Klik hier voor behr.nl
PERSBERICHT
05/09/2002
Goede aanvoer mosselen komt langzaam op gang
Deze week is het Nationale Mosselweek. Aan boord van de Zierikzee 9
van mosselkweker Wim Schot blijkt de aanvoer van nieuwe oogst mosselen
langzamer op gang te komen dan verwacht. De mosselen groeien minder
hard dan voorzien. In de komende vier tot zes weken zullen er meer
mosselen rijp zijn voor consumptie en zal de aanvoer aantrekken.
De mosselsector maakt het derde magere seizoen op rij door. Normaal
heeft een mossel 2 jaar nodig om van mosselzaad (broed) uit te groeien
tot consumptiemossel. De voorgaande seizoenen met tekorten hebben er
voor gezorgd dat de voorraad mosselen op is. Alle hoop voor dit
seizoen is gevestigd op het mosselzaad dat in het voorjaar van 2001 is
opgevist en uitgezaaid. Het gaat dan om een mossel die in dik een jaar
tot consumptiemossel is uitgegroeid.
Nederlanders zijn geen grote mosseleters. Slechts 11 procent van de
huishoudens koopt wel eens mosselen. Gemiddeld gebeurt dat twee keer
per jaar. De consument denkt gewoonweg niet aan mosselen bij het doen
van zijn boodschappen. Daarnaast vormt de onbekendheid met de
bereiding een drempel. Daarom is de Nationale Mosselweek in het leven
geroepen. Een week waarin heel Nederland via radiocommercials,
krantenartikelen en kookdemonstraties op de winkelvloer wordt
aangespoord de mosselpan op tafel te zetten. Op de website
www.mijnvisdag.nl staat de mossel volop in de belangstelling. Wie een
gezellig mosselavondje wil organiseren kan zelfs via een e-card zijn
vrienden uitnodigen. In viswinkels en supermarkten wordt het
receptenboekje Tijd voor Vis deel 3 gratis aangeboden. Bestellen via
de telefoon kan ook: 0900-8262526. Of via de website
www.mijnvisdag.nl.
/////