Gezamenlijk Persbericht 10 september 2002
Goed overleg tussen Wakker Dier en Horeca Nederland
WOERDEN - 10 september 2002 - De stichting Wakker Dier, de Sophia
Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk Horeca Nederland
hebben gisteren in een goede sfeer overleg gevoerd over de verkoop van
foie gras door restaurants. Tijdens het overleg bleek dat partijen
begrip toonden voor elkaars standpunten.
Voor de dierenbeschermers zit het pijnpunt in het dwangmatig voederen
van ganzen en eenden. De restaurateurs stellen vast dat ze met foie
gras een legaal product op de menukaart hebben staan. Zij vinden wel
dat bezien moet worden of foie gras op een diervriendelijkere wijze
geproduceerd kan worden. De respectievelijke achterbannen van Wakker
Dier, de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Koninklijk
Horeca Nederland worden van deze standpunten op de hoogte gebracht. Op
1 november wordt verder gepraat.
Foie gras is een delicatesse uit de Franse keuken die wordt gemaakt
van ganzen- of eendenlever. Daarbij worden ganzen en eenden onder
dwang gevoederd. Deze voedermethode is in veel Europese landen,
waaronder Nederland, verboden. In Frankrijk en Hongarije echter is de
productie van foie gras, ook via de dwangvoedermethode, legaal. Het
product dat in Nederlandse restaurants wordt aangeboden wordt legaal
geïmporteerd en mag in Nederland worden verkocht.
De stichting Wakker Dier, de Sophia Vereeniging tot Bescherming van
Dieren en Koninklijk Horeca Nederland vinden dat er diervriendelijker
foie gras geproduceerd kan worden. Koninklijk Horeca Nederland zal in
overleg treden met de leveranciers van foie gras en hen vragen op
termijn te onderzoeken of een meer diervriendelijke productiemethode
kan worden gehanteerd met behoud van de huidige kwaliteit van het
product.
Noot voor de redactie -