Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in september

Voorrang voor zware gevallen?
Als de nieuwe minister van vws woord houdt, zal het de geestelijke gezondheidszorg niet aan geld ontbreken. Maar zolang de middelen beperkt zijn, moet de ggz volgens Pieter Vlaminck voorrang verlenen aan de zwaarste gevallen. A. van Dantzig noemt dat een schandelijk voorstel: ook mensen die ogenschijnlijk goed functioneren, kunnen ernstig lijden. Daarom moet er juist extra geld worden uitgetrokken voor psychotherapie en preventie.

Proef heroïneverstrekking
Het artikel van Trudy Dehue in MGv 02-3 leidde dit voorjaar tot Kamervragen aan de toenmalige minister van vws: deugde het experiment met heroïne-verstrekking wel? In haar schriftelijke antwoord verdedigde minister Borst het onderzoek tegen verdachtmakingen en ongepaste opmerkingen. Nu reageert Dehue, even recht voor zijn raap.

Baat bij dwangopname?
Steeds luider wordt de roep om verruiming van de wettelijke mogelijkheden voor het gedwongen opnemen van mensen met een ernstige psychische stoornis. Over de effecten van dwangopname is echter weinig bekend. C.A.G. van Houten, J.C.M. Heemskerk, J.W. Renes, H. van Es en W.A. Nolen onderzochten wat er veranderde in het psychisch functioneren, het welzijn en het welbevinden van enkele tientallen mensen die gedwongen waren opgenomen. Zowel de oordelen van de patiënten als die van de professionals duiden op verbetering. Wil dat nu zeggen dat dwang loont? En dat zorgwekkende zorgmijders eraan zullen moeten geloven?

Hinderende hulpeisers
Ad Kaasenbrood, Peter Hanneman en Bert van der Werfschrijven over het tegendeel van bemoeizorg: patiënten die zich opdringen aan hulpverleners, en hen lastigvallen met onmogelijke eisen. Hun lastige gedrag leidt tot conflicten, ook van hulpverleners onderling. De hinderkracht die deze patiënten tonen is volgens de auteurs geen symptoom van een individuele stoornis, maar duidt op zwakke plekken in de zorg.

Sprookjes over autisme
Het verhaal wil dat kinderpsychiaters autisme vroeger geheel toeschreven aan de kille houding van de ouders. Pas in de jaren zeventig en tachtig zouden ze, dankzij biologisch onderzoek, hebben ingezien dat dit schadelijke onzin is. Edo Nieweg stelt echter vast dat kinder-psychiaters al in de jaren vijftig en zestig oog hadden voor constitutionele factoren. De ontzenuwing van de mythe van de koele moeder heeft op haar beurt een sprookje in omloop gebracht.

Kinderboekenweek
Ter voorbereiding op de Kinderboekenweek (2 t/m 12 oktober) bespreken Jorieke (twaalf), Kenny (veertien) en Thijs (zeventien) een handvol verhalen over het leven met een vader of moeder die psychische problemen heeft.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); website: http://www.bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---