Lichtervelde, 29 augustus 2002 (onder embargo tot 17u40)

PERSBERICHT

POSITIEVE TREND BEVESTIGD IN HALFJAARRESULTATEN


* Toegevoegde waarde op zelfde niveau als eerste helft 2001
* Operationele winst (EBIT), operationele cashflow (EBITDA) en netto resultaat sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar
* Netto resultaat, deel van de groep, bedraagt 1,957 mio euro (versus
-1,190 mio euro in 2001)

* Netto cashflow bedraagt 10,639 mio euro en is daarmee hoger dan in recordjaar 2000

ALGEMEEN

Na een sterk eerste kwartaal bevestigt het tweede kwartaal de positieve trend van de resultaten. Zowel de operationele cashflow als de netto cashflow na belastingen liggen zelfs hoger dan het historisch hoogste peil van het eerste semester 2000.

De activiteitsgraad, die best gemeten wordt door de toegevoegde waarde, lag op hetzelfde peil als vorig jaar. Het tweede kwartaal was ook erg vergelijkbaar met het eerste kwartaal. Wisselkoersverliezen op het Britse pond, de Poolse zloty en de Turkse lira beïnvloedden het courante resultaat negatief in het tweede kwartaal.

De Business Units Extrusie en RC System konden een groter deel van de operationele cashflow voor hun rekening nemen, alhoewel Business Unit Alutubes sterk bleef presteren.

De resultaten bewijzen dat de evenwichtige spreiding van de activiteiten zowel geografisch als qua sectoren een gunstig effect op de resultaten heeft. Zo wordt de zwakke bouwactiviteit in Duitsland gecompenseerd door een gezonde Franse activiteit en wordt de Duitse terugval op het vlak van consumenten toepassingen gecompenseerd door de Engelse markt en Oost-Europa.

FINANCIËLE RESULTATEN VAN DE GROEP

De toegevoegde waarde van de groep bleef in het eerste semester met 64,66 mio euro gelijk aan die van het eerste semester 2001 (64,53 mio euro). Door de lagere grondstofprijzen lag de omzet 6,13% lager op 151,36 mio euro. In het 2de kwartaal bedroeg de toegevoegde waarde 32,72 mio euro tegenover 31,94 mio euro in het 1ste kwartaal.

De operationele cashflow (EBITDA) lag in het tweede kwartaal met 7,83 mio euro licht hoger dan in het eerste kwartaal, toen deze 7,62 mio euro bedroeg. Samen betekent dat voor het eerste semester een EBITDA van 15,45 mio euro, een stijging met 14% tegenover het eerste semester 2001 (13,51 mio euro). Daarmee wordt het hoogste niveau ooit in een semester bereikt. Dat geldt ook voor het operationeel resultaat (EBIT) dat in het eerste semester 2002 eindigt op 7,20 mio euro of 21% beter dan het eerste semester 2001 (5,95 mio euro) en nipt beter is dan het vergelijkbare halfjaar van 2000 (7,08 mio euro).

EBIT van het eerste kwartaal en van het tweede kwartaal 2002 zijn quasi gelijk.

Het financieel resultaat werd sterk beïnvloed door de schommelingen van het Britse pond, de Poolse zloty en de Turkse lira. In totaal veroorzaakten deze een wisselkoersverlies van 1,1 mio euro. In het eerste kwartaal 2002 en in het eerste semester van 2001 waren de wisselresultaten verwaarloosbaar. De eigenlijke kosten van de financiële schulden (2,40 mio euro) daalden gevoelig tegenover de eerste helft vorig jaar (3,29 mio euro), wegens het minder gebruik van bankfinanciering. Het totale financiële resultaat ligt in het eerste semester van 2002 op -4,46 mio euro, nog steeds beduidend lager dan de -4,83 mio van het eerste semester 2001. De afschrijvingen op consolidatiegoodwill gebleven ongeveer gelijk op 0,40 mio euro.

Het netto courante resultaat vóór afschrijvingen van consolidatiegoodwill bedraagt over het eerste semester 2,77 mio euro waarvan twee derde in het eerste kwartaal en één derde in het tweede kwartaal gerealiseerd werd. Vorig jaar bedroeg het netto courante resultaat vóór afschrijving van consolidatiegoodwill over het eerste semester 0,97 mio euro. Het enige belangrijke verschil tussen het eerste kwartaal en het tweede kwartaal wordt door de wisselkoersverschillen verklaard.

De netto courante cashflow bedraagt in de eerste jaarhelft 11,03 mio euro, een stijging met 28,5 % tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Ingevolge de sluiting van de Remi Claeys System depot in Ghlin en de verhuis van de RC Automotive fabriek werden voor ongeveer 0,42 mio euro uitzonderlijke kosten geboekt.

Het netto resultaat deel van de groep na belasting, en na bijdrage in de vermogensmutatie ten bedrage van 0,25 mio euro, bedraagt 1,96 mio euro. In het eerste semester 2001 was dat nog -1,19 mio euro, of een verbetering van het resultaat met 3 mio euro.

Opmerkelijk is dat ondanks de zwakke conjunctuur de netto cashflow deel van de groep, ook na uitzonderlijke resultaten, zelfs beter is dan het eerste semester van het hoogconjunctuurjaar 2000.

De effecten van de genomen maatregelen in alle afdelingen worden dus duidelijk.

EVOLUTIE VAN DE KERNACTIVITEITEN


* Business Unit Alutubes

De productie van Aluminium gelaste buizen is voornamelijk bestemd voor consumenten gerichte toepassingen (in Lichtervelde) en automotive toepassingen in Remscheid. Het totale volume steeg met ongeveer 7 %.

De toegevoegde waarde van de afdeling steeg verder op vergelijkbare basis (na eliminatie van Intercal uit de cijfers van 2001) met 12,87 % naar 21,46 mio euro. De EBITDA van de afdeling steeg over het eerste semester 2002 met 21% van 7,65 mio euro naar 9,27 mio euro.

De EBITDA van het tweede kwartaal in 2002 was met 4,04 mio euro zelfs 40% beter dan de vergelijkbare periode in 2001.

De activiteiten in Lichtervelde, waar halffabrikaten geproduceerd worden die verwerkt worden in consumenten gerichte producten (ladders, tuingereedschap, campingmaterieel) draaide in het eerste semester op maximum capaciteit.

Door de lage aluminiumprijzen maar relatief hoge prijzen voor schroot, de basisgrondstof voor deze producten, stond de marge sinds het tweede kwartaal wel onder druk.

In Remscheid werd bij RC Automotive de nieuwe buizenmachine succesvol opgestart. Deze machine werd opgestart in een nieuw gebouw waarnaar achtereenvolgens ook de andere machines werden overgebracht. Deze operatie werd inmiddels per eind augustus succesvol afgerond. Kosten verbonden aan deze verhuis werden in het uitzonderlijke resultaat geboekt.

RC Automotive is, zelfs met zijn verhoogde capaciteit, volgeboekt voor het ganse tweede semester.

Begin juli nam Remi Claeys Aluminium een 25 % participatie in Alabama Tube Corporation. Remi Claeys werd door de partners uitgenodigd om deel te nemen omwille van zijn kennis en knowhow zowel op technisch als commercieel vlak. De participatie zal in de toekomst als een financiële deelneming behandeld worden.


* Business Unit Extrusie

Tot eind juni werden de meeste Europese extrusiebedrijven geconfronteerd met een te lage bezetting, vooral wegens de zwakke vraag vanuit Duitsland. Gezien de aanhoudend relatief lage aluminiumprijzen hebben de klanten geen neiging tot voorraadopbouw en wordt enkel besteld naargelang de onmiddellijke behoefte. Dit is voor extrusiebedrijven eerder ongunstig aangezien dat relatief kleine productieruns veroorzaakt. De productie lag 4,5% lager dan vorig jaar tijdens de eerste jaarhelft. Het eerste semester van 2001 was evenwel voor grote profielen en voor industriële toepassingen nog relatief goed. In het eerste semester 2002 werd vermoedelijk qua volume de bodem van de markt bereikt.

In lijn met het volume lag ook de toegevoegde waarde (21,76 mio euro) 5% lager dan in het eerste semester 2001.

De EBITDA bedroeg over het eerste semester 3,77 mio euro, of een daling met 17% tegenover het eerste semester 2001. Oorzaak van deze daling is het relatief sterker gedaalde aandeel van de producten met hoge toegevoegde waarde, vooral de grote profielen. Dit gat wordt vanaf heden opgevuld door de treinbouwprofielen. Daarbij moet opgemerkt worden dat van de orders voor treinbouw, waar een hoge toegevoegde waarde gehaald kan worden mits voldaan wordt aan zeer hoge kwaliteitseisen, in het eerste semester nog geen serie-producties werden geleverd. Alle kwaliteitshorden werden succesvol genomen en vanaf het derde kwartaal zal effectieve omzet gerealiseerd worden.

Het tweede kwartaal was licht beter dan het eerste en naar verwachting zal het derde opnieuw beter zijn dan het tweede.

Sinds eind juni is er een duidelijk heropleving van de vraag, onder meer door het seizoensmatig fenomeen van de bouwsector. Na het verlof wordt op alle extrusiepersen één weekendploeg ingeschakeld. Het verkoopteam van Extrusie werd versterkt en de verkoopsinspanningen geïntensifieerd.


* Remi Claeys System

Bij Remi Claeys System worden de effecten van de strategiewijziging en de reorganisatie duidelijker zichtbaar. Ondanks een verzwakkende bouwconjunctuur in diverse markten zijn de operationele resultaten duidelijk beter. Bij een licht lager volume bleef de toegevoegde waarde quasi gelijk op 21,4 mio euro. De EBITDA steeg met 85% van 1,3 mio euro naar 2,4 mio euro op semesterbasis.

Remi Claeys System moest wel voor 0,7 mio euro wisselkoersverliezen boeken, veroorzaakt door de dalingen van de Poolse zloty en Turkse lira.

Tijdens het tweede kwartaal werden de reorganisatie inspanningen onverminderd verder gezet. Belangrijkste operatie was de sluiting van de RCS afdeling in Ghlin. De voorraden werden gecentraliseerd in het hoofddepot in Landen. In Duitsland, Polen en op de verre export wordt de schaal van de organisaties verder aangepast aan dalende marktevoluties.

In Polen en Duitsland werd het management vervangen.

In totaal daalde het personeel van Remi Claeys System met ongeveer 10% in vergelijking met één jaar terug. De financiële effecten daarvan zullen in het tweede semester volledig zichtbaar zijn.


* Participaties

De Boal-participatie ( 25%), de deelname in Gruppo Indinvest (40%), de participatie in Ekonal Italia (40%) en de joint venture Alural Ghlin (50%) samen droegen ten belope van 0,25 mio euro positief bij tot het groepsresultaat tegenover - 0,1 mio euro vorig jaar. Twee derden van deze winst werd in het tweede kwartaal gerealiseerd wat logisch is gezien deze bedrijven aan de extrusie en de bouw gerelateerd zijn.

De positieve bijdrage is vooral afkomstig vanuit de Boalgroep, die actief is in de Benelux en Engeland. De Italiaanse markt is meer seizoensgevoelig met het zwaartepunt in het tweede semester.

VOORUITZICHTEN

Conjunctuur, geografische en sectorspreiding, seizoenspatronen en de verdere effecten van de turnaround bij Remi Claeys System zijn de voornaamste beïnvloedende factoren. Ongeveer 50% van de activiteiten is rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van de bouw, weliswaar in verschillende geografische markten. Seizoensmatig is de bouwactiviteit in het tweede semester meestal hoger dan in het eerste semester. Het eerste kwartaal is meestal het zwakst voor de bouw, maar het sterkst voor de Alutubes-afdeling. Ook dit jaar was dat duidelijk zichtbaar. De activiteit in de bouw verhoogde eind juni en ook de extrusieafdelingen draaien dank zij de afname van profielen voor de bouw minstens in het derde kwartaal op volle capaciteit, met uitzondering van de onderhoud- en verlofperiode. Verdere prognose naar het einde van het jaar is afhankelijk van de activiteit in de bouw zelf, die algemeen eerder voorzichtig ingeschat wordt. Waarbij wel de overweging gemaakt mag worden dat markten zoals Duitsland en Polen nog nauwelijks slechter kunnen evolueren gezien de zeer lage actuele activiteitsgraad. De Benelux en Frankrijk kenden eveneens een eerder matige bouwconjunctuur, en veel verbetering lijkt er voorlopig nog niet aan te komen.

Anderzijds mag wel nog positief resultaatseffect verwacht worden van de interne reorganisatie van Remi Claeys System. Afhankelijk van de conjunctuurvooruitzichten kan deze nog verder gaan.

De extrusiemarkten voor industriële toepassingen zijn zwak en zullen dat naar verwachting voorlopig ook blijven.

De transporttoepassingen in alle facetten zullen evenwel gunstig bijdragen tot verdere resultaatsverbetering. In RC Automotive werd de capaciteit verhoogd door een bijkomende machine en een aangepaste locatie.

In de extrusieafdelingen komen de effectieve leveringen voor de treinbouw in het derde kwartaal op gang en starten vanaf het vierde kwartaal de leveringen voor de auto-sector. In de sector opleggers en bulktransport herovert de groep Remi Claeys Aluminium marktaandeel.

Per saldo zijn de vooruitzichten voor de groep dus gunstig, zelfs in een moeilijk conjunctureel klimaat.

KERNCIJFERS REMI CLAEYS ALUMINIUM (GECONSOLIDEERD)

EERSTE JAARHELFT 2002

RESULTATENREKENING 30/06/02 30/06/01 Evolutie

in mio in mio 1S02/1S01 euro euro

Bedrijfsopbrengsten 154,500 163,140 -5,30 %

Omzet 151,362 161,250 -6,13 %

Toegevoegde Waarde 64,656 64,530 0,20 %

Courant operationele cash flow 15,453 13,510 14,38 % (EBITDA)

Bedrijfsresultaat (EBIT) 7,199 5,950 20,99 %

Financieel resultaat -4,455 -4,830 7,76 %

Resultaat uit gewone 3,142 1,540 104,03 % bedrijfsvoering (1)

Resultaat uit gewone 2,743 1,120 144,91 % bedrijfsvoering

Uitzonderlijk resultaat -0,422 -1,740 75,75 %

Resultaat vóór belastingen (1) 2,720 -0,200 -

Resultaat vóór belastingen 2,321 -0,620 -

Netto resultaat (1) 2,384 -0,690 -

Netto resultaat 1,985 -1,120 -

Netto resultaat deel Groep (1) 2,356 -0,770 -

Netto resultaat deel Groep 1,957 -1,190 -

Courant netto cashflow (deel 11,032 8,580 28,58 % Groep)

Courant netto resultaat (deel 2,779 0,970 186,39 % Groep) (1)

Courant netto resultaat (deel 2,379 0,550 332,55 % Groep)

PER AANDEEL in euro

Aantal aandelen (2)

2.758.442 2.755.734

Courant netto cashflow
(deel Groep) (1)

3,999
3,114 28,45 %

Courant resultaat (deel Groep)
(1)

1,007
0,352 186,11 %

Courant resultaat (deel Groep)
0,862
0,200 332,12 %

Netto resultaat (deel Groep) (1)
0,854

-0,279
-
Netto resultaat (deel Groep)
0,709

-0,432
-
BALANS 1 Sem. 02 31/12/01 1 Sem. 01 in mio in mio euro in mio euro euro

Eigen middelen 62,533 60,394 67,100

Netto financiële schuld 94,124 98,927 117,330

Balanstotaal 222,733 213,486 246,900

PER AANDEEL in euro

Aantal aandelen (2) 2.758.442 2.756.104 2.755.734

Eigen vermogen 22,670 21,913 24,349

(1) Vóór afschrijving op consolidatieverschillen voor 0,430 miljoen euro in 2001 en 0,398 miljoen euro in 2002

(2) Pro rata

COMMENTAAR VAN DE REVISOR

"We hebben in het kader van ons controlemandaat een beperkt nazicht uitgevoerd, overeenkomstig de aanbeveling van het Instituut der Bedrijfsrevisoren, van de tussentijdse geconsolideerde balans en resultatenrekening van de N.V. REMI CLAEYS ALUMINUM per 30 juni 2002, welke een balanstotaal van 222.733.(000) euro en een netto winst van 1.985.(000) euro vertoont.

Dit nazicht bestond hoofdzakelijk uit de analyse, de vergelijking en de bespreking van de financiële informatie en was bijgevolg minder uitgebreid dan een volkomen controle met het oog op de waarmerking van de jaarrekening. Bij dit beperkt nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden kunnen geven tot belangrijke aanpassingen van de geconsolideerde semestriële toestand van de vennootschap".

Deloitte & Touche, Bedrijfsrevisoren. Commissaris.

Vertegenwoordigd door Jos Vlaminckx.

Remi Claeys Aluminium is beursgenoteerd en is één van de grootste onafhankelijke producenten van aluminium halffabrikaten in Europa met diverse buitenlandse vestigingen. Binnen de Remi Claeys Aluminium Groep zijn circa 1050 mensen actief in 3 domeinen : Alutubes ( productie van gelaste buizen in aluminium, Extrusie (productie van aluminium profielen) en Remi Claeys System (ontwikkeling en commercialisering van aluminium systemen voor bouwtoepassingen). In 2001 realiseerde Remi Claeys Aluminium een omzet van 304,29 miljoen euro.

Ce communiqué est également disponible en français.

This press release is also available in English.

Financiële contacten

Chris Depreeuw: Gedelegeerd Bestuurder

Xavier Desimpel: Gedelegeerd Bestuurder

Franz Gillemon: Financieel Directeur

Johan Deschuyter: IR Manager & Administratief Directeur

Remi Claeys Aluminium NV - Kortemarkstraat 52 - B-8810 Lichtervelde

Tel: +32 051 72 97 11 Fax: +32 051 72 64 49

Voor financiële informatie, persberichten en opvragen jaarverslag:

www.remi-claeys.be of info@remi-claeys.be