---

Ministerie van Defensie



---

Staatssecretaris Van der Knaap: Insigne voor veteranen

07-09-2002

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie was vandaag (7 september) aanwezig bij de jaarlijkse nationale herdenking van Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea om het leven kwamen. De herdenking werd gehouden bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in het veteranen-park Hattem te Roermond. Namens de Nederlandse regering legde staatssecretaris Van der Knaap een krans bij het monument en hield hij een toespraak waarin hij onder meer aankondigde een insigne voor veteranen in te voeren. Vier F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht maakten tijdens de ceremonie een fly-by in een zogenoemde missing-man formatie. De Marinierskapel verzorgde de muzikale omlijsting van de herdenkingsdienst.

Staatssecretaris Van der Knaap noemde de herdenking een "bijzonder moment". Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Nederlandse aanwezigheid in de Oost werd beëindigd. "Voor veel Nederlanders klinkt dat als een ver en verbleekt verleden, maar niet voor u. Ik besef goed dat velen van u nog geregeld aan die tijd terugdenken. Daarvoor bent u hier bijeen. Om samen te herdenken, om ervaringen te delen en niet in de laatste plaats om stil te staan bij hen die niet meer onder ons zijn." Namens de Nederlandse regering betuigde Van der Knaap zijn respect voor de inzet die de veteranen decennia geleden geleverd hebben.

Van der Knaap zei in zijn toespraak dat erkenning, maar ook herkenning belangrijke begrippen vormen in de wereld van de veteraan. "Toen u uit Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea terugkeerde, zat men in het algemeen niet op uw verhalen te wachten. Het was een tijd van aanpakken en niet van terugblikken. Niet erkenning, maar miskenning kwam u kennelijk toe." Staatssecretaris Van der Knaap zei dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) deze week onder de titel Van Indië tot Indonesië; de herschikking van de Indonesische samenleving een onderzoek is begonnen naar de periode van dekolonisatie van Nederlands-Indië. Het onderzoek van het NIOD zal vier jaar duren maar de bevindingen worden regelmatig tussentijds aan het publiek gepresenteerd. De staatssecretaris zei daarover: "Ik ben er van overtuigd dat een dergelijk breed onderzoek, onder meer zal bijdragen aan een beter beeld van de omstandigheden waaronder u toen uw taak heeft uitgevoerd. Wellicht dat het ook leidt tot meer begrip en maatschappelijke erkenning."

Om het belang aan maatschappelijke erkenning en waardering te onderstrepen heeft staatssecretaris Van der Knaap besloten een insigne in te voeren ter onderscheiding van de veteraan. Het insigne moet de veteraan herkenbaar maken tegenover andere veteranen en de samenleving. "Op het Ministerie legt men momenteel de laatste hand aan de noodzakelijke regelgeving en ik verwacht in de loop van volgend jaar de eerste veteranen met het veteraneninsigne te kunnen onderscheiden. Het wordt echter wel een insigne voor jong en oud, want bij Defensie telt iedere veteraan. Dat is een les die het verleden ons heeft geleerd." (Foto's: Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Nationale herdenking militaire slachtoffers Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea