---

Kamervragen en antwoorden
---

Het functioneren van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba

04-09-2002

Hierbij bied ik u mede namens de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de antwoorden aan op de vragen van het lid De Graaf (D66) en de leden Te Veldhuis en Rijpstra over het functioneren van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Deze vragen werden ingezonden op respectievelijk 10 juli jl. (kenmerk 2010212640) en 19 juli jl. (kenmerk 2010212840).

De Minister van Defensie

1. Is er sprake van een evaluatierapport over het functioneren van de kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, dat is opgesteld door onderzoekers van het ministerie van Defensie en van Deloitte & Touche? (De Telegraaf, 6 juli jl.)

Ja. De minister van Defensie heeft de Tweede Kamer bij brief van 12 september 2001 (nr 2001/460B 2001002954) geïnformeerd over zijn voornemen onderzoek te doen naar de budgettaire gevolgen van een in de toekomst volledig operationele Kustwacht, het zogenaamde Lange Termijn Plan 2002 2007 (met een doorkijk naar 2017). Ter voorbereiding van haar interne besluitvorming over dit plan heeft de Kustwachtcommissie waarin alle bij de Kustwacht betrokken departementen van de drie landen vertegenwoordigd zijn - in januari 2002 op instigatie het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opdracht gegeven voor een onderzoek naar de effectiviteit en efficiency van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit onderzoek is uitgevoerd door Deloitte & Touche en de afdeling Beleidsevaluaties en Audit van de Koninklijke Marine en werd op 23 mei jl. afgerond.

2 Blijkt uit dit rapport dat de kustwacht onvoldoende functioneert, geen doelstelling heeft, geen missie en geen strategie, dat het personeelsbeleid onvoldoende is en dat de samenwerking met politie en douane slecht verloopt?

4 Welke maatregelen worden getroffen om het functioneren van de kustwacht te verbeteren?

Het onderzoeksrapport is betrokken bij de besluitvorming van de Kustwachtcommissie en de advisering aan de bewindslieden inzake het Lange Termijn Plan. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de Kustwacht, gelet op de context en de staat van de huidige middelen van de Kustwacht, in redelijke mate in staat is een efficiënt product te leveren in termen van operationele vaaruren. Het rapport stelt dat de aanschaf van nieuwe operationele middelen een bijdrage zal leveren aan de effectiviteit van de Kustwachtorganisatie. Het onderzoek benadrukt voorts dat de samenwerking met de lokale diensten zich positief ontwikkelt. Uit het onderzoek blijkt ook dat op een aantal punten verbetering mogelijk is, in het bijzonder op het gebied van kwantificering van doelstellingen en de bedrijfsvoering. Naar aanleiding van het rapport heeft de Kustwachtcommissie besloten dat maatregelen moeten worden ontwikkeld ter verbetering van het sturend vermogen van de Kustwachtorganisatie en dat de doelstellingen van de Kustwacht dienen te worden geconcretiseerd teneinde de meetbaarheid van de resultaten te verhogen. Daartoe is een interdepartementale werkgroep ingesteld die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de drie landen. Daarnaast heeft de Commandant van de Kustwacht reeds een aantal maatregelen getroffen ter verbetering van de interne bedrijfsvoering. Het betreft hier onder andere een versterking van het personeelsbeheer en de interne communicatie, verbetering van de externe communicatie, aanpassingen in de onderhouds- en instandhoudingsprocessen alsmede de organisatiestructuur.

3 Bent u bereid het evaluatierapport aan de Kamer te zenden?

Ik ben bereid om het (interne) onderzoeksrapport ter vertrouwelijke inzage aan de Kamer ter beschikking te stellen.

Vragen van de leden Te Veldhuis en Rijpstra (beiden VVD) aan de ministers van Justitie en van Defensie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de kustwacht en drugsvervoer op de Nederlandse Antillen en Aruba. (Ingezonden 19 juli 2002)

1 Hebt u kennisgenomen van het bericht (ANP, 14 juli jl., Kustwacht) dat het functioneren van de kustwacht op de Nederlandse Antillen en Aruba (ver) beneden de maat is?

Ja.

2 Zijn de door het ANP omschreven feiten conform de werkelijkheid, zoals kennelijk omschreven in een onderzoek van Deloitte & Touche?

3 Geven de bevindingen van het rapport u reden tot zorg? Wat gaat u ondernemen om de gesignaleerde problemen op te lossen?

Het rapport biedt aanknopingspunten voor verbeteringen op een aantal punten. Graag verwijs ik met betrekking tot de inhoud van het rapport en de voorgenomen maatregelen naar de beantwoording van de vragen gesteld door het lid Th. De Graaf, ingezonden op 12 juli 2002.

4 Is het waar dat de Nederlandse Antillen nog steeds geen bijdrage hebben betaald voor het gezamenlijke beheer van de kustwacht en dat Aruba ook al enkele jaren betalingsachterstand heeft?

De Nederlandse Antillen hebben sinds de oprichting van de Kustwacht nog geen financiële bijdrage geleverd, waardoor de betalingsachterstand inmiddels is opgelopen tot ruim 18 miljoen euro. Minister President Ys heeft overigens in de media (Amigoe, 18 juli jl.) verklaard overleg te willen voeren over oplossingen voor deze betalingsachterstand. Voor Aruba bestaat een betalingsachterstand sinds 1999. Inmiddels is deze opgelopen tot ruim 5,9 miljoen euro. De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Defensie (als beheerder van de Kustwacht) hebben bij de respectieve regeringen regelmatig aangedrongen op spoedige betaling van de achterstallige bedragen.

5 Deelt u de mening dat ook de Nederlandse Antillen en Aruba allen belang hebben bij een goed functioneren van de kustwacht om de invoer en doorvoer van drugs in en via hun landen tegen te gaan?

Ja, ook de respectieve regeringen van de Nederlandse Antillen en Aruba hebben uitgesproken het belang van de activiteiten van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba te onderschrijven.

6 Overweegt u om de afgesproken bijdrage van de Nederlandse Antillen en Aruba aan de kustwacht in te houden op de "normale" geldstromen die jaarlijks naar die landen gaan?

De Kustwacht is een samenwerkingsverband tussen de drie landen van het Koninkrijk, waarbij elk land zich heeft vastgelegd op het in stand houden van deze samenwerking. De landen dienen dan ook zelf zorg te dragen voor het voldoen aan betalingsverplichtingen die onverkort blijven gelden. Dat zal ook voor 2002 het uitgangspunt zijn voor de regering. In 2000 is de bijdrage van de Nederlandse Antillen aan de kustwacht door Nederland voorgefinancierd in het kader van een meeromvattende financiële ondersteuning van het Nederlands-Antilliaanse hervormingsprogramma. Het budget van hoofdstuk IV (Koninkrijksrelaties) is ten behoeve van deze financiële ondersteuning bij Najaarsnota 2000 verhoogd. In 2001 zijn de bijdragen van de Nederlandse Antillen en Aruba voldaan ten laste van het artikel Samenwerkingsmiddelen van hoofdstuk IV (Koninkrijksrelaties). Zodra de Nederlandse Antillen en Aruba alsnog voldoen aan hun betalingsverplichting 2001 zal dit geld weer ten gunste komen van de begroting van Koninkrijksrelaties.

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Th.C. de Graaf, ingezonden 12 juli 2002.

Nieuws Ministerie van Defensie