Nationaal Restauratiefonds


De Restauratiefonds-hypotheek

Bij overheidssteun voor het in stand houden van uw rijksmonument denkt u naast een helpende hand wellicht ook aan subsidie. Lenen tegen een lage rente is niet het eerste waar u aan denkt. Toch is dat waarvoor het ministerie van OCenW heeft gekozen. Het Nationaal Restauratiefonds verstrekt deze laagrentende leningen, waarvan de rente 5 procent (!) onder de marktrente voor eerste hypotheken ligt.

Voor wie bestemd?
Als u recht hebt op belastingaftrek voor de restauratiekosten en dat geldt voor vrijwel alle bezitters van een rijksmonumentale woning en voor ondernemers - is er nu een snelle en simpele procedure én een aantrekkelijke financieringsoplossing. Als fiscaal relevante eigenaar kunt u gebruik maken van een Restauratiefonds-hypotheek. De hoogte van deze laagrentende lening bedraagt 70 procent van de fiscaal aftrekbare restauratiekosten (de belastingdienst spreekt van onderhoudskosten). Samen met uw belastingvoordeel heeft u zo vrijwel alle restauratiekosten gedekt. Heeft u geen recht op belastingaftrek, dan blijft voor de huidige subsidieregeling voor restauraties (Brrm) van kracht.

Waarom is een Restauratiefonds-hypotheek aantrekkelijk? Wellicht vraagt u zich af of zon laagrentende lening een aantrekkelijke vervanger is voor subsidie. Dat is het zeker! De Restauratiefonds-hypotheek is financieel gezien zeker vergelijkbaar met de bijdrage via de rijkssubsidieregeling voor de restauratie van monumenten, het Brrm-97, en vaak zelfs voordeliger. Het grote verschil? Het geld is direct beschikbaar. En het gaat véél sneller dan subsidie aanvragen! Die duidelijkheid nu, zorgt dat u eerder kunt gaan restaureren, waardoor u de jaarlijkse stijging van de restauratiekosten (gemiddeld zon 15 procent) voorblijft.

Welke voorwaarden zijn er? De Restauratiefonds-hypotheek is bestemd voor de kosten van een restauratie, niet voor (regulier) onderhoud. U moet een vergunning ex. artikel 11 van de Monumentenwet 1988 kunnen overleggen (de restauratievergunning), of de kosten van de werkzaamheden moeten een bepaalde grens te boven gaan. Daarnaast moet u in het bezit zijn de mededeling van BBM, of kunt u de fiscale afrek achteraf aantonen. In dat geval moet de restauratie wel vóór aanvang bij het Restauratiefonds gemeld zijn. Als u een Restauratiefonds-hypotheek aanvraagt ziet u af van subsidie voor dezelfde werkzaamheden. Een Restauratiefonds-hypotheek heeft een maximum van 1 miljoen euro per object.
U kunt de uitgebreide Kenmerken & Voorwaarden hier downloaden.

Eenvoud voorop
Hoe gaat het in zn werk? Met uw restauratieplan gaat u eerst naar de monumentenzorger van uw gemeente. Als vergunningverlener en meestal ook begeleider van de restauratie van een rijksmonument kan hij of zij u vertellen wat er wel en niet mag. Als uw plan concreet vorm aanneemt, becijfert het Bureau Monumentenpanden van de Belastingdienst (BBM) vervolgens voor u de fiscale gevolgen van de restauratie. Binnen 10 weken krijgt u van het BBM een bindende mededeling mee voor uw eigen belastinginspecteur. Dezelfde brief vormt ook de grondslag voor uw Restauratiefonds-hypotheek. Die kunt u rechtstreeks bij het Nationaal Restauratiefonds aanvragen. Snel en simpel. Er mag dan nog niet begonnen zijn met de werkzaamheden of een Brrm-subsidieaanvraag ingediend zijn bij de gemeente.

Goed om te weten: Het Nationaal Restauratiefonds kan u met de RestauratieWijzer begeleiden met de financiële en procedurele kant (hulp en voortgangsbewaking) van een restauratieproject.

Geldt dit ook voor mij?
Op Monumenten.nl, de digitale voordeur van monumentenzorg in Nederland, vindt u vanaf 17 september aanstaande meer informatie over de Restauratiefonds-hypotheek. Met een handig stappenplan kunt u dan bepalen of ú voor een Restauratiefonds-hypotheek in aanmerking komt. Bovendien geven de stappenplannen op Monumenten.nl u inzicht in de vraag of het gaat om restauratie of onderhoud en op de subsidie- en fiscale mogelijkheden.

Alle eigenaren van een rijksmonument ontvangen dit najaar een brief waarin meer informatie staat, én een persoonlijke code. Met deze code kunt u een eigen account op Monumenten.nl aanmaken. Uw eigen gegevens en uw persoonlijke instellingen worden dan in een beveiligde omgeving vastgelegd. Als u al een account op Monumenten.nl heeft kunt u deze code gebruiken om uw gegevens automatisch aan te vullen.

back.gif (887 bytes) Terug