KNMG

Arts (weer) aan de slag

De resultaten van een eerste verkennende studie naar het potentieel aan vrouwelijke artsen dat herintreding overweegt, geven geen directe aanleiding te veronderstellen dat er een grote pool niet-werkzame vrouwelijke artsen zou zijn. Ook de gedachte dat vrouwelijke artsen frequenter zouden afhaken dan de mannelijke collegae, zowel in de opleiding als in het vervolgtraject, lijkt door de tijd ingehaald. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de studie die op initiatief van de VNVA in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehouden is onder alle BIG-geregistreerde vrouwelijke artsen jonger dan 65 jaar. De studie is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Intomart.

Aanleiding onderzoek
Aanleiding tot de studie waren signalen die bij de VNVA binnenkwamen dat een aanzienlijk aantal vrouwelijke artsen specialisten, huisartsen en basisartsen onder de pensioengerechtigde leeftijd niet meer als medicus werkzaam zou zijn. Doel van het onderzoek was zicht te krijgen op het potentieel aan artsen dat herintreding overweegt en op achtergronden bij deze overweging. Actuele items nu er grote behoefte is aan artsen van alle pluimage én de mogelijkheden voor herregistratie opnieuw worden bekeken. Met nadruk is ervoor gekozen alleen vrouwelijke artsen te benaderen.

Symposium
Op basis van de ervaringen met en de uitkomsten van de studie willen de KNMG, VNVA en VWS, de artsen die hebben aangegeven te willen herintreden, persoonlijk benaderen voor een advies op maat. Dit vindt plaats op 3 december a.s. in een symposium Arts (weer) aan de slag met een informatiemarkt en workshops over de verschillende mogelijkheden. De VNVA biedt artsen die willen herintreden een speciaal ontwikkelde cursus aan, gericht op effectief herintreden.
Er komen vragen aan de orde als:

* Welke bij- of nascholing heb ik nodig?

* Welke stages kan ik waar lopen en welke werkgevers bieden welke vacatures?

* Hoe solliciteer ik zo effectief mogelijk en hoe onderhoud ik mijn netwerk?

* Welke verwachtingen kan ik hebben van een nieuwe baan?
* Wat kan ik (nog) wel doen en wat ik toch echt een gepasseerd station?

Datum: 3 december 2002 van 10:00 - 16:00 uur
Plaats: Domus Medica, Utrecht

De verkennende studie
In december 2001 zijn ongeveer 18.000 enquêtes verstuurd aan alle BIG geregistreerde vrouwelijke artsen met daarbij de vraag of ze de enquête ingevuld wilden retourneren indien herintreden overwogen werd. Er zijn 500 bruikbare enquêtes geretourneerd. De resultaten geven aan dat er 186 vrouwen zijn die momenteel herintreden in de eigen specialisatie overwegen. Tevens zijn er 141 vrouwen die aangeven te willen omscholen. Deze vrouwelijke artsen waarvan het grootste deel valt in de leeftijdscategorieën 30-39 jaar (N=155) en 40-49 jaar (N=216) zijn allemaal op (zeer) korte termijn beschikbaar. Het merendeel van de respondenten blijkt te streven naar een aanstelling van 0,4 - 0,6 FTE. Het merendeel geeft bovendien aan bereid te zijn aanvullend onderwijs of een stage te willen volgen, mits dit parttime kan.

Belangrijkste redenen om (tijdelijk) te stoppen met werk blijken de te lange arbeidstijden (27,5%) en de onhaalbaarheid van de combinatie zorg en werk (47,1%). De onmogelijkheid een vaste aanstelling te krijgen, de mate waarin de gekozen professie niet de juiste bleek en de onmogelijkheid een opleidingsplaats te vinden speelden bij de minderheid van de respondenten een rol. Als andere redenen zijn onder meer genoemd privé-omstandigheden (ziekte, verhuizing), financiën (te weinig beloning voor veel inzet) en taalproblemen (bij buitenlandse artsen).

Opvallend is verder de bevinding dat 95% van degenen die aangeven te willen herintreden de laatste vijf jaar nog werkzaam is geweest. Onduidelijk is of hier daadwerkelijk gesproken kan worden van herintreders. Het is mogelijk dat respondenten die langer dan vijf jaar niet werkzaam zijn geweest zodanige belemmeringen ervaren dat zij herintreden niet overwegen. Ook is het mogelijk dat slechts een klein potentieel aanwezig is van vrouwen die willen herintreden en de afgelopen vijf jaar niet gewerkt hebben.