Voedingscentrum
Mager vet bestaat niet, gezonder vet wel
4 september
Hamburgerketen McDonalds gaat in de Verenigde Staten frituurvet
gebruiken met minder transvetten en verzadigde vetten. In het Algemeen
Dagblad van 4 september wordt gesteld dat het gaat om magerder
frituurvet, maar daarvan is uiteraard geen sprake. Frituurvet bestaat
altijd uit honderd procent vet en het totale vetgehalte van de
producten die in het nieuwe vet gebakken worden, blijft gelijk.
Wel is het zo dat de veranderde samenstelling van het vet beter is
voor hart en bloedvaten omdat het meer gezonde onverzadigde vetzuren
bevat. Terwijl verzadigde vetten en transvetten het cholesterolgehalte
van het bloed verhogen, hebben deze onverzadigde vetten juist een
gunstig effect. Om die reden adviseert het Voedingscentrum
horeca-gelegenheden en snackbars al geruime tijd vet te gebruiken met
een laag gehalte aan verzadigde vetzuren en transvetten. McDonalds
gebruikt in Europa overigens al langer frituurvet met minder
transvetten en verzadigd vet.
Ook thuis kunt u het beste vet gebruiken met weinig verzadigd vet en
transvet om in te bakken en te frituren. Olie bijvoorbeeld, want alle
soorten olie in de winkel bevatten weinig verzadigd vet en niet of
nauwelijks transvet. Ook vloeibare bak- en braadproducten en vloeibaar
frituurvet bevatten weinig verzadigd vet, terwijl de hoeveelheid
transvet onder één gram per honderd gram blijft. De hoeveelheden zijn
vaak aangegeven op het etiket.