Rembrandthuis

Rembrandt en zijn navolgers. Tekeningen uit München Museum het Rembrandthuis 7 september tot en met 17 november 2002 (persbericht 17 juni 2002)

Van 7 september tot en met 17 november 2002 is in Museum het Rembrandthuis een omvangrijke tentoonstelling met tekeningen van Rembrandt, zijn leerlingen en zijn navolgers te zien. De expositie geeft niet alleen een beeld van de virtuositeit van Rembrandt en de kunstenaars uit zijn directe omgeving, maar werpt ook nieuw licht op de receptie van Rembrandts tekeningen door latere generaties kunstenaars. De circa 80 tentoongestelde werken zijn alle afkomstig uit de collectie van de Staatliche Graphische Sammlung München.

Al tijdens zijn leven oefende Rembrandts werk een grote aantrekkingskracht uit op verzamelaars en kunstenaars. Dat geldt niet alleen voor zijn schilderijen en prenten, maar zeker ook voor zijn getekende oeuvre. Rembrandts tekeningen hebben nog niets aan kracht, spontaniteit en originaliteit ingeboet. Ze laten zien hoe Rembrandt voortdurend met verschillende tekenmaterialen, -technieken en -stijlen experimenteerde. Bovendien is in zijn tekeningen het artistieke proces dikwijls stap voor stap te volgen, waarmee ons, meer nog dan bij zijn schilderijen, inzicht wordt gegund in Rembrandts denk- en werkwijze.

De expositie kent een thematische indeling in zeven secties: `De kunstenaar en zijn atelier'; `Genrevoorstellingen'; `De decoratie van het Amsterdamse stadhuis'; `Bijbelse thema's'; `Figuurstudies'; `Clair-obscur- tekeningen' en tenslotte `Kopieën en navolgingen'. Tot de vele hoogtepunten behoren Rembrandts voorstudie voor de Samenzwering van Claudius Civilis (1661), de Zieke vrouw in bed (1638) en de in rood krijt uitgevoerde vroege figuurstudies van een Krijger en een Man die een last voortsleept. Een bijzonder interessant ensemble vormen de voorstudies van Rembrandt en Ferdinand Bol voor de geschilderde decoraties van het Amsterdamse stadhuis. Van Rembrandts leerling Samuel van Hoogstraten wordt een Zelfportret getoond. Uniek is een tekening van Constantijn van Renesse die door Rembrandt is gecorrigeerd. Andere Rembrandtleerlingen die met werk zijn vertegenwoordigd, zijn onder anderen Barent Fabritius en Arent de Gelder.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Museum het Rembrandthuis en de Staatliche Graphische Sammlung te München. De vruchtbare samenwerking tussen beide instellingen maakte niet alleen de tentoonstelling mogelijk, maar leidde tevens tot een nieuwe wetenschappelijke beschrijving van de Münchener Rembrandt-verzameling, waarmee deze voor de eerste maal voor een groter publiek werd ontsloten. De tweetalige catalogus (Engels en Duits) van de tentoonstelling is te verkrijgen in Museum het Rembrandthuis voor 38 euro. De expositie was van 5 december 2001 tot en met 10 februari 2002 te zien in de Alte Pinakothek te München.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Museum het Rembrandthuis (Anna Brolsma), tel. 020-5200400 of per email: museum@rembrandthuis.nl.

Persberichten uit voorgaande jaren treft u aan op Persberichten t/m 2001.
18062002