Bloemencorso Aalsmeer

persbericht (22-11-01)

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

55ste Bloemencorso in teken van StopAidsNow!

Het Aalsmeerse Bloemencorso, dat volgend jaar op 7 september vanuit het bloemendorp naar de Dam in Amsterdam zal rijden, staat in het teken van STOP AIDS NOW! Dit hebben de gezamenlijke besturen het Bloemencorso en STOP AIDS NOW! besloten. De samenwerking werd officieel bekrachtigd door de ondertekening van de overeenkomst door de voorzitter van het Bloemencorso, Henk de Groot en de directeur van STOP AIDS NOW!, Peter van Rooijen. De ondertekening vond plaats in het bloemrijke decor van de Bloemenveiling Aalsmeer, hoofdsponsor van het Corso.

STOP AIDS NOW! is een initiatief van het Aids Fonds en de ontwikkelingsorganisaties Hivos, ICCO, Memisa en Novib. Door deze krachtenbundeling willen zij hun bijdrage aan de internationale aidsbestrijding vergroten. Eén van de doelstellingen van de samenwerking is het voorlichten van de Nederlandse samenleving over de aidsepidemie in met name ontwikkelingslanden. STOP AIDS NOW! kreeg al bij het startsein op 28 november 2000 een kamerbreed draagvlak door de gezamenlijke ondertekening van het Aids 2000 Manifest door vrijwel alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Het Aalsmeerse Bloemencorso rijdt precies 650 dagen na dit startsein over de Dam in de hoofdstad. Met zo'n 600.000 toeschouwers langs de ruim twintig kilometer lange route is het één van de grootste publiekstrekkers in Nederland.

Directeur Peter van Rooijen van STOP AIDS NOW!: "Wereldwijd voltrekt zich een stille ramp: aids. Op dit moment zijn al veel meer dan 36 miljoen mensen met hiv besmet. Er zijn 22 miljoen mensen aan aids overleden. Ieder dag opnieuw sterven er meer dan acht duizend mensen aan aids, met name in de armere landen van de wereld. Het gaat vooral om jonge mensen in de bloei van hun leven. Veel van hen zullen hun 35e levensjaar niet halen. Hele generaties die de economie van een land draaiende moeten houden worden weggevaagd. Aids ontwricht de wereld waarin wij samenleven. Met de presentatie tijdens het Aalsmeerse Bloemencorso in 2002 wil STOP AIDS NOW! het publiek duidelijk maken dat aids een stille ramp is, waar veel te weinig aandacht voor is".

Het bestuur van de Stichting Bloemencorso Aalsmeer zegt over deze samenwerking: "Het is voor het Aalsmeerse Bloemencorso een uitdaging om een zo belangrijk en tegelijkertijd beladen onderwerp als aids op de weg te zetten. Het enthousiasme waarmee onze bouwers ons voorstel hebben geaccepteerd, was voor ons van doorslaggevende betekenis deze overeenkomst aan te gaan".

Het Team Zuidkoop tekent voor de ontwerp van het bloemencorso. Namens hen zegt Hans Hoogerwerf over deze samenwerking: "Het thema STOP AIDS NOW! wordt als leidraad voor de ontwerpen van het Corso 2002 gebruikt. Vooral in de uitbeelding van de decoratiematerialen moet dit tot zijn recht komen. Met bijpassende bloemarrangementen worden de ontwerpen verder gedecoreerd. Dit betekent dat bloemen ondersteunend zullen werken om het, toch wel gevoelige thema, te presenteren. Zoals bekend zijn bloemen bij uitstek geschikt om gevoelens te vertolken. Dus ook in deze optiek moet dit perfect samen kunnen gaan."

Vanuit het hele land komen initiatieven die bijdragen leveren aan het werven van fondsen ten bate van STOP AIDS NOW!. Het bekende Amsterdam Diner, de gezamenlijke actie van de Dance Masters dansscholen, het Lions Zwemfestijn, het Sinterklazencongres en KLM AirCares zijn daar voorbeelden van.

---