Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht

Datum: 29 augustus 2002
Nummer: 213/02

Nederlander prof.mr Cees Flinterman verkozen tot lid van VN Comité tegen vrouwendiscriminatie (CEDAW)

Vandaag, 29 augustus 2002, hebben de verdragspartijen bij het VN-Vrouwenverdrag (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women) in een vergadering te New York de Nederlandse hoogleraar prof. dr C, Flinterman verkozen tot lid van het 'Committee on the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW).
De verkiezing van twaalf nieuwe leden voor het comité, dat bestaat uit 23 onafhankelijke experts vormde het belangrijkste agendapunt van deze vergadering van verdragspartijen. Het Comité houdt toezicht op de naleving van het VN-Vrouwenverdrag.

Dr. Cornelis (Cees) Flinterman, hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit van Utrecht en Directeur van het Studie en Informatiecentrum Mensenrechten, die door de Nederlandse regering kandidaat was gesteld voor het CEDAW comité, werd in de eerste stemronde verkozen met 119 stemmen (van de 168 stemgerechtigde verdragspartijen die aanwezig waren). Naast de Nederlandse kandidaat werden ook de (overigens allemaal vrouwelijke) kandidaten uit Japan (125 stemmen), Benin (110), Egypte (107), Algerije (106), Ghana (104), Hongarije (103), Bangladesh (102), Mauritius (101), Roemenië (101) en Kroatië (99) verkozen, allen voor een termijn van vier jaar (1 januari 2003 t/m 31 december 2006). Het is de eerste keer dat een Nederlander in het CEDAW-comité zitting zal nemen.

Professor Flinterman heeft ruime ervaring opgedaan binnen de Verenigde Naties. Zo was hij in 1993 vice-voorzitter van de VN Mensenrechtencommissie. Tussen 1996 en 1999 was hij Speciaal Adviseur in de Nederlandse delegatie bij de VN Commissie on the Status of Women (een functionele commissie van ECOSOC). In deze hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Facultatieve Protocol bij het VN-Vrouwenverdrag, dat in december 2000 in werking trad.

Dit is de derde belangrijke kandidatuur die Nederland in de afgelopen twee jaar vervuld ziet worden. Naast Flinterman werden recentelijk de Nederlanders Orie en Lousberg verkozen, respectievelijk als rechter bij het Joegoslavië-tribunaal (ICTY) (in maart 2001) en als lid van de International Narcotic Control Board (in mei 2001).

Achtergrond
Het VN-Vrouwenverdrag (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women) stamt uit 1979 en trad in Nederland in 1991 in werking. Dit verdrag legt mensenrechten van vrouwen vast op burgerlijk, politiek, economisch en sociaal gebied. Momenteel zijn 170 staten partij bij het verdrag. De partijen bij het Verdrag zijn verplicht te rapporteren aan het CEDAW comité, dat bestaat uit 23 onafhankelijke experts die door verdragspartijen worden voorgedragen en gekozen. Nederland rapporteerde inmiddels drie keer aan het Comité; in 1992, 1998 en in 2000. De tweede en derde rapportage werden tegelijkertijd behandeld in het Comité, in juli 2001.

///