Stichting Wemos

29 augustus 2002

Gezondheid op het spel tijdens VN-top Duurzame Ontwikkeling

Op dit moment vindt de VN Top over Duurzame Ontwikkeling plaats in Johannesburg. Daar staan onder andere verantwoord ondernemen door het bedrijfsleven en gezondheid op het programma. De Nederlandse delegatie, aangevoerd door Balkenende, Van Ardenne en Van Geel, pleit bovendien voor het opzetten van samenwerkingsverbanden tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Wemos vraagt samen met het platform 'De Johannesbrug', aandacht voor de gevaren van de steeds grotere invloed van bedrijven op internationaal gezondheidsbeleid.

Sinds de vorige Top over Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro, 10 jaar geleden, is de samenleving drastisch veranderd. Liberalisering van de economie en privatisering van overheidsdiensten hebben aan terrein gewonnen. De industrie heeft meer invloed gekregen op het internationale gezondheidsbeleid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bijvoorbeeld op het gebied van ontwikkelingshulp veel meer gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Deze samenwerking wordt van alle kanten toegejuicht. Ook onze eigen staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, ziet samenwerking met het bedrijfsleven als een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van het tekort aan geld in ontwikkelingslanden. Dit is een van de Nederlandse speerpunten in Johannesburg.

Risicovol

Wemos volgt deze samenwerking tussen bedrijven en overheden op het gebied van gezondheid met een kritische blik. Er zijn namelijk grote risico's aan verbonden. Zo is er bijvoorbeeld vaak een groot gebrek aan transparantie. Het is niet duidelijk hoe beslissingen, die van levensbelang zijn, tot stand komen. Ook is er bekend dat de ontwikkelingslanden zélf weinig inspraak hebben in de samenwerkingsprojecten, waardoor niet goed kan worden ingesprongen op wat er in ontwikkelingslanden werkelijk nodig is. De meest fundamentele vraag is of deze samenwerkingsverbanden daadwerkelijk leiden tot een verbeterde toegang tot zorg voor mensen in ontwikkelingslanden. Een voorbeeld is het Accelerating Access Initiative, een samenwerkingsverband tussen een aantal instellingen van de Verenigde Naties en vijf farmaceutische bedrijven. Na twee jaar hebben zij slechts 0.1% van de Aids-patiënten van medicatie kunnen voorzien.

Campagne
Wemos ging in juni van start met de campagne 'Wie kiest er voor de gezondheid van dit kind?'. De campagne pleit voor het recht op gezondheid voor kinderen in ontwikkelingslanden. Hiervoor is een helder en transparant internationaal gezondheidsbeleid nodig, waarbij gezondheidsbelangen prevaleren boven handelsbelangen. Daarbij moet duidelijk zijn wie de beslissingen maakt over de gezondheid van kinderen: zijn dit overheden of bedrijven? Bij Wemos is een achtergronddocument en een artikel beschikbaar over dit onderwerp. Als u nog ruimte in uw blad heeft voor een gratis advertentie, kunt u gebruik maken van de bijgesloten stopper. Een digitale versie kunt u bij Wemos aanvragen of downloaden via www.wemos.nl/documents/Wemos_stopper_A6.pdf of www.wemos.nl/documents/Wemos_stopper_A7.pdf.