Ingezonden persbericht

Persbericht Mars Society Nederland tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9

Mars en Ground Zero gebruiken dezelfde robotjes

Mars-onderzoek en reddingswerk kwamen een jaar geleden helaas heel dicht bij elkaar.
Van afstand bestuurbare kleine robots, die enkele weken daarvoor in de Canadese poolcirkel nog waren gebruikt bij onderzoekswerk door Marsonauten, vonden nu hun bestemming tussen de verwrongen staal- en steenmassa's van de Twin Towers in New York.
Lt. Col. John Blitch, onze gast op de Mars Habitat op Devon Island, zette zijn 'Urbie' en andere robots op ground Zero in voor het zoeken naar mensen. Hoewel zijn robotjes goed functioneerden, mochten ze helaas geen overlevenden vinden. Wel spaarden deze kleine, overal inzetbare machines ongetwijfeld de levens van reddingswerkers op hun onvermoeibare tochten door de spleten en spelonken van dit kantorencomplex.

Het grote voordeel van deze robots is dat ze op plaatsen kunnen komen die voor mensen niet of heel moeilijk te bereiken zijn. Of zoals in dit geval, veel te gevaarlijk om mensen in te sturen. Stof, rook en gebrek aan licht kunnen de op rupsbanden voortbewegende robotjes niet deren. Emotieloos zoeken zij hun weg. Beter nog dan het menselijk oog zijn zij in staat een druppel rood bloed in al dat gruis op te sporen.

Wat moet men zich nu voorstellen bij zulke robotjes? In ieder geval geen Star Wars-achtige androiden, maar kleine, vierkante dozen op rupsbanden. http://www.arctic-mars.org/interactive/reports/2001/HMP-sr-080401.html
Alle robots zijn op afstand bedienbaar, uitgerust met videocamera's, microfoons en sensoren. De beelden die zij terugsturen naar hun 'bazen' vertellen nauwkeurig of een gebied nader moet worden doorzocht met mensenhanden en of dat dan veilig kan worden gedaan. Maar ze vervangen die reddingswerkers natuurlijk niet, hoe nuttig ze ook zijn als ogen en oren. Zij gaan stoutmoedig waar mensen niet kunnen gaan.

Hoe mooi ook allemaal, zowel Lt. Col. John Blitch, directeur van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), als de Mars Society hadden liever gezien dat deze robots slechts hun nut mochten bewijzen door de spleten en spelonken van Mars te onderzoeken. Waarbij zij dan evenzeer juist die plekken zouden onderzoeken die voor ruimtevaarders zelf onbegaanbaar of gewoonweg te gevaarlijk zijn.
Robots zoals deze zullen in de nabije toekomst astronauten ondersteunen bij hun onderzoek op Mars. Een omgeving met nauwelijks zuurstof, zeer ruw terrein en daarnaast ook veel te groot om met een klein groepje mensen te onderzoeken. Kortom: een omgeving waar deze ruimtevaarders de mens zullen assisteren in haar zoektocht naar leven op een nieuwe planeet. Ter voorbereiding van hun taken in de ruimtevaart werden ze ingezet door de Mars Society op haar F-MARS habitat (Mars Analoog Research Station) op Devon Island.
http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=3344
http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=3395

De 'bazen' van de robots in Rotterdam
Op de Second European Mars Society Convention www.marssociety.nl/conv2002.php zullen vier van de mensen die daar met deze robotjes werkten in de voorbereiding van een bemande missie naar Mars over hun onderzoek komen vertellen.

* Pascal Lee verslaat voor ons het onderzoeksseizoen 2002 in de Haughton Krater.
http://www.arctic-mars.org/

* Robert Zubrin, oprichter en leider van de Mars Society, praat ons bij over de huidige stand van zaken met betrekking tot een bemande marsmissie en geeft bovendien uitleg over het hoe en waarom van terraforming van de planeet Mars. www.marssociety.org

* Charles Frankel, geoloog / vulkanoloog, zet de onderzoeksplannen voor het Europese Mars Analoge Research Station. www.EuroMARS.org
* Bill Clancey, NASA Ames Research, beschrijft het veldseizoen van het Mars Desert Research Station. http://www.marssociety.org/mdrs/index.asp en http://www.marsonearth.org/team/2002/clancey.html

Zie ook Lt. Col. John Blitch op Devon Island
http://home.att.net/~WJCPhotography3/HMP01Gallery/HMP01Gallery2.html

Van 27 tot en met 29 september organiseert de Mars Society op de Erasmus Universiteit in Rotterdam de tweede Europese Mars Society Conventie (EMC2). Tijdens dit evenement, dat geopend wordt door schrijver en ruimtevaartpatriarch Arthur C. Clarke, zijn ruim dertig sprekers uit dertien verschillende landen te horen en te zien. Mensen van NASA, ESA, diverse universiteiten, maar ook uw naaste buur, de ruimtehobbyist(e), geven hun visie op Mars, de zusterplaneet van de Aarde. De Mars Society doet onderzoek met Mars-onderzoeksstations in Canada, de Verenigde Staten en IJsland, en streeft naar eigen ruimtemissies. In 2005 zal in samenwerking met enkele Amerikaanse universiteiten de Translife Biosatellite de ruimte ingaan, waarin een muizenfamilie enkele maanden onder Marsiaanse zwaartekracht in een baan om de Aarde zal doorbrengen. Uit dit onderzoek zullen wij leren wat de zwaartekracht van Mars doet met de gezondheid van zoogdieren. Omdat mensen ook zoogdieren zijn, is dit belangrijk voor bemande marsmissies.

Deze onderzoeken en vele andere onderwerpen worden gevisualiseerd op 27 t/m 29 september met lezingen, films en ten toongestelde modellen. Door EMC2 wordt Rotterdam naast de grootste haven ter wereld voor een weekeinde ook de Spaceport of Europe.

Meer informatie over de Mars Society: http://www.marssociety.nl
Meer informatie over de Conventie: http://www.marssociety.nl/conv2002.php

EMC2 wordt mogelijk gemaakt door financiele steun van: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam: http://www.obr.rotterdam.nl/index.htm European Space Agency: http://www.esa.int/export/esaCP/index.html Dutch Space: http://www.dutchspace.nl/00index/00index2.htm TNO Space: http://www.space.tno.nl/homepage.html
Holland Catering Specialisten: http://www.hcs-eur.nl/index.htm