Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Inflatie loopt in augustus iets terug

De inflatie in Nederland is in augustus 2002 uitgekomen op 3,3 procent. In vergelijking met de maand ervoor is dit 0,2 procentpunt lager. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De lichte daling van de inflatie is vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van verse groenten, en van bloemen en planten. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde index is in augustus 3,8 procent.

Inflatie terug op niveau van mei
De inflatie is van juli op augustus 2002 iets teruggelopen tot 3,3 procent. De inflatie is daarmee weer terug op het niveau van mei van dit jaar. Dat was de laagste waarde sinds januari 2001. De inflatie daalde tussen mei 2001 en mei 2002 flink van 4,9 procent naar 3,3 procent. Sinds mei heeft de ontwikkeling van het inflatiecijfer geen duidelijke richting meer.
De lichte daling van de inflatie in augustus is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van verse groenten. In juni 2002 lagen de prijzen gemiddeld 11 procent lager dan in juni 2001. In juli 2002 lagen de prijzen echter 19 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus is dat weer teruggezakt naar 3 procent. Ook de prijsstijging van tuinartikelen, bloemen en planten liep terug. In juli waren deze 8 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus nog slechts 3 procent.
De prijsontwikkeling van kleding heeft voor een licht opwaarts effect op de inflatie gezorgd. Met name voor dameskleding werden vrij hoge prijzen gemeten. Het is op dit moment nog niet mogelijk om vast te stellen of uitverkoopeffecten hiervan de oorzaak zijn.

Prijzen in augustus 0,2 procent gestegen
Tussen juli en augustus 2002 zijn de prijzen gemiddeld 0,2 procent gestegen. Prijsstijgingen werden gemeten voor vers fruit en telefoontarieven werden hoger. Ook kleding en schoeisel werden duurder, vooral dameskleding en kledingstoffen. Na een sterke prijsstijging in juli volgde in augustus een even opmerkelijke prijsdaling van verse groenten. Ook aardappelen, en bloemen en planten werden goedkoper.
Afgeleide consumentenprijsindex
De inflatie volgens de afgeleide consumentenprijsindex voor werknemersgezinnen met een laag inkomen komt in augustus van dit jaar uit op 3,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in juli. Deze index wordt vaak gebruikt voor het aanpassen van overheidstarieven, CAO's en andere contracten.

Huurstijging dit jaar gemiddeld 2,9 procent
De huren van woningen zijn per 1 juli van dit jaar met gemiddeld 2,9 procent gestegen. Dit is de definitieve uitkomst van de huurenquête van het CBS. Deze uitkomst is gelijk aan de voorlopige uitkomst die vorige maand werd gepubliceerd.

Inflatie volgens Europese norm
Het CBS stelt niet alleen de nationale consumentenprijsindex samen, maar ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex voor Nederland (HICP). Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de Eurozone dat een officieel richtsnoer vormt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. In augustus 2002 komt de inflatie in Nederland volgens de HICP uit op 3,8 procent. Dat is even hoog als in juli. De samenloop van een dalende inflatie volgens de CPI en een ongewijzigde uitkomst van de inflatie volgens de HICP is toe te schrijven aan afrondingsverschillen.
In juli bedroeg de inflatie in de Eurozone gemiddeld 1,9 procent. Dat is een stijging met 0,1 procentpunt ten opzichte van juni. Nederland kende na Ierland het hoogste inflatiecijfer van de Europese Unie. De uitkomsten over augustus voor de afzonderlijke landen van de Eurozone en van de Europese Unie zullen op 18 september worden gepubliceerd door Eurostat, het Europese statistische bureau. Eurostat verwacht dat de inflatie in de Eurozone als geheel in augustus zal oplopen van 1,9 tot 2,1 procent.

Technische toelichting
Vandaag verschijnt op de CBS-website een artikel waarin de ontwikkeling van de inflatie sinds 1997 wordt geanalyseerd. De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex (CPI) geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit in 1995 gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijs-verandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens.
De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. Zie hiervoor ook de persmededeling 'Geharmoniseerde Index van Consumentenprijzen' van 7 maart 1997.
De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. Tot december 2000 waren dat 11 lidstaten. Vanaf januari 2001 heeft de CPIMU betrekking op de Eurozone inclusief het nieuw toegetreden Griekenland. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de 15 lidstaten van de Europese Unie.
Het belangrijkste verschil tussen de geharmoniseerde index en de nationale consumentenprijsindex betreft de consumptiepakketten waarop zij betrekking hebben. Wonen in een eigen huis (huurwaarde), consumptiegebonden belastingen (onroerendezaakbelasting, motor-rijtuigenbelasting e.d.) en contributies aan sportverenigingen, maatschappelijke organisaties e.d. worden bijvoorbeeld wel meegenomen in de nationale index, maar niet in de geharmoniseerde. Anderzijds is in de geharmoniseerde index een groter deel van de kosten van de gezondheidszorg inbegrepen dan in de nationale index. Een ander verschil tussen beide indices is dat in de nationale index de prijsstijgingen van de particuliere consumptie van Nederlanders in het buitenland wordt meegenomen. Daarentegen weegt in de geharmoniseerde index de particuliere consumptie van buitenlanders in Nederland mee.
In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling geëlimineerd.
De consumentenprijsindex voor werknemersgezinnen met een laag inkomen is gebaseerd op het pakket goederen en diensten dat in 1995 werd aangeschaft door werknemersgezinnen met een bruto gezinsinkomen beneden de mediaan van de inkomensverdeling van de werknemersgezinnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


06 sep 02 09:31