SENTER

Platform voor Productsoftware opgericht

Onderzoekers van de Faculteit Informatica van de Vrije Universiteit hebben samen met een negental bedrijven het initiatief genomen tot de oprichting van een Platform voor Productsoftware. Dit platform is een samenwerkingsverband voor de uitwisseling van ervaringen en kennis over het ontwikkelproces van productsoftware.

De oprichting van het platform is bekend gemaakt door professor dr. Sjaak Brinkkemper, bijzonder hoogleraar Product Software van de Vrije Universiteit in Amsterdam (Faculteit Informatica), op het ICT-Kenniscongres 2002 in Den Haag op 5 september 2002. De deelnemende bedrijven zijn: Baan, Pallas Athena, Tridion, Vanenburg Group, SIG, Planon, Trimergo, Noldus en Cyco. De doelgroep zijn de honderden productsoftware bedrijven met basis in Nederland, die een geschatte werkgelegenheid van 7000 werknemers hebben. Kenmerkend is echter dat veel van deze bedrijven voor het inrichten van het interne ontwikkelproces steeds het wiel moeten uit vinden en er nauwelijks kennisuitwisseling in deze bedrijfstak plaatsvindt.

Het platform organiseert werkgroepen en seminars voor de kennisopbouw van de deelnemende bedrijven. Thema's voor de samenwerking zijn: Ontwikkelplatformen (VB, VC++, Oracle, ASP); . Standaarden voor programmeren: naamgeving en constructies; Teststrategieën en testtools; Managen van requirements; Ervaringen met configuratie management tools; ISO 9000, SPI, CMM en TSP/PSP; Ontwikkelproces, standaarden, templates, kwaliteitsborging; Partnering in binnen- en buitenland; Patentering, trade-marks, copy-right en non-disclosures; Technical authoring, schrijven van gebruikers- en installatiemanuals.

Het initiatief tot het platform is genomen door prof.dr. Sjaak Brinkkemper, .Productsoftware is een kennisintensief product dat goed past in de Nederlandse kenniseconomie. Wil Nederland een rol blijven spelen, dan moet de branche zich snel gaan organiseren. Het is zonde dat veel bedrijven veel tijd kwijt zijn met het oplossen van standaard ontwikkelproblemen, terwijl ze die kennis eenvoudig kunnen krijgen door met elkaar samen te werken. .
Het maken van productsoftware is significant anders dan maatwerksoftware. Verre van triviaal is bijvoorbeeld het ontwikkelen van een flexibele softwarearchitectuur, die executie op meerdere hardware platformen, operating systemen, en databases toestaat. De universitaire en HBO opleidingen in de ICT richtingen kennen nog geen speciale cursussen voor productsoftware. 'Het Platform Productsoftware gaat daar verandering in brengen, door in samenwerking met de onderwijsinstellingen cursusmateriaal te ontwikkelen en te doceren' besluit Brinkkemper.

Het Platform voor Productsoftware zal gaan opereren als een afdeling van het Nederlands Genootschap voor Informatica (NGI) en het SERC fungeert als secretariaat. Het platform staat nadrukkelijk open voor deelnemers uit de hele sector.