Landelijke Studenten Vakbond


persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht

Utrecht, 3-9-2002 -De voornemens van staatssecretaris Nijs zoals ze die in haar toespraak ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar in Delft heeft neergelegd, kunnen desastreuze gevolgen hebben met betrekking tot de afspraken in WTO-GATS verband. In de visie van Nijs krijgen Hogere Onderwijsinstellingen een privaatrechtelijke status, waardoor de beschermde status die het publieke hoger onderwijs in het WTO-GATS verdrag geniet, verder in het gedrang komt. De toegankelijkheid en kwaliteit van het publieke onderwijs komt hierdoor ernstig in gevaar.

Volgens de huidige definitie in het GATS verdrag vallen alle diensten onder de WTO-vrijhandelsafspraken met uitzondering van dié diensten die worden 'supplied in the exercise of governmental authority'. Dit wordt nader uitgelegd als 'diensten die noch worden aangeboden op commerciele basis', 'noch in competitie zijn met één of meerdere dienstenaanbieders'. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zou graag opheldering willen krijgen van Staatssecretaris Nijs over de positie van het publieke onderwijs binnen de GATS onderhandelingen.

Wanneer het publieke Hoger Onderwijs onder GATS valt zijn de consequenties enorm. De publieke bekostiging, het studiefinancieringsstelsel en de huidige kwaliteitseisen binnen het hoger onderwijs kunnen door de WTO beschouwd worden als onrechtmatige handelsbarrières, waardoor deze het veld moeten ruimen. De LSVb vreest voor het verdwijnen van het publieke onderwijs met haar waarden als toegankelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid.

Het uitkleden van het publieke onderwijs zoals voorgesteld door Staatssecretaris Nijs heeft ook op andere terreinen grote consequenties. De verantwoordelijkheid voor het publieke hoger onderwijsbestel wordt overgedragen op de instellingen waardoor deze genoodzaakt zullen zijn de markt op te gaan. De onafhankelijkheid van het onderwijs en onderzoek komt hierdoor op het spel te staan.

De LSVb zet daarom grote vraagtekens bij de plannen van staatssecretaris Nijs. Voorzitter Noortje van der Meij: "In plaats van te spreken in termen van toegankelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van het onderwijs, spreekt de nieuwe staatssecretaris enkel over marktwerking, deregulering en bezuinigingen. De opening van dit academische jaar luidt het einde in van het publieke onderwijs."