Gemeente Alkmaar


Gratis parkeren in binnenstad op niet-koopzondagen

Alkmaar, 5 september

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt er met ingang van 2003 een andere koers gevaren op het gebied van parkeren. Er zal meer geïnvesteerd worden in een praktisch regulerend parkeerbeleid met een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak. Belangrijkste voorstellen voor de komend twee jaren zijn: gratis parkeren op niet-koopzondagen, van maandag tot en met zaterdag stopt het betaald parkeren om 20.00 uur en wordt voorgesteld de tweede bewonersvergunning in de wijken rond de binnenstad dezelfde prijs te geven als de eerste vergunning. Ook wordt voorgesteld over te gaan tot het invoeren van vergunninghoudersparkeren in de buurt Corn. Buijsstraat/Maertenshof. De tarieven voor parkeren zullen trendmatig stijgen met 4%. De maatregelen uit het Actieplan Parkeren kosten circa drie ton euro's.

Door een actieplan te maken voor twee jaar is het de bedoeling meer rust te introduceren in het parkeerbeleid van Alkmaar. Belanghebbenden weten daardoor langer vooruit wat er gaat gebeuren en kunnen hierop anticiperen.

Twee fasen
De totstandkoming van het Actieplan Parkeren verloopt in twee stappen. Een deel van de maatregelen wordt buiten de inspraak gehouden om de invoering van deze maatregelen te bespoedigen. Terwijl het andere deel open staat voor inspraak. Reden om sommige maatregelen niet open te stellen voor inspraak is omdat deze:

* voortkomen uit het collegeprogramma en deze onderwerpen al eerder uitvoerend besproken zijn (aanpassen tijden en tarieven);
* het huidige beleid voortzetten (handhaven bezoekerskaart schil);
* op uitdrukkelijk verzoek van de betrokken bewoners worden uitgevoerd (invoeren vergunninghoudersparkeren in de buurt Corn. Buijsstraat/Maertenshof).

De belangrijkste maatregelen die zonder inspraak direct aan de gemeenteraad worden voorgelegd zijn:

* Van maandag tot en met zaterdag stopt het betaald parkeren één uur eerder dan nu het geval is, nl. om 20.00 uur.
* Alleen op koopzondagen hoeft maar betaald te worden voor het parkeren, andere zondagen zijn vrij van betaald parkeren. Koopzondagen kunnen ook op nationale feestdagen vallen zoals 2e Paasdag.

* Invoeren van vergunninghoudersparkeren in de buurt Corn. Buijsstraat/Maertenshof.

* Tijdens de inspraakperiode wordt de haalbaarheid en de effecten van de verlaging van het tarief voor de eerste bewonersvergunning onderzocht. Deze verlaging zou dan in 2004 ingaan. Om deze reden zijn de tarieven voor de vergunningen voor 2003 enkel met de inflatie gecorrigeerd ten opzichte van 2002.

De belangrijkste maatregelen waar de inspraak voor wordt opengesteld zijn:

* Het toekomstige tekort aan parkeerbalans wordt opgeheven door het realiseren van 300 parkeerplaatsen bij de binnenstad en 300 in de vorm van P&R-terreinen. Het zogenoemde parkeerfonds wordt gebruikt om de 300 nieuwe parkeerplaatsen bij de binnenstad deels te financieren.

* De tweede bewonersvergunning in de wijken rond de binnenstad krijgt dezelfde prijs als de eerste vergunning. Gelijktijdig wordt een maximum voor het aantal uit te geven vergunningen ingesteld.
* Vanaf 2004 wordt op een andere manier omgegaan met bedrijvenvergunningen. De beperkte garagevergunning wordt vervangen door een flexibele vergunning. Een bedrijf komt alleen in aanmerking voor meer dan 9 vergunningen wanneer het bedrijf over een bedrijfsvervoerplan beschikt.

* In 2003 wordt onderzocht of het mogelijk is om met ingang van 2004 parkeerruimte op eigen terrein gelijk te stellen aan de eerste bewonersvergunning.

De tarieven voor het kortparkeren op straat en in de garage voor 2003 worden gelijktijdig met de aanpassing van de tijden van het parkeerregiem doorgevoerd op 1 februari 2003. De tarieven voor het kortparkeren in 2004 worden met het nieuw kalenderjaar doorgevoerd op
1 januari 2004.


Besluitvorming
Op 3 oktober bespreekt de raadscommissie de maatregelen die niet voor inspraak zijn open gesteld. Die maatregelen worden op 31 oktober ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Voor de maatregelen die wel zijn opengesteld voor inspraak loopt een inspraaktermijn van 5 september tot 13 oktober 2002. Inspraakreacties kunnen schriftelijk gericht worden aan de afdeling verkeer en vervoer van de gemeente Alkmaar. Op woensdag 18 september van 19.00 tot 22 uur wordt in de Besognekamer van het stadhuis een inloopbijeenkomst rondom het actieplan gehouden. De inspraakreacties zullen door het college van een antwoord worden voorzien. Vervolgens wordt het geheel voorgelegd aan de commissie en de gemeenteraad. Zij zullen dit meenemen tijdens de besluitvorming over de andere maatregelen uit het actieplan in december.