpunten.
Voor de dierenbeschermers zit het pijnpunt in het dwangmatig voederen
van ganzen en eenden. De restaurateurs stellen vast dat ze met foie
gras een legaal product op de menukaart hebben staan. Zij vinden wel
dat bezien moet worden of foie gras op een diervriendelijkere wijze
geproduceerd kan worden. De respectievelijke achterbannen van Wakker
Dier, de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk
Horeca Nederland worden van deze standpunten op de hoogte gebracht. Op
1 november wordt verder gepraat. Foie gras is een delicatesse uit de
Franse keuken die wordt gemaakt van ganzen- of eendenlever. Daarbij
worden ganzen en eenden onder dwang gevoederd. Deze voedermethode is
in veel Europese landen, waaronder Nederland, verboden. In Frankrijk
en Hongarije echter is de productie van foie gras, ook via de
dwangvoedermethode, legaal. Het product dat in Nederlandse restaurants
wordt aangeboden wordt legaal geïmporteerd en mag in Nederland worden
verkocht. De stichting Wakker Dier, de Sophia Vereeniging tot
Bescherming van Dieren en Koninklijk Horeca Nederland vinden dat er
diervriendelijker foie gras geproduceerd kan worden. Koninklijk Horeca
Nederland zal in overleg treden met de leveranciers van foie gras en
hen vragen op termijn te onderzoeken of een meer diervriendelijke
productiemethode kan worden gehanteerd met behoud van de huidige
kwaliteit van het product. Noot voor de redactie