START FOUNDATION

Baanbrekerprijs laat werkzoekenden zélf hun toekomst bepalen

PERSBERICHT

Start Foundation doorbreekt traditie, regels en conventies: Baanbrekerprijs laat werkzoekenden zélf hun toekomst bepalen.

Eindhoven - 5 september 2002 - Oplopende werkloosheid, een kabinet dat gesubsidieerd werk drastisch gaat inperken, gehandicapten die nauwelijks aan de slag komen en persoonsgebonden reïntegratiebudgetten die veel beloven maar in de praktijk weinig doen. Wie anno 2002 buiten de arbeidsmarkt staat, heeft een fors probleem. 'Dat moet anders', vindt Start Foundation en voegde de daad bij het woord door EURO 170.000,- uit te trekken voor de deze week begonnen wedstrijd om de Baanbrekerprijs. Iedereen die een jaar of langer werkloos is kan een plan of idee indienen om weer aan het werk te komen. Een onafhankelijke jury beloont de beste plannen met klinkende munt.

Dit jaar krijgt de prijs voor het eerst een individueel karakter. Daarmee geeft Start Foundation bewust een signaal af. Met de prijs onderstreept de Foundation haar streven om mensen te steunen in het zelf bepalen van hun toekomst. Beperkingen zijn er nauwelijks, want niet voor niets luidt het wedstrijdmotto 'Aan de slag, alles mag!'.De inschrijving is deze week gestart en sluit op 24 oktober 2002. Op 21 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Behalve een geldbedrag krijgen de uitgekozen plannenmakers ook nog eens deskundige begeleiding bij de daadwerkelijke uitvoering van hun plan in 2003. Dat gebeurt door de jobcoaches van Start Kans. Een stichting met veel ervaring in het aan betaald werk helpen van mensen die in het sociale vangnet van WAO, WW of bijstand zijn beland.

De Baanbrekerprijs is een landelijke prijs - de grootste in zijn soort
- die jaarlijks door Start Foundation uitgereikt wordt aan een persoon of organisatie met het meest creatieve, innovatieve idee, plan, voorstel of initiatief om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te (re)integreren.
De prijs beleeft nu zijn derde editie. In 2000 werd met de prijs (EURO 170.000,- )de achtdelige tv-serie HI5 gemaakt. Een programma dat liet zien dat werkloosheid iedereen kan overkomen. In 2001 won een groep van Ghanese vrouwen uit Amsterdam de prijs met hun plan voor een 24-uurscrèche annex opleidingscentrum dat dit najaar de deuren opent.

Alle (potentiële)deelnemers kunnen desgewenst hulp krijgen bij het opstellen van hun plan op 23 vestigingen van Stichting Start Kans door heel Nederland. Die hebben daartoe extra openstellingen op 10 en 17 oktober a.s. Ook zijn een speciaal telefoonnummer 0900 - 0966 (EURO 0,05 /minuut) en internetsite www.baanbrekerprijs.nl geopend om mensen die mee willen doen te assisteren.

----