Drempels weg


Beste universiteitswebsite niet voor iedereen toegankelijk

'Het inlogsysteem van de universiteit kan ik niet gebruiken'

05-09-2002
Is de beste universiteitswebsite wel toegankelijk? Twee weken geleden kwam uit een test van Universiteit.info, een nieuwe onafhankelijke website voor studenten, de website van de Utrechtse Universiteit als beste uit de bus. Andor Demarteau, die sinds 1997 informatica aan de Universiteit Utrecht studeert, geeft graag zijn mening over deze uitslag. Andor heeft een visuele handicap.

Vanaf het moment dat hij informatica ging studeren in Utrecht is Andor steeds meer betrokken geraakt bij internet. Hij vindt dat internet er in die tijd niet op vooruit is gegaan. 'Internet is de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar ontoegankelijker geworden', zegt hij. Vooral door de toename van grafische elementen in websites. Verder keurt hij het wijdverbreide gebruik van Windows af omdat dat de toegankelijkheid van computers in het algemeen beperkt.

Onlangs vroeg Andor bij Drempels Weg het rapport over werk- en onderwijssites op omdat hij bezig was met de toegankelijkheid van de universiteitswebsites. Het rapport van vorig jaar kon hij weliswaar van de website afhalen, maar het was niet handig leesbaar voor hem. Andor: Dat is nu weer typisch zon geval van ergens gemakkelijk van uitgaan. Ook bij Drempelsweg wordt voor het gemak gedacht dat iedereen wel Windows gebruikt. Die gedachte is een van de grootste obstakels voor de toegankelijkheid van computers. En dat beïnvloedt dus ook het gebruik van internet. (Redactie: De publicaties op de website zijn zowel als Word- als tekstbestand downloadbaar.)

Linux
Andor zou het liefst zien dat het rapport in html-format downloadbaar zou zijn vanaf de Drempelsweg-website. Ik gebruik namelijk Linux, vertelt hij. Dat is een op tekst georiënteerd programma, zoals MSDos was, maar dan uitgebreider en beter. Bovendien is Linux ook nog eens gratis van internet te halen. Uiteindelijk heeft Andor het rapport ingezien. Er stond onder meer in dat de website van de Universiteit Utrecht een stuk beter zou kunnen zijn wanneer de ontwikkelaars niet zo veel javascript, een programmacode, zouden gebruiken.

Testen
Navraag bij Peter van de Wijngaart, projectleider van de website Universiteit.info, leert dat het nooit de bedoeling is geweest om de universiteitswebsites te testen volgens de Drempelsweg-manier. Er is slechts gekeken of op 10 typische studentenvragen snel een antwoord kon worden gevonden op de geteste websites. Maar alle kritiek is welkom bij hem, en hij zal zich tot Drempels Weg wenden voor een eventueel volgend onderzoek.

Inlogsysteem
Andor is het eens met de opmerking over javascript uit het rapport. Waar het hem echter meer om gaat, is dat hij als UU-student en gebruiker met een visuele handicap voor echte problemen komt te staan. Andor: 'De website heeft een inlogsysteem dat je in staat moet stellen je in te schrijven voor nieuwe vakken, tentamens en dergelijke. Tegenwoordig is het aan mijn faculteit verplicht om dat te doen. Maar dat systeem kan ik niet gebruiken. Studenten die Explorer of Netscape gebruiken vast en zeker wel, maar omdat ik die programmas niet gebruik, kan ik me niet inschrijven en dus eigenlijk niet meedoen.

Doorzetten
Maar om toch te krijgen wat je wilt, moet je doorzetten, vindt Andor. 'Je moet gewoon sterk in je schoenen staan. Ik heb natuurlijk ook niet de handigste studie gekozen, met al die grafische zaken. Daarom heb ik een afstudeerrichting gekozen die voornamelijk tekstueel is: computernetwerken en beveiliging. En als je volhoudt, kun je heel wat voor elkaar krijgen. Ik mag bijvoorbeeld mijn eigen laptop aansluiten op het faculteitsnetwerk. Andere studenten mogen dat tot nu toe niet. Dit is natuurlijk wel een vertrouwenskwestie met systeembeheer, die ik nooit op het spel mag zetten.' Dat laatste is niet vreemd, gezien het feit dat informatici nogal eens de naam hebben hackers te zijn.

Naadje van de kous
Andor laat zich daar niet graag over uit. Liever benadrukt hij dat hij door zijn studiekennis de mogelijkheid heeft om te achterhalen welke elementen in websites die websites ontoegankelijk maken. Hij geeft het voorbeeld van de website van vervoersbedrijf Connexxion. 'Die was dit jaar ineens veranderd door de nieuwe dienstregelingen die in een nieuw systeem waren gezet. Uiteindelijk ben ik broncodes gaan lezen - dit is technische taal - om tijdtabellen te kunnen vinden. Dat had iemand zonder mijn kennis niet gekund.' Hij wil en kan het naadje van de kous dus te weten komen.

LSVb
In april dit jaar heeft Andor nog meegewerkt aan een toegankelijkheidstest voor gebouwen van hoger onderwijsinstellingen. Deze was georganiseerd door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Vanzelfsprekend checkte hij ook de website van de studentenvakbond. Andor: 'Die is vrij toegankelijk, vind ik. Het is een goed voorbeeld van hoe het ook kan.' Maar over het algemeen is Andor dus niet te spreken over de toegankelijkheid van websites. 'Kijk bijvoorbeeld naar 9292ov.nl, gewoon slecht! En er wordt zoveel rotzooi gemaakt. Soms is het gewoon zielig, dat kun je toch niet maken? Zeker niet als het om bepaalde diensten gaat waarvan mensen afhankelijk zijn.'

Twijfels
Het initiatief Drempelsweg juicht hij daarom zeker toe, wat niet wegneemt dat hij over de slagingskansen twijfels heeft. 'Ik zie het heel erg somber in als ik naar het internet van vandaag kijk. Maar ook als je een programma als Windows XP ziet verschijnen. Het lijkt wel of we technologisch nog steeds achter zijn. De narrator (een spraakfunctie-red) die daarin zit bijvoorbeeld, is totaal onverstaanbaar. Microsoft heeft dus gedacht: we stoppen die narrator erin, dan is de (Amerikaanse-red) overheid ook weer blij. En zo gebeurt er meer alleen voor de vorm.'

Bouwers
Dit is een geluid dat ook bij Drempelsweg te horen is geweest: wat gaat er terechtkomen van alle toezeggingen en intentieverklaringen; wie controleert dat er concreet wat wordt gedaan? 'Het belangrijkste is dat er wat gebeurt aan de kant van de websitebouwers', vindt Andor. 'Zij moeten alternatieven bedenken voor dingen als javascript, waarmee websites tegenwoordig vol zitten.'