Gemeente 's-Gravenzande


Voorlichtingspagina 11 september 2002

Wie worden de Vrijwilligers van het jaar?

Feestelijke prijzenuitreiking

Het vrijwilligersfeest in 2001 heeft veel positieve reacties van vrijwilligers opgeleverd. Daarom heeft het gemeentebestuur van s-Gravenzande besloten ook dit jaar een feestelijke avond te organiseren met daarbij de uitreiking van de prijs voor 'Vrijwilliger van het jaar'. De gemeente wil hiermee haar waardering en erkentelijkheid op een speciale wijze laten blijken. Op woensdagavond 6 november worden prijzen in vier verschillende categorieën uitgereikt: Zorg/Welzijn, Mantelzorg/Burenhulp, Cultuur en Sport.

Nieuwe categorie: Mantelzorg/Burenhulp

Niet alle vrijwilligers zijn in georganiseerd verband actief, zoals mantelzorgers en burenhulpen. Toch zijn deze mensen, vaak werkend in de anonimiteit, heel belangrijk (soms zelfs onmisbaar) voor hun naaste omgeving. De gemeente heeft dan ook besloten een nieuwe categorie Mantelzorg en Burenhulp in het leven te roepen.

Geef kandidaten door

Binnenkort krijgen verenigingen en instellingen, die geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van vrijwilligers, een brief van de gemeente over de vrijwilligersavond met de vraag om namen door te geven van kandidaten voor de prijzen. Maar ook u, als inwoner van 's-Gravenzande, vragen we namen door te geven van mogelijke kandidaten, vooral voor de categorie vrijwilligersprijs Mantelzorg/Burenhulp.

Dus, kent u iemand waarvan u denkt dat hij of zij in aanmerking komt voor een vrijwilligersprijs in één van de genoemde categorieën neem dan contact op met Mariëtte Favre van de afdeling Welzijn en Onderwijs, telefoon 430256 of per e-mail MHFavre@s-Gravenzande.nl.

Een onafhankelijke jury zal een keuze maken uit de voorstellen.

Rijvaardigheidstest voor 50-plussers

Waarom een rijvaardigheidstest?

Het kan nooit kwaad om van tijd tot tijd de rijvaardigheid eens onder de loep te nemen. Dat geldt natuurlijk voor iedere automobilist. Maar speciaal voor u als senior is dat zeer verstandig. U hebt waarschijnlijk al vele jaren uw rijbewijs en door ervaring bent u een geroutineerde automobilist(e) geworden. Maar in de afgelopen jaren is er in het verkeer het nodige veranderd. Het is drukker geworden op de wegen, kruispunten zijn ingewikkelder geworden en er zijn verkeersregels veranderd of bijgekomen.

U verandert zelf ook. Al bent u nog zo vitaal, verschillende lichaamsfuncties gaan met het verstrijken van de jaren bijna ongemerkt achteruit. Het vervelende is dat het nu juist om die functies gaat die van belang zijn in het verkeer. Vooral het zien, het horen, het concentratievermogen en de reactiesnelheid zijn belangrijk. Een rijvaardigheidsrit 50+ kan u daarbij helpen.

Op 29 oktober in het Westland

Op dinsdag 29 oktober 2002 kunnen automobilisten van 50 jaar en ouder hun rijvaardigheid testen tijdens een speciale dag bij het Open Huis, Hyacinthstraat 24, Heenweg.

De dag is bestemd voor automobilisten die in een ontspannen sfeer en in hun eigen auto hun rijvaardigheid eens willen testen, begeleid door een deskundige rij-instructeur.

Na een testrit van een half uur worden de resultaten besproken en geeft de instructeur tips over de rijstijl.

Verder is er deze dag gelegenheid om de theoretische verkeerskennis, het gezichtsvermogen, het gehoor en de reactiesnelheid te testen. De kosten voor deelname aan deze dag bedragen 12,50.

Deelname aan de test heeft niet het karakter van een examen en heeft geen gevolgen voor het rijbewijs.

Deze zogenaamde BROEM-dag (Breed overleg Ouderen En Mobiliteit) is een initiatief van de zeven Westlandse gemeenten, Hoek van Holland en de Westlandse rijschoolhouders. Het initiatief wordt ondersteund door de ANWB, de BOVAG en 3VO.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw M. Cavlak van de gemeente 's-Gravenzande, tel. 0174- 430243.


---

---

---

Inschrijfstrook

JA, ik geef mij op voor de BROEM-dag op 29 oktober 2002.

Naam :

Geboortedatum :

Adres :

Postcode en woonplaats :

Telefoon :

---

---

---
Lever dit strookje voor 30 september 2002 in bij de receptie van het stadhuis in 's-Gravenzande of stuur het op naar Gemeente 's-Gravenzande, t.a.v. mevr. M. Cavlak, postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande. U krijgt zo spoedig mogelijk bericht op welke wijze u kunt betalen en op welke tijdstip u in het Open Huis wordt verwacht.

Raadsvergadering

Op dinsdag 17 september vergadert de gemeenteraad in het stadhuis.

De vergadering begint om 19.30 uur. Voor het begin van de vergadering kunt u het woord voeren over punten die op de raadsagenda staan. U moet dat vooraf melden bij de bode en een formulier invullen met uw naam, adres en het onderwerp waarover u iets wilt zeggen.

De volgende voorstellen staan onder andere op de agenda:
* Plan van aanpak 'Bouwen aan de nieuwe gemeente Westland'
* Krediet ontwikkeling integraal veiligheidsbeleid
* Krediet meubilair stadhuis

* Krediet milieuhandhaving

* Aankoop Naaldwijkseweg 400

* Krediet vervanging verlichting voetbalvelden 4 en 5 op Julianasportpark

* Krediet voorzieningen aula begraafplaats Beukenhage
* Krediet bestrijding iepziekte

* Krediet renovatie speelterrein Lugtigheidstraat
* Krediet overkapping d.m.v. netwerk speelterrein Eikenlaan
* Voorbereidingskrediet lokale monumentenlijst
* Krediet uitvoering startnota Vrijwilligersbeleid van de gemeente 's-Gravenzande

* Vaststelling programma en overzicht onderwijshuisvesting 2003
* Krediet update softwarepakket GISVG en vervanging netwerkservers
* Begrotingswijzigingen

De agendastukken voor de raadsvergadering kunt u vanaf vrijdag a.s. inzien bij het informatiepunt in de hal van het stadhuis (tijdens openingsuren) en in de bibliotheek aan het Zandeveltplein.

De raadsvoorstellen zijn ook te vinden op deze site.

Chemokar volgende week in 's-Gravenzande

Volgende week rijdt de Chemokar door 's-Gravenzande om huis aan huis chemisch afval in te zamelen. De Chemokar rijdt rond en geeft een geluidssignaal.

Er wordt gereden volgens het volgende schema:

* maandag 16 september : Het Oudeland en de Bomenwijk
* dinsdag 17 september: Zandevelt, inclusief Sand-Ambachtstraat
* woensdag 18 september: Vreeburgh en Centrum, inclusief Zuidwind en Oudelandstraat

* donderdag 19 september: Wijk oostzijde Kon. Julianaweg, inclusief Nieuwe Vaart en Kon. Julianaweg tussen Hoflaan en Wattstraat
* vrijdag 20 september (ochtend): Naaldwijkseweg (tussen Zuidwind en Woutersweg), Heenweg en buitengebied

Buitengebied moet bellen

De Chemokar komt in het buitengebied uitsluitend op telefonische afroep langs. Tot het buitengebied worden gerekend de delen van de gemeente die niet in het bovenstaande overzicht zijn genoemd.

Hiervoor kunt u 430183 of 430184 bellen.

Duurzaam Veilig in centrum en Zandevelt

De komende dertien weken gaat de gemeente in het centrum en de wijk Zandevelt voorzieningen treffen die de verkeersveiligheid verder moeten verbeteren. Het is de afronding van een deel van het project Duurzaam Veilig, waarbij in de hele bebouwde kom verhoogde kruisingplateaus en uitritconstructies worden aangelegd om de snelheid van het verkeer terug te brengen.

Verkeerstellingen

De komende drie weken worden mechanische verkeerstellingen gehouden op de Edisonstraat, Rijnvaartweg en Poelkade in 's-Gravenzande en de Hoge Geest, Geestweg en Grote Achterweg in Naaldwijk.

Deze verkeerstellingen zijn nodig voor de verdere uitwerking van het reconstructiegebied De Baak Zuid, dat valt onder het 'Infrastructuurplan Glastuinbouwgebieden Westland'.

De gegevens over de verkeersintensiteit op deze wegen zijn mede bepalend voor de verkeersafwikkeling en oversteekbaarheid van de toekomstige kruispunten en wegvakken.

Bouwen en Milieu niet bereikbaar

Op vrijdag 13 september 2002 is de afdeling Bouwen en Milieu op de eerste verdieping van het stadhuis niet bereikbaar. De afdeling gaat die dag op excursie. Maandag 16 september is de afdeling weer bereikbaar voor iedereen.

Bouwplannen

I. De heer N.K. Mons, Meidoornstraat 11, 2691 VA te s-Gravenzande, heeft vergunning gevraagd voor het bouwen van een schutting op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie K, nummer 4933, plaatselijk bekend als Meidoornstraat 11. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan 'Het Oude Land 1985', omdat het bouwwerk is geprojecteerd op gronden met de bestemming 'Erf' waarop het bouwen van een schutting is toegestaan tot een hoogte van maximaal 2 meter achter de voorgevelrooilijn. De aangevraagde schutting heeft een hoogte van 2.15 meter. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 4, lid a.1, van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Het Oude Land 1985' bevoegd voor het genoemde bouwplan vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan.
Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 12 september 2002 gedurende 14 dagen ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Gedurende deze termijn kan iedereen schriftelijk bedenkingen kenbaar maken tegen het verlenen van de vrijstelling bij burgemeester en wethouders van s-Gravenzande, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande. II. De heer W.W. Schröder, Hoflaan 134, 2691 AW te s-Gravenzande, heeft gemeld voornemens te zijn een tuinhuisje te plaatsen op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie K, nummer 4263, plaatselijk bekend Hoflaan 134.
Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Dorp', omdat op de gronden met de bestemming 'Tuin' niet is toegestaan om een tuinhuisje te plaatsen. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, bevoegd vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan waarmee het bouwplan in strijd is.
Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 12 september 2002 gedurende 4 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Gedurende deze termijn kan iedereen schriftelijke bedenkingen kenbaar maken tegen het verlenen van de vrijstelling bij burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande, postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande. III. De heer A.N. Boon, Kalmoes 43, 2671 WC te s-Gravenzande, heeft een verzoek om bouwvergunning ingediend voor het verbouwen/vergroten van een woning op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie L, nummer 4641, plaatselijk bekend Groeneweg 18.

Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Buitengebied' met de bestemming 'Erf', omdat het bouwplan niet aan de bebouwings- en gebruiksvoorschriften van het bestemmingsplan voldoet.

Burgemeester en wethouders kunnen op grond van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, vrijstelling verlenen van het bestemmingsplan waarmee het bouwplan in strijd is.

Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 12 september 2002 gedurende 4 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Gedurende deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande, schriftelijke bedenkingen indienen tegen het verlenen van de vrijstelling.

Aangemelde bouwplannen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

datum/ kenmerk

J.J. Brussaard

Blokhut

Zirkoon 11

27-8-02/bm047

Westland Energie

2 transformatorstations

Maasdijk 86

30-8-02/bm049

E.F. van de Sande

Dakkapel

Noordlandseweg 12

020902/bm048

Aangevraagde bouwvergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

datum/ kenmerk

F.A. van Wetering

Dakkapel voor/achter

Van der Kest Wittensstraat 16

020902/ba192

J.A.I.M. de Bruijn

Serre

Naaldwijkseweg 245

020902/ba193

L.C.M. van Wingerden

Voorgevel garage

Van Prooijenstraat 6

020902/ba194

Aangevraagde reclamevergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

datum/ kenmerk

Café de Beurs

Lichtreclame

Vaartplein 16

210802/rv09

Partycentrum Open Huis

Lichtreclame

Hyacinthstraat 6

300802/rv10

Verleende bouwvergunningen

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

datum/ kenmerk

J.A.J. Kouwenhoven

Bedrijfsruimte

Bagijneland 16

020902/ba090

Mts Vedder

Bedrijfsruimte

Zanddijk 98

020902/ba108

A.J.C. v.d. Voort

3 watersilos

Kapitelland 2

020902/ba140

A. Holleman

Vergroten woning

Naaldwijkseweg 167

020902/ba167

Gemeente s-Gravenzande

Milieu-eiland (3 containers)

Nabij Rederijkerslaan

030902/ba103

J. Verkade

Warmteopslagtank

Zanddijk 64

030902/ba195

Gefra bv

Opslagloods

Einsteinstraat 1

060902/ba307

M. Mulder

Uitbreiden woning

Naaldwijkseweg 143

060902/ba121

Gemeente s-Gravenzande

Ondergrondse glasbak

Nabij Lijsterbessstraat

060902/ba115

N. de Vries

Uitbreiden woning

Watersnip 13

060902/ba151

LNG bv

Verbouwen winkel/woningen

Van de Kasteelestraat 3/5

060902/ba171

Geaccepteerde melding

Naam

Bouwwerk

Bouwadres

datum/ kenmerk

Westland Materiaal bv

Transformatorstation

Radijslaan 2

060902/bm041

Op de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112, liggen tot uiterlijk zes weken na verzenddatum, de genomen besluiten ter inzage. Binnen deze periode kunnen belanghebbenden tegen deze besluiten schriftelijk gemotiveerd bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift. Het bezwaarschrift moet worden gezonden aan het College van burgemeester en wethouders van s-Gravenzande, Postbus 207, 2690 AE 's-Gravenzande. In de linkerbovenhoek van de enveloppe moet de aanduiding bezwaarschrift Awb zijn vermeld.

Wet milieubeheer

Ontwerpbeschikking

Burgemeester en wethouders bekend dat zij een ontwerpbeschikking hebben opgesteld naar aanleiding van een aanvraag om vergunning op grond van de Wet milieubeheer van:

* Fa. Vreede Flowers, veranderingsvergunning voor het glastuinbouwbedrijf Bagijneland 6 te s-Gravenzande.
Wij zijn voornemens de gevraagde vergunning te verlenen en aan de vergunning voorschriften te verbinden ter bescherming van het milieu.

Ter inzage

De aanvraag en ontwerpbeschikking liggen gedurende vier weken na de dag van publicatie, van donderdag 12 september tot en met woensdag 9 oktober 2002, ter inzage in het stadhuis, afdeling Bouwen en Milieu, kamer 112, van 9.00 tot 16.00 uur. Na telefonische afspraak kunt u de stukken ook inzien op maandagavond tot 19.00 uur. Desgewenst kan een toelichting op de stukken worden gegeven.

Bedenkingen

Binnen vermelde termijn kan een ieder bedenkingen indienen tegen de ontwerpbeschikking. Schriftelijke bedenkingen moeten worden gericht aan Burgemeester en Wethouders van s-Gravenzande, Postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande. Als men hierom vraagt in de brief worden persoonlijke gegevens niet bekend gemaakt.

Hoorzitting

Gedurende de termijn van ter inzageligging kunnen na een tijdig verzoek hiertoe ook mondeling bedenkingen worden ingebracht. De aanvrager wordt in de gelegenheid gesteld hierbij aanwezig te zijn. U kunt hiervoor een afspraak maken (een week voor het einde van de termijn) met een medewerker van de afdeling Bouwen en Milieu, tel. 0174-430184.

Verdere procedure

Na de termijn van vier weken zal de definitieve beschikking worden opgesteld. Deze beschikking wordt ook gepubliceerd en er zijn eventueel nog beroepsmogelijkheden.

Ontwerp-actualisatievergunningen

Burgemeester en wethouders van s-Gravenzande maken bekend, dat zij voornemens zijn op grond van artikel 8.22 Wet milieubeheer de volgende vergunningen te actualiseren.

* Firma A. v.d. Meer, Naaldwijkseweg 356, actualisatie oprichtingsvergunning van 12 juli 1994;


* W. Vedder, Van Berckenrodelaan 3a, actualisatie oprichtingsvergunning van 3 januari 1995.

De ontwerpbeschikkingen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf 12 september 2002 gedurende 2 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Inzage kan iedere werkdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en elke maandag van 9.00 uur tot 19.00 uur. Bij inzage op maandagavond dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met mevrouw R. Goudswaard op telefoonnummer 43 01 84.

Gedurende 2 weken na de dag van publicatie kan een ieder tegen het ontwerp van bovengenoemd besluit bedenkingen inbrengen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 207, 2690 AE te s-Gravenzande.

Verleende actualisatievergunningen

Burgemeester en wethouders van s-Gravenzande maken bekend, dat zij actualisatie-vergunningen op grond van artikel 8.22 Wet milieubeheer hebben verleend aan de volgende bedrijven.

1. L. Vreugdenhil, Naaldwijkseweg achter 215, actualisatie oprichtingsvergunning van 13 juli 1993;

2. Gebr. A. en J.J. Boers, Noordlandseweg 48, actualisatie oprichtingsvergunning van 29 augustus 1995;
3. B. Noordam, Maasdijk 134, actualisatie oprichtingsvergunning van 10 mei 1994;

4. E. Zeelenberg, Naaldwijkseweg 219, actualisatie oprichtingsvergunning van 12 september 1995;
5. Plantenkwekerij van den Bos B.V., Zanddijk 90, actualisatie oprichtingsvergunning van 22 november 1994;
6. A.J. Boers., Strandweg 37, actualisatie oprichtingsvergunning van 21 maart 1995;

7. Plantenkwekerij P. Mostert, Naaldwijkseweg 189, actualisatie oprichtingsvergunning van 10 oktober 1996;

8. G.J. van Geest, Poelmolenweg 10, actualisatie oprichtingsvergunning van 12 juli 1994;

9. Kwekerij de Aakster, Maasdijk 40a, actualisatie oprichtingsvergunning van 12 december 1995.

De beschikkingen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf 12 september 2002 gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Inzage kan iedere werkdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en elke maandag van 9.00 uur tot 19.00 uur. Bij inzage op maandagavond dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met mevrouw R. Goudswaard op telefoonnummer 43 01 84.

Degenen die bedenkingen hebben ingediend naar aanleiding van de aanvraag en de ontwerp-beschikking, alsmede degenen die aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen binnen vermelde periode een beroepsschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij vóór deze datum beroep is ingediend én een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beschikking wordt niet van kracht voordat op het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is beslist. Voor het indienen van een beroepsschrift, alsmede voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffiegeld verschuldigd. Voor de exacte bedragen kunt u bellen met de Raad van State (telefoon 070-4264426).

Afvalwijzer

Gemeentewerf
Fultonstraat 3 Openingstijden: maandag van 13.00 tot 15.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur. Informatie: 416286

Recycling
Hoflaan 28 Openingstijden: donderdag van 19.00 tot 20.00 uur (alleen brengen, geen verkoop), vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Informatie: 418105

Recycling

Recycling 's-Gravenzande stimuleert door inzameling en verkoop het hergebruik van in goede staat verkerende huisraad. De opbrengst komt jaarlijks ten goede aan tientallen projecten in derdewereldlanden en landen in Oost-Europa. Meubilair, huishoudelijke apparaten, kleding en gereedschap kunt u brengen naar de Recycling, het liefst op donderdag of zaterdag (zie openingstijden).

Groen of grijs?

Volgende week (16 tot en met 20 september) worden de groene minicontainers geleegd.

Let op: zet minicontainers alleen op de ophaaldag zelf aan de straat. Het is verboden ze de avond ervoor al neer te zetten.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is al het huishoudelijk afval dat niet past of hoort in een minicontainer. Voorbeelden: bedden, spiralen, grof tuinafval en tuinmeubelen.

U kunt grof huisvuil op drie manieren kwijt:

* U kunt het zelf wegbrengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden).

* Het wordt gratis op afroep bij u opgehaald. U kunt hiervoor de speciale Grof vuillijn bellen: 421906. Er wordt dan met u een afspraak gemaakt wanneer het wordt opgehaald; dit is afhankelijk van het soort grof vuil.

* Wilt u tussentijds van uw grof vuil af, dan kost dat 34. Dit bedrag moet vooraf betaald worden aan de kassa van de gemeentewerf. Daarna wordt het grof vuil bij u opgehaald.

Grof huisvuil dient zoveel mogelijk gescheiden te worden aangeleverd. Grof tuinafval ontdoen van wortels en grond.

Puin

Voor puin geldt een andere regeling dan normaal grof huisvuil. U kunt het brengen naar de gemeentewerf (zie openingstijden). De eerste m³ is gratis, voor meer betaalt u 11.30 per m³.

Let op: het puin moet schoon zijn, dus niet vervuild met grond, eterniet e.d.

Chemisch afval

U kunt met chemisch afval terecht bij de gemeentewerf (zie openingstijden) of bij de chemokar die enkele keren per jaar door de gemeente rijdt. De komst van de chemokar wordt altijd apart aangekondigd op deze pagina.

Asbest

Particulieren kunnen asbest gratis afgeven bij de gemeentewerf. U dient hiervoor minimaal 5 werkdagen van tevoren een vergunning aan te vragen in het stadhuis. Het asbest moet verpakt zijn in doorzichtig, niet-luchtdoorlatend materiaal, zoals dik plastic. Dit is te koop bij tuinbouwtoeleveranciers. Asbest platen moeten per stuk zijn verpakt en mogen niet worden gebroken.

Oud papier

Oud papier kunt u de komende dagen inleveren bij de volgende scholen:
* De Wegwijzer, Prins Bernhardstraat 28, op zaterdag 14 september van 11.00 tot 12.00 uur;

* Eikenhorst, Jade 3 op schooldagen tot 16.00 uur, woensdag tot 12.00 uur (in bundels/doosjes bij fietsenberging);
* De Zandhorst, gebouw Ds. Van Geest, Naaldwijkseweg 28 op schooldagen tussen 8.15 en 15.30 uur, op woensdag van 8.15 tot 12.15 uur (niet na schooltijd).

Verder kunt u oud papier kwijt bij:

* de papiercontainer van de beide voetbalverenigingen op het Julianasportpark, ingang Wattstraat;

* de papiercontainer bij de milieu-eilanden;
* de gemeentewerf in de Fultonstraat (zie openingstijden).