Provincie Zuid-Holland

Persbericht

27-08-2002
Ruimte voor de glastuinbouw in Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben hun inzet voor een duurzame en hoogwaardige ontwikkeling van het glastuinbouwcomplex in Zuid-Holland vastgelegd in een visie. De visie is gebaseerd op een aantal onderzoeken naar de glastuinbouwsector. Daaruit blijkt dat de problemen voor de glastuinbouw voornamelijk liggen in een gebrek aan ruimte èn een slecht imago. Het verbeteren van het imago is een taak die bij de sector zelf ligt. De provincie is aan zet voor het ruimtevraagstuk.

De provincie gaat uit van concentratie van het glastuinbouwcomplex in de zogenoemde Glas-as (Westland, Pijnacker, B-Driehoek en Zuidplaspolder) en in enkele kleinere concentratiegebieden zoals Tinte/Vierpolders, de Rijn- en Veenstreek en Rijnsburg. De glastuinbouwsector is sociaal-economisch gezien van groot belang voor Zuid-Holland. Om de centrumfunctie van het Zuid-Hollands glascomplex te behouden en te versterken, kiest de provincie voor concentratie, vernieuwing en herstructurering van het glas in de Glas-as. Dit maakt hoogwaardige en duurzame ontwikkelingen in de glastuinbouw mogelijk. Tevens zorgt dit er in de toekomst voor dat de glastuinbouw als belangrijke drager van de Zuid-Hollandse economie een plek krijgt in het stedelijk gebied. Zo vormt de glastuinbouwsector samen met de toeleverende en ondersteunende bedrijven één groot complex met de daarbij horende voordelen, zoals efficiënt gebruik van infrastructuur, gebruik van restwarmte, kennisbundeling etc.

De aanpak van verspreide vestiging van glastuinbouwbedrijven buiten de aangewezen concentratiegebieden is gericht op standstill en sanering. Dit is een complexe zaak waarbij wordt gekeken naar landschappelijke, milieutechnische, bedrijfsmatige en juridische aspecten. De eerste berekeningen voor kosten van de sanering gaan uit van 80 tot 100 miljoen euro. Gezien dit grote bedrag zal prioritering binnen de lijst van sanering en herstructurering van deze glastuinbouwbedrijven noodzakelijk zijn. Daarnaast wordt ook naar andere financiers dan alleen de provincie gekeken.

De glastuinbouw moet op een dusdanige wijze ingepast worden dat de landschappelijke kwaliteit zo veel mogelijk behouden blijft. Samen met vertegenwoordigers van de sector en betrokken overheden pakt de provincie niet alleen de ruimtelijke vraagstukken aan, maar ook de vraagstukken rondom milieu, werkgelegenheid, scholing en de identiteit van de sector. Hiertoe is een uitvoeringsprogramma opgesteld.

De komende periode is de aandacht gericht op de uitvoering van de acties die voortkomen uit de visie op de glastuinbouw. Eén van de acties uit het uitvoeringsprogramma is de participatie van de provincie in Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM). Dit is een samenwerkingsconstructie met lokale overheden en bedrijfsleven om integrale gebiedsplannen uit te voeren. Deze regionale ontwikkelingsmaatschappijen bestaan al in het Westland en Bleiswijk om de gewenste ontwikkeling te activeren en te realiseren. Door actieve deelname heeft de provincie invloed op de realisatie van de ruimtelijke plannen. Tevens wil zij hiermee nadrukkelijker sturing geven aan de afgesproken verdeling van de toch al schaarse ruimte tussen groen, wonen, bedrijven en andere agrarische functies (dan glas) op die locaties.