Natuurmuseum Groningen


STERRENHEMELS / CELESTIAL NIGHTS

Hemelse fotos van Neil Folberg

Van 6 september 2002 t/m 5 januari 2003 is in Natuurmuseum Groningen de fototentoonstelling Sterrenhemels (Celestial Nights) van Neil Folberg te zien. De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Noorderlicht.

Sinds 1979 fotografeert Neil Folberg de dorre landschappen van Israël, Egypte en Jordanië. Hij verbeeldt niet alleen de landschappen zelf, maar ook de duizelingwekkende lichtshows die er zich s nachts boven afspelen. De in Celestial Nights afgebeelde werelden zijn zorgvuldig samengesteld. Aardse en hemelse elementen lijken elkaar te bespiegelen. Elementen in het landschap zijn nadrukkelijk aanwezig tegen een achtergrond van nachtelijke luchten die de grootsheid van het heelal lijken te tonen.

In Scorpio Milkey Way Rising (1997) zien we een lucht in vuur en vlam. Oneindig veel hemellichamen lijken neer te dwalen op een oeroude ruïne die uit de aarde oprijst. Olive Tree (1997) toont een oude olijvenboom ten tijde van een maansverduistering.

De meeste van deze nachtelijke beelden zijn ontstaan uit twee aparte opnames: één om het landschap vast te leggen en een andere opname van het licht, gevangen tijdens een langere sluitertijd. Daarna worden de twee opnames digitaal over elkaar heen gelegd.

Folbergs obsessie voor nachtelijke luchten kwam het eerst naar voren toen hij aan het boek In a Desert Land werkte. Kamperend onder de nachtelijke luchten van de Sinaï woestijn, werd de fotograaf diep getroffen door de ongelooflijke, nachtelijke lichtshows die alleen ver van de lichten van de stad te zien zijn. Sommige van de fotos tonen alleen de sterren, anderen zijn van ruïnes, omringd door met sterren doordrenkte luchten, eindeloze constellaties en maansverduisteringen. De daarvan gemaakte zilverprints, verkregen door te experimenteren met hypergevoelige technieken en infrarood films zijn allemaal afzonderlijk met de hand bijgewerkt met goud en selenium tinten.

Neil Folberg, voormalig student en collega van wijlen Ansel Adams, is bekend geworden vanwege zijn grote en middenformaat kleurenfotos met landschappen en gebouwen. Sinds zijn vertrek uit de Verenigde Staten in 1976 woont Folberg met zijn gezin in Jeruzalem. In 1992 werd Folberg uitgenodigd door de Aperture Foundation om synagogen over de hele wereld te fotograferen.

Naast "hemelse nachten" kan er ook sprake zijn van "hemelse nachtmerries". Brokstukken gesteente uit het heelal kunnen soms de aarde raken. We spreken dan van meteorieten. Een grote meteoriet kan een geweldige ramp op aarde veroorzaken. Het uitsterven van de dinosauriërs is hoogst waarschijnlijk het gevolg van zo'n inslag in Mexico, zo'n 65 miljoen jaar geleden. Natuurmuseum Groningen laat enige brokstukken meteoriet zien en de invloed die inslagen op aardse gesteenten hebben. Ook wordt verteld waar meteorieten uit ons zonnestelsel vandaan komen.
NB: 'Celestial Nights' is een Aperture tentoonstelling. Groningen, telefoon 050-3676170
Bezoekadres: Praediniussingel 59, 9711 AG Groningen Openingstijden: di t/m vrij van 10.00 tot 17.00 uur za & zo van 13.00 tot 17.00 uur