Provincie Gelderland

Flora- en faunabeleid vastgesteld

Ruimere ontheffingsmogelijkheden voor jacht op vossen. Flora- en Fauna wet in Gelderland definitief vastgesteld

Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland heeft vandaag definitief de Nota Flora- en Faunabeleid vastgesteld. De provincie blijft bij haar voorgenomen beleid om, onder voorwaarden, een ontheffing te verlenen voor het doden van vossen ter bestrijding van landbouwschade en ter bescherming van weidevogels. Nieuw is dat GS nu voorstellen om in gebieden waar bedreigde weidevogels voorkomen en in gebieden grenzend aan bebouwing de vossenstand te beperken.

Taken
Met de komst van de nieuwe flora- en fauna wet hebben provincies bepaalde taken toebedeeld gekregen op het gebied van bescherming, beheer en schadebestrijding van soorten. In maart dit jaar werd door GS het voorlopige flora- en faunabeleid van de provincie vastgesteld.Vervolgens is de nota ter advies voorgelegd aan enkele provinciale commissies, belangenorganisaties en het landelijke Faunafonds. Hierna is de nota op enkele onderdelen aangepast waarvan als belangrijkste de ruimere ontheffingsverlening voor regulatie van de vossenstand. De reden hiervoor is de te verwachten negatieve effecten van een hoge vossenstand op weidevogels en de overlast die vossen in de bebouwde omgeving veroorzaken.

Twee sporen
De provincie Gelderland voert in haar flora en faunabeleid een tweesporenbeleid. Enerzijds worden mogelijkheden geboden om soorten die schade veroorzaken te bestrijden en anderszijn zullen extra inspanningen gedaan worden om bedreigde soorten voor Gelderland te behouden. Hiervoor stelt de provincie naast rijksmiddelen ook eigengelden beschikbaar. Met het Rijk en de andere provincies wordt daarbij nauw samengewerkt om te komen tot een gezamenlijk uitvoeringsprogramma.Vrijstellingen en ontheffingen

Preventie
In de nieuwe wet wordt de echte jacht nog slechts toegestaan om slechts vijf diersoorten te weten: haas, konijn, houtduif, wilde eend en fazant. Voor de rest is het doden van dieren verboden met als enige uitzondering het doden van dieren als schadebestrijding en mits hiervoor ontheffing is verleend door de provincie. Voorop staat dat eerst preventieve diervriendelijke maatregelen moeten worden genomen zoals het aanbrengen van linten en vlaggen, het plaatsen van netten of het opzettelijk verstoren van rust door middel van bijvoorbeeld lawaai. Daarnaast is het de bedoeling dat ontheffingen zoveel mogelijk worden verleend aan zogenaamde faunabeheereenheden op basis van een faunabeheerplan. Zo kan schadebestrijding op een gecoördineerde planmatige manier plaatsvinden.

Vrijstelling
Naast ontheffingen kan de provincie voor een aantal soorten een zogenaamde vrijstelling aan de grondgebruiker verlenen zodat zonder lange procedures snel ingegrepen kan worden. Het voorstel van GS is om voor een groot aantal soorten vrijstelling te verlenen voor het opzettelijk verstoren van dieren. Het gaat dan om alle soorten die door de minister van landbouw zijn aangewezen en in Gelderland landbouwschade veroorzaken. Daarnaast stellen GS voor om voor de spreeuw, de zwarte kraai, de kauw en de roek bij bepaalde teelten ook vrijstelling te verlenen voor het plegen van afschot. Daarmee gaat Gelderland aanzienlijk verder dan de meeste andere provincies. Op 18 september zal Provinciale Staten (het algemeen bestuur van de provincie) een besluit nemen over dit GS-voorstel.

Meer informatie kunt u krijgen bij Johan Chrono, afdeling Landelijk gebied (026) 3599509 of bij Barbara Veltrop, afdeling Communicatie (026) 3599028.