Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/106

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

04 september 2002

Nr. 02/106

Staatssecretaris Rutte: geen ontslagen nodig bij bezuiniging op gesubsidieerde banen

Het aantal instroom/doorstroombanen (ID-banen) wordt in 2003 teruggebracht van 60.000 tot 45.500. Dit kan worden gerealiseerd door 6.500 niet benutte ID-banen niet in te vullen en door vrijkomende banen niet opnieuw te bezetten. De bezuiniging, die voortvloeit uit het Strategisch Akkoord van het kabinet, hoeft dan ook niet te leiden tot gedwongen ontslagen.

Dat schrijft staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de gemeenten. Hij vraagt de gemeenten vooruitlopend op de bezuiniging met ingang van heden niet-bezette en vrijkomende ID-banen en banen op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) niet in te vullen om problemen in 2003 te voorkomen. Gemiddeld komt jaarlijks 15 procent van de ID-banen vrij. Als gemeenten vanaf nu zorgen voor een uitstroom van 10 procent, leidt de bezuiniging niet tot gedwongen ontslagen. Het aantal WIW-banen wordt teruggebracht van 31.000 (eind 2001) tot gemiddeld 27.000 in 2003. De uitstroom bij WIW-banen is jaarlijks gemiddeld 30 procent.

In het Strategisch Akkoord legt het kabinet de nadruk op doorstroom van gesubsidieerde naar niet-gesubsidieerde banen. Gebleken is dat er nu te weinig prikkels zijn voor werknemers en werkgevers om deze doorstroom te bewerkstelligen. In de toekomst wordt het financiële belang voor gemeenten om mensen aan een (gewone) baan te helpen maximaal. Staatssecretaris Rutte benadrukt in zijn brief dat dit beleid geen negatieve gevolgen hoeft te hebben voor de mensen op gesubsidieerde banen. De maatregelen stimuleren de doorstroom naar gewone banen, terwijl er voldoende gesubsidieerde banen beschikbaar blijven.

Gemeenten krijgen op grond van het Strategisch Akkoord vanaf 2004 meer vrijheid bij het inzetten van middelen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Er komt één flexibel en vrij besteedbaar reïntegratiebudget. Dit betekent voor gemeenten een sterke vereenvoudiging van de regels en vermindering van administratieve lasten. Binnen dit vrij besteedbare budget kunnen gemeenten eigen keuzes maken over aantallen gesubsidieerde banen en andere reïntegratie-trajecten.

Staatssecretaris Rutte deelt de gemeenten mee dat hij in 2003, vooruitlopend op de dereguleringsoperatie, de vrijheid van gemeenten al wil vergroten. Het budget voor ID-banen wordt niet meer op declaratiebasis toegekend; als gemeenten het budget niet benutten voor ID-banen, mogen zij het ook inzetten voor andere reïntegratie-trajecten. Gemeenten kunnen ook nu al zelf onderhandelen met betrokken sectoren (zoals beveiliging, welzijn, onderwijs) over de inzet van ID-banen, over de vergoeding die zij daarvoor vragen en over het omzetten van ID-banen in gewone banen.

Met de vermindering van het aantal gesubsidieerde banen in 2003 is een groot deel gerealiseerd van de bezuiniging van 680 miljoen euro op het gemeentelijke budget voor reïntegratie in 2006.

Staatssecretaris Rutte kondigt tenslotte aan dat hij de voorgenomen regeling voor inkomensondersteuning van langdurige minima zonder kansen op de arbeidsmarkt en de afschaffing van inkomensondersteuning gericht op groepen bijstandsgerechtigden (categoriale bijstand) wil meenemen in één pakket van maatregelen dat per 1 januari 2004 wordt ingevoerd.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij de verzamelcirculaire aan gemeenten
PDF publicatie Bijlage 1: Verzamelcirculaire aan gemeenten PDF publicatie Bijlage 2: Circulaire over aanbesteden reintegratie-activiteiten door gemeenten
PDF publicatie Bijlage 3: Circulaire over Privacykader uitvoering Algemene bijstandswet