Anti Racisme Informatie Centrum

Na '9/11': op zoek naar vertrouwen

10 september 2002

Zaal de Unie
Rotterdam

Een debat met Bas Heijne, Kadir Canatan, Maurits Berger, Naeedah Aurangzeb en Taco Noorman onder leiding van Bert van Meggelen.

Een jaar geleden werd op pijnlijke manier zichtbaar hoe fragiel het vertrouwen in Nederland tussen allochtonen en autochtonen is. Na de aanslag op de Twin Towers in New York klonk de roep om meer dialoog alom in de samenleving. De stemming in het land was van een wij-tegenover-zij-denken; er was afstand en wantrouwen. Publicist Bas Heijne omschrijft het als de 'nationale psychose'. 11 September maakte duidelijk dat een duurzaam vertrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen een steviger fundament vereist dan voorheen werd gedacht. Want wanneer beiden, het westen en de islamitische wereld
-vertaald naar Nederland, moslim immigranten en de autochtonen- blijven vasthouden aan het eigen gelijk en korte termijnbelangen zal de botsing keer op keer de uitkomst van elke ontmoeting zijn. Zelfonderzoek en verschuiving van de eigen denkbeelden en houding is belangrijk. Enerzijds is een moderne notie van de islam broodnodig. Volgens antropoloog Kadir Kanatan is de islam in een crisis en zal in crisis blijven zolang er wordt vast gehouden aan een traditionele interpretatie van de Koran in plaats van een moderne en verlichte Koranvertolking.
Anderzijds zal in het westen en in de denkbeelden van westerlingen de markt en het materialisme getemd moeten worden. Volgens de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber moet het westen en het westerse denken meer accent leggen op pluralisme dan op materialisme en hiermee meer ruimte scheppen voor de Ander: "Democratie betekent meer diversiteit en daarom bereid te zijn het wereldwijde materialisme te beperken en ruimte te laten voor een betekenisvolle notie van burgerschap, voor inheemse culturen en traditionele religie."
Tijdens de seizoensopening in Zaal de Unie zal aan de vooravond van de vele 11 september herdenkingen gedebatteerd worden over de vraag hoe aan de fundamenten van vertrouwen tussen verschillende groepen gewerkt kan worden. Hoe is toenadering tussen de verschillende groepen te realiseren? Waar staan we nu op dit traject in Nederland? Deze en andere urgente vragen zullen centraal staan.

Plaats : Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Aanvang : 20.00 uur
Toegang : gratis
Reserveren: sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl
Informatie : http://www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl

Last update: 29-08-02