KENNISNET

Advies Kennisnet gereed: meer keuzevrijheid voor scholen

Op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft Stichting Kennisnet een advies opgesteld over de toekomstige infrastructuur van Kennisnet. Kern van het advies is dat onderwijsinstellingen meer ruimte moeten krijgen voor maatwerk, bijvoorbeeld bij het kiezen van een aanbieder, met behoud van de verworven basisvoorzieningen.

Het advies van Kennisnet is tot stand gekomen in nauw overleg met het onderwijsveld, het ministerie van OCenW, operators, de huidige leverancier en vertegenwoordigers van marktpartijen. Onderwijsinstellingen gaven met name aan behoefte te hebben aan een grotere mate van flexibiliteit en keuzevrijheid wat betreft de infrastructuur, mits de basisvoorziening, zoals die de afgelopen vijf jaren is gerealiseerd, behouden blijft.

Een dergelijke insteek ligt ook voor de hand gezien de marktontwikkelingen. Er is geen partij opgestaan die kosteneffectief breedbanddiensten in geheel Nederland aanbiedt. Ook zal de markt de komende jaren nog geen interconnectiefunctie met kwaliteitswaarborgen tussen de verschillende aanbieders van connectiviteit bieden. Aan de andere kant hebben marktpartijen al wel met veel interesse kennis genomen van de (commerciële) mogelijkheden wanneer instellingen voorzieningen op de vrije markt kunnen gaan inkopen. Continuering van het huidige collectieve contract is om al deze redenen niet wenselijk.

Om de kwaliteit van Kennisnet veilig te stellen, adviseert Stichting Kennisnet de inrichting van een infrastructureel knooppunt (aggregatieplatform). Daarnaast is een voorziening noodzakelijk om alle instellingen een gelijk speelveld te blijven bieden: de markt biedt niet in alle delen van Nederland tegen dezelfde kosten breedband oplossingen aan. Door instellingen in duurdere delen een oplossing (bv. op basis van sateliettechnologie) te bieden worden achterstandssituaties voorkomen en wordt bovendien optimaal van schaalvoordelen geprofiteerd.

Met de voorgestelde opzet is in de periode 2004-2007 gemiddeld . 84,4 miljoen per jaar gemoeid. Dit is een daling van het huidige uitgavenniveau, terwijl de kwaliteit duidelijk toe zal nemen. De opzet sluit bovendien goed aan bij de onderwijsparagraaf in het strategisch akkoord van het huidige kabinet (meer ruimte voor leraren, ouders en leerlingen om school optimaal in te richten en een verschuiving van verantwoordelijkheid en bevoegdheid van overheid richting onderwijsinstellingen).

Kennisnet biedt ruimte om te leren
Kennisnet ondersteunt het onderwijs bij het gebruik van educatieve internettoepassingen. In de loop van 2002 zijn ruim 11.000 scholen, maar ook diverse onderwijsinstellingen, bibliotheken, musea en contentleveranciers met 2,5 miljoen gebruikers aangesloten op dit beveiligd en beheerd netwerk met een koppeling naar internet. Eind vorig jaar is de stichting Kennisnet opgericht door de onderwijsorganisaties van Nederland.

Kennisnet is praktisch en inspirerend. Praktisch door direct aan te sluiten op de dagelijkse onderwijspraktijk. Inspirerend door ondersteuning van nieuwe leer- en werkvormen met inzet van nieuwe technologie. In deze rol ontwikkelen wij de portal www.kennisnet.nl ten behoeve van leerlingen, respectievelijk deelnemers, docenten, managers en ouders voor de sectoren primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Daarnaast dragen wij de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de infrastructuur.

Noot aan de redactie

Het integrale advies kunt u downloaden op www.kennisnet.nl Voor vragen over dit bericht is een woordvoerder beschikbaar.

Perscontact Kennisnet
Hans den Boer
Communicatie, Relatiemanagement, Informatiebeheer Stichting Kennisnet
Paletsingel 32
2718 NT Zoetermeer
Postbus 778
2700 AT Zoetermeer
Telefoon: 079 - 323 09 96
Fax: 079 . 321 23 22
e-mail: h.denboer@kennisnet.org
www.kennisnet.nl


03 sep 02 14:45