Gemeente Alphen aan den Rijn


Wateroverlast in huis en gevolgen voor de gezondheid

Zaterdag 24 augustus jl. hebben de extreem slechte weersomstandigheden op verschillende plaatsen in Alphen aan den Rijn voor wateroverlast gezorgd, in een aantal gevallen kwam het zelfs de huizen binnen. Bij de gemeente zijn nogal wat vragen van inwoners binnengekomen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid bij wateroverlast in huis. Aan de GGD is daarom gevraagd hierover informatie te geven. Hierna kunt u lezen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn en wat u kunt doen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wateroverlast in huis kan op twee manieren gevolgen hebben voor de gezondheid:

1. Kans op infectieziekten door bacteriën en virussen in rioolwater.
2. Effecten van vocht in huis op de gezondheid.
Kans op infectieziekten door bacteriën en virussen in rioolwater In rioolwater zit poep en daarin kunnen bacteriën en virussen voorkomen. Deze kunnen alleen kwaad als ze via de mond in het lichaam komen, dus door te drinken van het vervuilde water. De ziekteverwekkers komen dan in het maag-darmkanaal en kunnen diarree en buikpijn veroorzaken. Via de huid in aanraking komen met het verontreinigde water kan geen kwaad, zolang de huid intact is. Kleine wondjes die met het vieze water in aanraking zijn geweest met het water, kunt u schoonspoelen met leidingwater en desinfecteren met jodium. Als grote open wonden in contact met het water zijn geweest, moeten deze door een arts verzorgd worden. Oppervlakten, meubels en andere voorwerpen die met het vervuilde water in aanraking zijn geweest, kunt u het beste schoonmaken met een huishoudelijk schoonmaakmiddel (niet met chloor). Als iemand toch wat van het vervuilde water binnen krijgt, hoeft dit niet onmiddellijk tot ziekte te leiden. Het rioolwater is vermengd met regenwater, dus de concentratie bacteriën is niet heel hoog. Bovendien komen zeer ernstige infectieziekten zoals cholera en buiktyfus in Nederland vrijwel niet voor, zodat deze bacteriën ook niet in het rioolwater zitten. Als uw kind vervuild water binnen heeft gekregen, let dan goed op of het klachten van diarree of buikpijn krijgt. Als dit het geval is, waarschuw dan uw huisarts en leg uit wat er gebeurd is. De huisarts kan dan eventueel antibiotica voorschrijven.

Effecten van vocht in huis op de gezondheid
Ook na de wateroverlast kan de woning vochtig blijven. Hierdoor kunnen schimmels gaan groeien. Schimmels produceren stoffen die muf ruiken en sporen die hoofdpijn en irritatie van oog, neus en keel kunnen veroorzaken. Ook kan de aanwezigheid van vocht en schimmels in de woning klachten van CARA (astma en bronchitis) doen verergeren.

Om de vochtigheid in de woning te doen afnemen kunt u het volgende doen:

* Goed ventileren en luchten. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in de woning door ramen en deuren op een kiertje open te zetten of door geopende ventilatieroosters. Ook een electrische ventilator of een centraal ventilatiemechanisme zorgen hiervoor. Luchten doet u door een raam of buitendeur minstens 8 cm open te zetten gedurende 15 tot 20 minuten. Hierdoor komt schone, droge lucht de woning binnen en gaat vieze, vochtige lucht naar buiten.

* Zet de thermostaat niet lager dan 15 graden Celsius.
* Gelijkmatig verwarmen.

* Plaats meubels 5 cm van de wanden af.

Toch nog vragen?
Heeft u water in uw woning gehad en heeft u toch nog vragen op het gebied van de gezondheid, dan kunt u bellen met de GGD Zuid-Holland Noord, telefoon 071-516 33 22 (dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur). Een arts of verpleegkundige infectieziektebestrijding of een medisch milieukundige zal u dan te woord staan.

Vorenstaande informatie is verstrekt door de GGD Zuid-Holland Noord, Mw. L.M. Robertus, arts infectieziektebestrijding

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 28 augustus 2002 laatste wijziging