EMBARGO tot vrijdag 30 augustus 10 uur
SOCIALE GEVOLGEN VAN EERSTE PSYCHOSE AL VERWOESTEND
De sociale gevolgen van een psychose zijn nog verwoestender dan vaak wordt verondersteld. Schizofreniepatienten blijken al na hun eerste psychose nauwelijks meer in staat om de draad nog op te pikken. Twee jaar na het begin van de psychose heeft driekwart van de patienten geen enkele vorm van dagvulling en is een net zo grote groep alleenstaand. Twee op de tien zijn dakloos geraakt of in aanraking gekomen met justitie. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van een onderzoek onder alle patienten van Den Haag.
De cijfers zijn de eerste bevindingen van een promotieonderzoek dat drs. N. Veen in 1999 startte in Den Haag. Ze trachtte alle mensen met een eerste psychose in kaart te brengen en sprak ze 32 maanden later opnieuw. In die tijd bleek bijna helft van de patienten voortdurend psychotisch te zijn gebleven. Een op de vijf gebruikte nauwelijks of geen medicatie om de psychose te bestrijden. Minder dan een op de tien mensen had een symptoomvrije periode van een half jaar of langer gekend.
De resultaten werden bekendgemaakt op een symposium van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Initiatiefnemer prof. dr. R.S. Kahn had het symposium gratis aangeboden aan leden van Ypsilon, de vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Daar werd tevens een groot Europees onderzoek aangekondigd naar de behandeling van een eerste psychose onder leiding van UMC'er dr. R. Keet.
Een psychose is een periode waarin iemand het contact met de dagelijkse werkelijkheid is kwijtgeraakt. Mensen met een psychose horen bijvoorbeeld stemmen, zien dingen die er niet zijn of denken dat ze Jezus zijn. Psychoses zijn het opvallendste kenmerk van schizofrenie, een ziekte waar een op de honderd mensen aan lijdt. Schizofrenie heeft niets van doen met een gespleten persoonlijkheid.
Met ruim 7.000 leden is Ypsilon de grootste consumentenvereniging in de Geestelijke Gezondheidszorg. De vereniging zal de resultaten van het onderzoek binnenkort publiceren op www.ypsilon.org
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht