Ingezonden persbericht

Stadsduiven lusten eigenlijk geen patates frites

GRONINGEN, 20020903 -- Naar aanleiding van een ANP-bericht meldden diverse dagbladen onlangs dat stadsduiven liever patat zouden eten dan kwaliteitsvoer. Een Groninger 'onderzoeker' zou dit zelfs hebben bewezen. Maar onafhankelijke deskundigen van Faunabescherming en Landelijke Werkgroep Duivenoverlast (LWD) blijken dit verhaal te kunnen ontzenuwen. De zogenaamde onderzoeker die het tegendeel beweert en zich uitgeeft voor bioloog, heeft geen biologie gestudeerd, noch enig wetenschappelijk onderzoek verricht naar het foerageergedrag van stadsduiven. Het blijkt te gaan om een commerciële vogelvanger die de stadsduiven in Groningen voor consumptie wil bestemmen.

Net als alle andere duiven in binnen- en buitenland prefereren ook de Groninger duiven echt duivenvoer boven patat of andere snacks. Duivenvoer bestaat uit diverse graansoorten en peulvruchten. Doordat vrijwilligers in Groningen de stadsduiven op bepaalde aangewezen plaatsen op vaste tijden ermee voeren, zijn de vogels juist niet meer afhankelijk van etensresten en afval van mensen. Het komt de conditie van de duiven ten goede en tevens neemt de overlast van hongerige duiven bij snackbars en terrassen af. Ook snackbarhouders op verschillende plaatsen in Nederland voeren 's morgens en 's avonds de stadsduiven met gemengd graan, om te voorkomen dat de dieren zich overdag bij hun zaak ophouden. In Duitsland is met hetzelfde doel zelfs al een duiventil gebouwd op het dak van een snackbar. Doordat de duiven daarin geschikt voer krijgen, bedelt geen duif meer om friet.

Wetenschappelijke onderzoeken verricht door werkelijke biologen van de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht alsmede van Bureau Stadsnatuur Rotterdam adviseren het creëren van vaste voederplaatsen tezamen met plaatsing van grote duiventillen. Daardoor vermindert de overlast en de omvang van de duivenpopulatie wordt beheersbaar. Het voorstel van VVD en Dierenbescherming om grote duivenverblijven te bouwen is dan ook op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. De stadsduiven eten, slapen en nestelen liever in een beschutting biedende duiventil, dan in een vochtige, tochtige dakgoot. Ten slotte schept dit de mogelijkheid om eieren te vervangen door gipseieren om zo het aantal duiven te beperken.



Ingezonden persbericht