Gemeente Capelle a/d IJssel

Voor- en vroegschoolse educatie

Basisscholen en peuterspeelzalen beginnen met voor- en vroegschoolse educatie

In het nieuwe schooljaar starten drie combinaties van een peuterspeelzaal en een basisschool met voor- en vroegschoolse educatie (vve). In de wijk Oostgaarde zijn dit: Kwetternest met De Horizon en Knipperdolletje met De Octopus. In Middelwatering beginnen Peutertuin en Klim-Op met voor- en vroegschoolse educatie. De combinaties Peuterbas-Pieterbas en Peuterhof-Piramide bieden deze methode van onderwijs al sinds januari 2002.

Voor- en vroegschoolse educatie is bedoeld voor kinderen die de Nederlandse taal niet of niet goed beheersen en/of die sociaal emotioneel een achterstand hebben of dreigen te krijgen. In extra lessen leren kinderen met andere kinderen omgaan, ze leren alleen of met andere kinderen spelen, ze leren meer woordjes kennen en de taal te begrijpen. Kinderen volgen de lessen gedurende 4 jaar, eerst op de peuterspeelzaal en aansluitend op de basisschool. Het moet voorkomen dat kinderen in groep 3, wanneer er gestart wordt met het leren lezen en schrijven, al beginnen met een taal- en/of sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat zon achterstand bijna niet meer in te lopen is. De lesmethode richt zich ook op ouders die de Nederlandse taal niet beheersen. Voor deze ouders worden aparte taalcursussen aangeboden.

Vve is een specifieke in de praktijk uitgeteste - methode om kinderen te begeleiden, begrippen aan te leren en hun woordenschat uit te breiden. De begeleiders van de peuterspeelzalen en de leraren van groep 1 en 2 van de basisscholen krijgen cursussen om met deze methode te kunnen werken.
Elke combinatie hanteert één van de 3 vve methodieken. De keuze van de methode wordt bepaald door de bestaande werkwijze op de basisschool waarbij de vve methode naadloos moet kunnen aansluiten.

Voor- en vroegschoolse educatie wordt betaald uit rijksmiddelen om onderwijsachterstanden te bestrijden. De gemeente Capelle aan den IJssel ontvangt jaarlijks circa 820.000 om onderwijsachterstanden te bestrijden, waaruit dus ook het vve-traject betaald moet worden. In het schooljaar 2001-2002 heeft de gemeente eenmalig extra middelen ontvangen die in de periode 2002-2006 besteed kunnen worden om de vve te kunnen intensiveren en versterken.