Federatie van Ouderverenigingen

Project 'Versterking cliëntenpositie in de regio'

Nieuwsbrief nummer 3

NIEUWSBRIEF

Project `Versterking cliëntenpositie in de regio'

Nummer 3, 27 augustus 2002

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen, in het kader het project `Versterking cliëntenpositie in de regio'. De nieuwsbrief heeft als doel om medewerkers en bestuurders te informeren over de voortgang van het project.

Inhoud
1. Meerjarenafspraken
2. Stand van zaken
3.
Volgende stappen
4. Meer informatie?

1. Meerjarenafspraken

De MeerJarenAfspraken Gehandicaptenzorg `Versterking cliëntenpositie' met de subsidie van 2.6 miljoen voor de CG-Raad en FvO beogen een goede ondersteuning van de positie van de mens met een chronische ziekte en/of handicap. Het is een uitdaging om de ondersteuning op een verantwoorde wijze te versterken zodat een maximaal rendement bereikt wordt voor de gehele sector.

Het projectteam heeft vele stemmen in de achterban gehoord en heeft geprobeerd daaraan recht te doen. Tegelijkertijd moeten de voorstellen voldoen aan de uitgangspunten en voorwaarden van de MJAG: "effectiviteit en efficiëntie op basis van deskundigheid, vervangbaarheid, continuïteit, schaalgrootte en een zekere mate van zelfstandigheid".

2. Stand van zaken

De onderzoeks- en voorbereidingsfase van het project Versterking Cliëntenpositie is afgerond, dankzij noeste arbeid van de projectgroep van FvO en CG-Raad.

In mei is het Draaiboek voor de implementatie van de Decentrale ondersteuning CG-Raad / FvO ten behoeve van versterking cliëntpositie in de besturen van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en de Federatie van Ouderverenigingen aan de orde geweest. Daar is onder bepaalde voorwaarden besloten de plannen verder te gaan uitwerken en om te zetten in beleid, in goede samenspraak met achterban en medewerkers.

In juni hebben zes bijeenkomsten in de regio plaatsgevonden waarin met de achterban van de FvO en de CG-Raad gesproken is over de doelstellingen van het programma en de wijze waarop wij ons de implementatie voorstellen. De lidorganisaties van beide partners zijn geïnformeerd evenals de medewerkers.

Nu, tegen het einde van de vakantieperiodes, willen beide directeuren u de stand van zaken melden.

Twee elementen vragen bijzondere aandacht: het in dienst treden van de clustermanagers en het besluit van de besturen van FvO en CG-Raad eerst te investeren in draagvlakverbreding. Per september zijn drie clustermanagers aangesteld. Dick Klaassen wordt clustermanager voor de regio Zuid. Hij is nu beleidsmedewerker bij de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en komt formeel in dienst van de CG-Raad. Bert Vastenburg krijgt de regio Noord. Hij is nu directeur van een regiobureau van de SOW-kerken en hij komt in dienst van de FvO. Laurette Spoelman was voorheen lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en wordt cluster manager voor de regio Midden, in dienst van de FvO. Dit team van clustermanagers zal voor FvO en CG-Raad gezamenlijk functioneren.

De directeuren van FvO en CG-Raad willen in september met deze clustermanagers de hoofdlijnen uitzetten, hierbij gesteund door het al genoemde draaiboek van de projectgroep. De clustermanagers zullen zich in hun inwerkperiode nadrukkelijk verdiepen in de vragen die leven bij cliënten en hun ouders of vertegenwoordigers en hun organisaties. Met de groepen die sterker moeten worden van het aanbod van het Programma Cliëntversterking zal gesproken worden over de wijze waarop zij graag ondersteuning / versterking gerealiseerd willen zien. De `klanten' van de cliëntversterking zijn immers de RFvO-s, de afdelingen van de verenigingen die bij de CG-Raad en FvO zijn aangesloten, de lokale platforms en de provinciale zelforganisaties.

Ook zal in de inwerkperiode van de clustermanagers duidelijk worden hoe FvO en CG-Raad in hun samenwerking maximaal rendement kunnen halen ten behoeve van de cliëntpositie op het decentrale niveau. Daarbij zal ook een planning opgesteld worden voor de volgende stappen.

In september zal de inventarisatie van de taken en activiteiten van regioconsulenten nog toegespitst worden, zodat een helder profiel vastgesteld kan worden. Dit zal de werving en selectie gerichter maken. Deze langere aanlooptijd is nodig om zorgvuldig te kunnen werken. Bovendien is ook tijd nodig om de nieuwe organisatie goed op te starten en de nieuwe clusterbureaus voor te bereiden, met alles wat daarmee samenhangt. Verwacht wordt dat de werving en selectie van nieuwe consulenten dit najaar daadwerkelijk gaat starten. Dit betekent een geringe temporisering. Doordat we nu eerst investeren in draagvlakverbreding en een nadrukkelijker inventariseren van de vragen zal het uiteindelijke resultaat een veel hogere kwaliteit hebben.

Op 15 augustus hebben beide directeuren hierover een gesprek gevoerd met de heer Paul van Maanen, Directie Gehandicaptenbeleid van VWS, de subsidiegever in het kader van de Meerjarenafspraken Gehandicaptenzorg. Bij de Directie Gehandicaptenbeleid is begrip voor de behoefte aan temporisering, mits de vaart in het project blijft en een goede onderbouwing wordt gegeven voor de activiteiten in 2002 en 2003.

3. Volgende stappen

Wat de CG-Raad betreft zal op 22 augustus over de voortgang van het project gesproken worden met het netwerk van provinciale gehandicaptenorganisaties. Op 24 september stellen de clustermanagers zich voor in de Algemene Ledenvergadering van de CG-Raad. Op 3 september maken de clustermanagers kennis met de medewerkers van het bureau van de CG-Raad.

Bij de FvO zal het onderwerp voortgang `versterking cliëntenpositie' op 6 september op de agenda staan van het bestuur FvO. Op 9 september, een gezamenlijke startmiddag voor FvO-medewerkers, zal Constance Rottländer het personeel van de FvO bijpraten. Daar zullen de nieuwe clustermanagers zich voorstellen.

Voor het najaar zijn er zes bijeenkomsten voorzien in de nieuwe clusterregio's.

4. Meer informatie

De directies van CG-Raad en FvO stellen zich voor deze nieuwsbrief te blijven gebruiken om u op de hoogte te houden, naast de gebruikelijke overige kanalen.

Hebt u vragen, dan kunt terecht bij:
Wim van Minnen, directeur Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, e-mail bureau@cg-raad.
Constance Rottländer, interim-directeur Federatie van Ouderverenigingen,
e-mail c.rottländer@fvo.nl

Colofon
Redactie en opmaak: Carin Dubois
Redactieadres:
Federatie van Ouderverenigingen
T.a.v. Carin Dubois
Postbus 85276, 3508 AG Utrecht
E-mail: c.dubois@fvo.nl