Katholieke Universiteit Nijmegen

KUN hoogleraar prof. dr. Henk Barendregt ontvangt prestigieuze Spinoza-premie
Prof. dr. Henk Barendregt, hoogleraar in de Grondslagen van de Wiskunde en de Informatica aan de KU Nijmegen, ontvangt de Spinoza-premie 2002: de belangrijkste wetenschappelijk prijs in Nederland. De Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek, NWO, verleent hem de prijs, groot 1.5 miljoen euro, vanwege zijn buitengewone prestaties op het terrein van de wiskunde, logica en informatica.

De wiskundige logicus Henk Barendregt (1947) opereert op het grensvlak van wiskunde, logica en informatica. Zijn internationale reputatie verwierf hij door baanbrekend werk op het gebied van de zogeheten lambdacalculus. Hij wordt mondiaal beschouwd als de meest gezaghebbende onderzoeker op dit gebied. De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen van theoretisch belang voor de informatica, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe software die de betrouwbaarheid van computersystemen verhogen. Barendregts monografie The lambda-calculus, its syntax and semantics wordt beschouwd als het meesterwerk op het gebied van de ongetypeerde lambda-calculus en kent vertalingen in onder ander het Russisch en Chinees.

In het juryrapport van NWO wordt Barendregt niet alleen geroemd om zijn ´technische ontdekkingen´, maar ook in het ontdekken van revolutionaire nieuwe betekenis in resultaten van anderen.´ Of zoals een referent het zegt: ´Vergelijk hem met een diamantbewerker. Hij onthult aspecten aan de steen waarvan de diamantgraver nooit had kunnen dromen.´
Aan de KU Nijmegen is gekend als een inspirerend onderzoeksleider. Hij bezit de gave om complexe zaken eenvoudig weer te geven: het bestaand onderzoek krijgt zijn plaats, hij zoekt darsverbanden met andere onderzoeksgebieden en benoemt belangrijke nieuwe gebieden voor toekomstig onderzoek.

De afgelopen vier jaar werkte Barendregt actief samen met onderzoekers van het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie en het F.C. Donders Centrum aan modellen van het menselijk brein. Hij probeert wiskundige begrippen toe te passen op theorieën over de algemene werking van de menselijke geest. Dit is ingebed in zijn algemene wereldbeeld waarin het boeddhisme een centrale rol speelt. Opmerkelijk is zijn uitspraak in het maandblad Natuur en Techniek (april 2001) dat als hij het boeddhisme op jongere leeftijd had gevolgd, hij nu misschien monnik zou zijn in plaats van hoogleraar.

Henk Barendregt studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht en behaalde reeds op twintigjarige leeftijd cum laude het einddiploma. Na zijn promotie, ook cum laude, op het gebied van de lambdacalculus werkte hij na een jaar Stanford bij het Utrechtse Mathematisch Instituut. Vanaf 1986 is Barendregt hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Uitnodiging voor de pers
De KU Nijmegen organiseert een perspresentatie naar aanleiding van de toekenning van de Spinoza-premie 2002 aan prof. dr. Henk Barendregt. Na een inleiding door rector magnificus Kees Blom, zal Henk Barendregt geïnterviewd worden over de kern van zijn onderzoek, de betekenis van zijn werk en zijn levensfilosofie. Aansluitend is er gelegenheid voor vertegenwoordigers van de pers vragen te stellen. Een persmap met daarin opgenomen een profiel van Henk Barendregt is beschikbaar. Locatie: Huize Heyendael, Geert Grooteplein 9
28-8-2002

Henk Barendregt
Henk Barendregt

* Achtergrondinformatie Barendregt (pdf)

* Buytendijklezing 1999 Barendregt (pdf)

* Bijdrage Barendregt wetenschappelijk lustrumcongres 1998 (pdf)