Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 27/08/2002


---

Meteoroloog Hans Vugts presenteert Weerzien op de Wadden

Donderdag 5 september presenteert hoogleraar Meteorologie Hans Vugts zijn boek Weerzien op de Wadden. Hij overhandigt dan het eerste exemplaar aan weerman John Bernard. De uitgave van het boek en de bijeenkomst op de VU staan in het teken van dertig jaar klimaatonderzoek op Schiermonnikoog én van het (gedeeltelijke) afscheid van prof. dr. Vugts van de VU.

De weersgesteldheid op de Wadden is jarenlang een dankbaar en fascinerend onderzoeksgebied. Het klimaat van het Waddengebied verschilt van dat van het vaste land. Dat het op de waddeneilanden minder hard vriest weten veel mensen wel. Dat de zon er relatief veel schijnt is al minder bekend. Maar daarnaast zijn er heel veel andere verschijnselen die typisch zijn voor het waddengebied. Ruim 130 jaar geleden schreef A. Winkler Prins al: "De warmte is er meer bestendig dan in het binnenland, omdat het water er zoowel de koude als de hitte matigt. Het dorp is door de duinen tegen de gure noordenwinden beschut. . Wie behoefte heeft aan droge hitte, kan zich deze in het gloeijende duinzand in overvloed verschaffen".

Vanaf 1970 verrichtten Hans Vugts, zijn medewerkers en studenten in de zomermaanden meteorologisch onderzoek in het Waddengebied: van Texel tot Schiermonnikoog en ook in de Waddenzee zelf. Uitvalsbasis was daarbij het VU-weerstation op Schiermonnikoog. Dat station kwam op Schiermonnikoog, omdat de Vrije Universiteit daar een biologisch veldlaboratorium had ingericht. Onderzoekers konden daar gemakkelijk van de (logies)faciliteiten gebruik maken. Ter ondersteuning van de diverse onderzoekingen, die verspreid over het eiland werden uitgevoerd, werd in september 1971 een permanent (referentie) weerstation ingericht op het Groene Glop.

In Weerzien op de Wadden, dat Vugts schreef met belangrijke ondersteuning van het KNMI, belicht de auteur aan de hand van temperatuur, neerslag, wind en zonneschijn alle aspecten van het weer en klimaat. Daarnaast biedt het boek "uitstapjes" over de invloed van een weerelement op mens, dier en landschap. De invloed is terug te vinden in vrijwel alles wat we waarnemen: stuivend zand, vliegende spinnen, windhozen, luchtspiegelingen. Het aardige van het boek is dat het aan de ene kant een enorme bron van feitelijke informatie is, en aan de andere kant probeert een antwoord te geven op allerlei curieuze en minder curieuze vragen:

* Is het verstandig om een regenverzekering af te sluiten?
* Kunnen hurricanes Nederland bereiken?

* Zijn de zomers van de oneven jaren beter dan van de even jaren?
* Vind je aan het strand meer linker dan rechterhelften van schelpen?

* Weerspreuken: waar of nietwaar?

* Is donderdag de natste dag van de week?
* Moet je harder lopen als het regent om minder nat te worden?
In de bijlagen van het boek staan tabellen waarmee iedereen zich een goed beeld van het weer van de laatste eeuw kan vormen en verbaasd zal staan over de wispelturigheid ervan.

Hans Vugts is sinds 1982 hoogleraar Meteorologie aan de Vrije Universiteit en verrichtte in zijn lange loopbaan klimaatonderzoek in Zweden, Duitland, Fiji-eilanden, Verenigde Staten, Botswana, Frankrijk, Puerto Rico, Oostenrijk, IJsland, Groenland. In de laatste drie landen werkte hij daarbij samen met de Utrechtse groep van het Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht (IMAU) onder leiding van professor Hans Oerlemans die in 2001 de NWO Spinoza-premie kreeg.

Vugts studeerde Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1971. Behalve over klimaatonderzoek publiceerde hij over de haat-liefdeverhouding van de langeafstandsloper met het klimaat, onder de titel De invloed van het weer op marathon prestaties. In zijn vrije tijd is Vugts een gepassioneerd hardloper. Zo was hij in de Veteranen 50+ klasse driemaal Nederlands kampioen op de marathon. Verder liep hij ook afstanden van 61 km (de Schipholloop), 85 km (Londen-Brighton) en de 100 km van Winschoten.