Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
54

Directie:
voorlichting

29-08-2002

Status:
informatie

Reactie minister Van der Hoeven op het Onderwijsraadadvies 'Toerusten = Uitrusten'

Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor vermindering werkdruk

Minister Van der Hoeven vindt net als de Onderwijsraad dat de werkdruk een verantwoordelijkheid is van alle betrokkenen in het onderwijs. Het aantal uren dat een leraar per jaar werkt ('normjaartaak'), wordt door het ministerie in overleg met de vakbonden vastgesteld. Aan die uren zal niet worden getornd. Scholen en leraren kunnen zelf gezamenlijk afspraken maken over de invulling van de werkweek. Dit schrijft minister Van der Hoeven in een eerste reactie op het advies van de Onderwijsraad 'Toerusten = Uitrusten'.
Het advies van de Onderwijsraad is een belangrijke bijdrage aan de discussie over werkdruk. Vermindering van de werkdruk is van belang voor het voorkomen van uitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid. Juist in een periode van lerarentekorten telt dat zwaar. Een hoge werkdruk maakt het beroep van leraar bovendien niet aantrekkelijk voor nieuwe groepen. De groeiende autonomie van werkgevers en werknemers en hun organisaties biedt een toenemende vrijheid zelf keuzes te maken. Scholen hebben durf nodig om tradities te doorbreken en alle ruimte te benutten. De overheid moet durven toestaan dat scholen van elkaar gaan verschillen in de manier waarop zij hun personeel inzetten. Minister Van der Hoeven zal het advies met de onderwijsorganisaties bespreken. Zij beschouwt het voorstel van de Raad om het werk te spreiden over een langere periode als een suggestie aan de scholen. De scholen kunnen samen met het personeel een keuze maken tussen concentratie of spreiding van het aantal arbeidsuren over het jaar. De minister ziet geen aanleiding om de jaartaak van het onderwijspersoneel ter discussie te stellen. De jaartaak komt overeen met wat in veel andere sectoren gebruikelijk is. Door meer verschillende functies in de school te creëren (functiedifferentiatie) en door meer in teamverband te werken kan de werkdruk eveneens worden bestreden. Deze lijn wordt door de Onderwijsraad in haar advies ondersteund.
Aan het einde van het jaar volgt een definitieve reactie. Daarin worden ook de uitkomsten van de discussie met de onderwijsorganisaties over het advies van de Onderwijsraad meegenomen.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl